Güncel Haberler

Analiz: 2023 FIBA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri Başlıyor!

2023 FIBA Dünya Kupası‘na Avrupa kıtasından giden takımların belirleneceği yolculuk 25 Kasım Perşembe günü başlıyor!

32 takım akıllarında ve yüreklerinde aynı hedefle, 2023 FIBA Dünya Kupası’nda boy gösterebilmek için yola çıkıyorlar.

Takımlar toplam 8 gruba ayrıldı ve her grupta ilk 3 sırada yer alan takımlar ikinci tura yükselme şansı elde edecek ki takımlar ilk turdaki puanlarını ve averajlarını yanlarında taşıyacaklar. İkinci turda 6’şar takımın yer aldığı 4 grup olacak ve her grupta ilk 3 sırada yer alan takımlar Dünya Kupası bileti kapacak.

Toplamda 6 pencerede oynanacak 2 turun ardından 12 takım Japonya ve Filipinler’in orta ekv sahipliğinde düzenlenecek olan 2023 FIBA Dünya Kupası’nda yer alma şansı elde edecek.

Gelin birlikte ilk turdaki 8 gruba bir göz atalım. Keyifli okumalar.

PEŠIĆ SKRATIO SPISAK I OTKRIO SJAJNE VESTI: Jedan od najvažnijih igrača  stiže i pored problema!

A Grubu: Belçika, Letonya, Sırbistan, Slovakya

Koç Pesic’i göreve getirerek yeni bir sayfa açan Sırbistan elbette bu grubun ağır favorisi konumunda. 2022 FIBA EuroBasket’e katılamayarak hayal kırıklığı yaratan Letonya tekrar kendisini gösterme çabasına girecekken, ön elemelerin flaş takımlarından biri olan Belçika da burada sürpriz kovalayacak. Grubun en düşük kalibredeki takımı olan Slovakya’nın kaderini Belçika ile oynayacağı ilk karşılaşma belirleyecek diyebiliriz.

İzlenmesi Gereken Oyuncular: Milos Teodosic (Sırbistan), Rodions Kurucs (Letonya), Vladimri Brodziansky (Slovakya), Retin Obasohan (Belçika), Aleksa Avramovic (Sırbistan)

Everything you need to know about the FIBA Basketball World Cup 2023  European Qualifiers - FIBA Basketball World Cup 2023 European Qualifiers -  FIBA.basketball

B Grubu: Belarus, Büyük Britanya, Yunanistan, Türkiye

Türkiye ile Yunanistan’ın liderlik yarışında olması beklenen grupta, Belarus ile Büyük Britanya da ilk 3 sırada yer alabilmek için onları zorlamaya çalışacaklar. Milli takımımız 2022 FIBA EuroBasket 2022 ön elemelerine 0-3 ile başladıktan sonra Larkin’in milli formayı giymesiyle beraber kendisine gelmiş savaşarak geri dönüp bileti kapmıştı. Yunanistan da Eurobasket elemelerinde zorlanmış ama sonunda bileti kapanlar arasına girmişti. Büyük Britanya ise o elemelerin sürpriz ekiplerinden biriydi ve Almanya’e 2 kere, Fransa’yı bir kere yerenek Eurobasket’de yer alma hakkı kazandı.

İzlenmesi Gereken Oyuncular: Shane Larkin (Türkiye), Panos Kalaitzakis (Yunanistan), Ovie Soko (Büyük Britanya), Artsiom Parakhouski (Belarus), Sertaç Şanlı (Türkiye)

Lokomotiv Kuban are in negotiations with the Slovenian guard / News -  Basketnews.com

C Grubu: Hırvatistan, Finlandiya, Slovenya, İsveç

Grupta yer alan 4 takım da daha önce tarihlerinde Dünya Kupası’nda boy göstermediler, Hırvatistan, Finlandiya ve Slovenya daha önce elemelerin 2. turunda veda etmişlerdi. Son EuroBasket şampiyonu olan ve bu yaz ilk kez Olimpiyatlar’da yer alan Slovenya’dan beklentiler yine yüksek. 2022 FIBA EuroBasket biletini kapan Hırvatistan, bu yolda İsveç’i 2 kere yenmişti. Finlandiya da EuroBasket elemelerinde bileti kapan ekiplerden biriydi.

İzlenmesi Gereken Oyuncular: Jaka Blazic (Slovenya), Roko Prkacin (Hırvatistan), Christopher Czerapowicz (İsveç), Jamar Wilson (Finlandiya), Klemen Prepelic (Slovenya)

Polonya, Angola Karşısında Mateusz Ponitka ile Kazandı - Eurohoops

D Grubu: Estonya, Almanya, İsrail, Polonya

Almanya bu yaz Olimpiyatlar’da mücadele eden takımlardan biriydi, Polonya ise Olimpiyatlar’da yoktu. Bu iki takım da koç değişiklikiğine giderek yeni bir sayfa açtılar. İki takım da grupta ilk üç sıranın güçlü adayları konumundalar. EuroBasket elemelerinde Polonya’yı 2 kere yenerek 5-1 ile bileti kapan İsrail de onları zorlayacak kuşkusuz. Estonya ise grubun zayıf halkası konumunda, sürpriz kovalayacaklar.

İzlenmesi Gereken Oyuncular: Mateusz Ponitka (Polonya), Robin Benzing (Almanya), Jake Cohen (İsrail), Kristan Kullamae (Estonya), Aleksander Balcerowski (Polonya)

Amath M'Baye, Fransa Milli Takımı'nın Dünya Kupası Kadrosunda - Pınar  Karşıyaka

E Grubu: Fransa, Macaristan, Karadağ, Portekiz

Fransa elbette grubun net favorisi ve rahat bir şekilde 2. tura geçmesi beklenen ekiplerden biri ama ellerindeki kaliteli ve derin rotasyona rağmen Eurobasket 2022 elemelerinde 2 yenilgi alarak bileti kaptıklarını belirtelim. Karadağ da onlarla aynı gruptaydı ama onlar Eurobasket biletini alamadılar. Burada ise Fransa’dan sonra Macaristan ile beraber ilk 3 yarışında öne çıkan ülkelerden biri konumundalar. Grubun zayıf halkası olan Portekiz ise Dünya Kupası hayallerini ön elemleri geçerek sürdürmeyi başaran ekiplerden biriydi.

İzlenmesi Gereken Oyuncular: Amath M’Baye (Fransa), David Vojvoda (Macaristan), Dino Radoncic (Karadağ), Sasa Borovnjak (Portekiz)

Everything you need to know about the FIBA Basketball World Cup 2023  European Qualifiers - FIBA Basketball World Cup 2023 European Qualifiers -  FIBA.basketball

F Grubu: Bosna Hersek, Bulgaristan, Çekya, Litvanya

Grubun favorisi konumundaki Litvanya 2022 EuroBasket elemelerinde epey terlemiş, zorlanmıştı ve burada aynı sıkıntıları yaşamak istemiyorlar. O grupta Çekya’yı iki kere yenmişler ve bu kritik galibiyetler sayesinde 2. sırada yer alarak EuroBasket biletini kapmışlardı ki Çekya da turnuvanın ev sahibi kontenjanı ile EuroBasket’de boy gösterecek. Bu grupta da ilk 2 sıra için kapışacaklarını söyleyebiliriz. Son yıllarda ülke basketbolunun geliştiğini net olarka gördüğümüz, doğrul yolda olan Bosna’nın da söyleyecek bir sözü olacaktır elbette. Letonya’yı Riga’da yenerek sürprize imza atan ve EuroBasket 2022 bileti kapan Bulgaristan da kesinlikle hafife alınacak bir takım değil.

İzlenmesi Gereken Oyuncular: Vojtech Hruban (Çekya), Emir Sulejmanovic (Bosna Hersek), Aleks Simeonov (Bulgaristan)

Shengelia: I was, am and will be the bearer of the Georgian spirit  everywhere - Eurohoops

G Grubu: Gürcistan, Makedonya, İspanya, Ukrayna

Son Dünya Kupası şampiyonu apoleti ile elemelerde yer alacak İspanya’nın zorlanmadan bu grubu ilk sırada tamamlayarak 2. tura adını yazdırması bekleniyor. Gürcistan da onlara en fazla direnmesi beklenen ülke olarak öne çıkıyor. EuroBasket 2022 biletini kapan takımlardan biri olan Ukrayna da 2. tur şansını sürdürebilmek için devşirme uzunu Wiley ile kadrosunu güçlendirmiş olan Makedonya’yı geçmek zorunda.

İzlenmesi Gereken Oyuncular: Giorgi Shermandini (Gürcistan), Dani Diez (İspanya), Jacob Wiley (Makedonya), Quino Colom (İspanya), Jerome Randle (Ukrayna), Tornike Shengelia (Gürcistan)

Nico Mannion, Italy beat Nigeria to advance to Olympic quarterfinals

H Grubu: İzlanda, İtalya, Hollanda, Russia

Tıpkı 2022 EuroBasket elemelerinde olduğu gibi İtalya ile Rusya yine aynı grupta yer alıyorlar. O grupta iki takım da 4-2’lik dereceyle ilk 2 sırada yer alarak adlarını EuroBasket’e yazdıran ekipler arasına girmişler, İtalya rakibini içerde dışarıda yenmeyi başarmıştı. Hollanda ise EuroBasket elemelerinde ömemli bir işe imza atarak ilk 3 sırada yer alıp bileti kapmıştı. İzlanda ise ön elemelerde Danimarka’yı geçti ve bu grupta sürpriz kovalayacak.

İzlenmesi Gereken Oyuncular: Stefano Tonut (İtalya), Dmitrii Kulagin (Rusya), Yannick Franke (Hollanda), Nico Mannion (İtalya), Elvar Fridriksson (İzlanda)

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

FIBA Dünya Sıralaması: ABD Yeniden Zirvede ve Maalesef Türkiye İlk 20 Sıranın Dışında…

2023 Dünya Kupası’nın sona ermesinin ardından FIBA da Dünya Sıralaması’nı turnuvada alınan sonuçlara göre güncelledi. …