Güncel Haberler

Analiz: Anadolu Efes – FC Barcelona

Turkish Airlines Euroleague 13. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes, Sinan Erdem’de FC Barcelona‘yı konuk edecek.

Ben de her hafta olduğu gibi yine temsilcimizin maç önü analizini sizler için takımların durumları, kritik eşleşme ve galibiyetin anahtarları başlıkları altında hazırladım. Keyifli okumalar.

Takımların Durumları:

Euroleague’in son şampiyonu Anadolu Efes, son olarak 2021’de Köln’deki şampiyonluk maçında karşılaştığı FC Barcelona’yı Sinan Erdem’de konuk edecek. Efes (6-6) sezona kötü bir giriş yapmış olsa da son 4 maçını üst üste kazanarak toparlanmıştı. Geçen hafta da Türk derbisinde ezeli rakipleri Fenerbahçe’yi Larkin’in 25 sayı, 7 asistlik performansıyla geçmeyi başarmıştı. Barça (10-2) da son 4 maçını üst üste kazandı ve liderlik koltuğunu Real ile paylaşıyor. Geçen hafta Zalgiris’i 96-73 ile farklı bir skorla geçerken benchten gelen Jokubaitis ve Oriola’nın katkısı önemli olmuştu. Ayrıca bu maç Sertaç’ın Barça formasıyla ilk kez eski takımına karşı sahaya çıkacağı maç olma özelliği taşıyor.

Kritik Eşleşme:

Bu kez fiziksel bir eşleşmeden bahsetmeyeceğiz. İki takım adına da sahada bir çok yıldız olacak konuşulacak ama bunlar arasında en önemli olanları son Euroleague MVP’si Vasilije Micic ve bu sezon Ekim ayının MVP’si seçilen Nikola Mirotic. Micic bu sezon da Efes adına parlamaya devam ediyor; 15.7 sayı ile ligde 6. sırada yer alıyorken maç başına da 4.1 asist ile mücadele ediyor. Diğer taraftan Mirotic de 16.3 sayı ile bu alanda 3. sırada, 5.3 ribaund ile takımına liderlik ediyor ve daha da önemlisi önemlisi 20.7 verimlilik ile bu alanda ligin lideri. Başta da belirttiğim gibi guard oynayan Micic ve 4 numarada görev alan Mirotic’i fiziksel anlamda karşılıklı göremeyeceğiz ama iki yıldızın da takımları için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz, bu nedenle de bu iki ismin performansları direkt olarak belirleyici olacak.

Galibiyetin Anahtarları:

Euroleague’in en çok sayı üreten iki takımı karşı karşıya geliyor ama unutmamak lazım ki Barça şuana kadar ligin en iyi savunma yapan takımı. Barça 82.3 sayı ile ligin en skorer takımı konumunda. Temsilcimiz Efes ise 82.25 ile ikinci sırada yer alıyor. Diğer taraftan Barça ise 71.7 sayı ortalaması ile ligin en az sayı yiyen 3. takımı. Efes ise ortalama 78.2 sayı görüyor potasında ve lig ortalamalarının üstünde bir konumda. Temsilcimizin en önemli zaaflarından biri rakiplere %37.2 ile 3 sayı izni veriyor ki Barça da yay gerisinden %40.4 ile oynayan bir takım. Calathes’in oynamayacağı maçta direksiyonda olacak olan Jokubaitis ile Laprovittola’nın da en önemli görevleri Mirotic ve Kuric başta olmak üzere şutörlere uygun fırsatlar yaratmak olacak ki bu konu maçın sonucuna direkt etki edecek faktörlerden biri.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Ataman, Maccabi Yenilgisi Ardından Konuştu

Turkish Airlines Euroleague play-off serisi ilk maçında Panathinaikos OAKA’da konuk ettiği Maccabi Tel Aviv’e 87-91’lik skorla yenilerek …