Güncel Haberler

Analiz: Fenerbahçe, Moskova’da Şeytanın Bacağını Kırdı!

Turkish Airlines Euroleague 8. hafta mücadelesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko, konuk olduğu güçlü rakibi CSKA Moskova‘yı De Colo liderliğinde 82-91’lik skorla yenmeyi başardı.

4 maçtır son nefeste kaybeden Fenerbahçe Beko, bu kez şeytanın bacağını kırarken derecesini 3-5 yaptı. CSKA ise yola 4-4 ile devam etti.

TÜM İSTATİSTİKLER İÇİN TIKLAYINIZ.

Sarı lacivertlilerde Nando De Colo 18 sayı, 4-6 3sayı, 4 asist ile öne çıkarken, Jan Vesely 17 sayı, 7 ribaund, 3 asisist, Marko Guduric 13 sayı, 3-4 3sayı, 2 ribaund, 2 asist, Devin Booker 13 sayı, 5 ribaund, 5 asist ve Marial Shayok 12 sayı, 5 ribaund, 4 asist ile galibiyetin diğer mimarları oldular.

CSKA cephesinde ise Will Clyburn 26 sayı, 7-9 2sayı, 3-5 3sayı, 9 ribaund, 2 top çalma, 2 blok ile yıldızlaşırken galibiyet için yeterli olamadı. Daniel Hackett 15 sayı, 1-6 3sayı, 2 ribaund, 5 asist ve Tornike Shengelia 10 sayı, 3 asist ile direnen diğer isimler oldular.

EDİTÖR YORUMU:

Maç beklenenden çok daha yüksek bir tempoda başladı. İki takım da hücumlardan boş dönmezken, savunmaya fazla konsantre olmadılar. Fenerbahçe, Booker’ın topsuz katları ve ikili oyunlarda buluduğu sayılar, artı Shayok’un dribbling üstünden yarattığı orta mesafelerle üretimde sorun yaşamadı. CSKA ise Shengelia’nın hem dışarıdan hem de içeriden skorer oyunuyla skorda kaldı. De Colo’nun basit top kayıpları, ikramları ve yine verdiğimiz hücum ribaundları canımızı sıktı çeyreğin son kısmında. Mola sonrası De Colo’nun bulduğu el üstü zor basketle maça geldiğini hatırlaması ile beraber 2-10’lık bir seri yakaladık ve ilk 10 dakikayı 21-25 önde kapattık. Seriyi ikinci çeyrekte da 0-6 ile devam ettiren temsilcimiz adam değişme savunmalarında rotasyonları çok iyi yapınca CSKA, boş atışları ya da penetre koridorlarını bulamadı. Hücumda ise Booker’ın ikili oyunlardaki pas becerisi de devreye girince hücumda boyut atlamış olduk. Ancak CSKA molası sonrası savunma rotasyonumuzu çözdü ve uzunların kısa devrilmeler sonrası diplere ya da forvetlere attığı paslarla savunma dengemiz bozuldu, boş şutlar yedik ve bu kez Rus ekibinden 10-2’lik bir seri geldi. Vesely’nin çok bir pozisyonda geri çekilerek attığı üçlük ile beraber biz de seriye 0-7 ile cevap verdik. Çeyreğin son kısmında savunmada vidaları sıksak da hem hücum ribaundlarını toplayan hem de zor şutları sokan CSKA bir adım önde kalarak soyunma odasına 49-44 önde girmeyi başardı.

Üçüncü çeyrekle beraber takımlar savunma yapmayı hatırladılar. İlk yarının aksine daha fiziksel ve agresif bir oyun ortaya koydular. Savunmada vidaların sıkılması ile oluşan kaos ortamında CSKA bir adım öne çıksa da sahneye çıkan Guduric’in üst üste gönderdiği 8 sayı ibnrenin tekrar bize dönmesini sağladı, öne geçtik. Kenardan gelen Henry ve Polonara’nın da sahaya koyduğu enerji sayesinde açık alanda üretimi sürdürdük ve kolay sayılarla farkı açmaya başladık. Ancak sonrasında Henry’nin enerjisinin “fazla” gelmesi ve yaptığı basit top kayıpları canımızı yaktı. Birebirlerde ve açık alanda etkili olan Clyburn takımının oyuna tutunmasını sağladı ve son çeyreğe 62-69 ile önde girdik. 4. çeyreğin ilk bölümünde adam değişme savunmasını ne kadar iyi yaptığımızı tekrar kanıtladık. Kanatlarda yaptığımız ikili sıkıştırmalar da CSKA’nın dengesini bozdu. Hücumda da De Colo-Vesely ikilisinin makine düzenindeki üretimi hep bir adım önde olmamızı sağladı. Ancak birebirde Clyburn’ün deliciliğine bir türlü çözüm bulamamız ve CSKA’nın üst üste gönderdiği üçlükler 2 dakika kala farkı 6 sayıya kadar indirmelerini sağladı. Voigtmann’dan gelen kritik üçlükle farkı 3 sayıya indirseler de De Colo’nun da üçlükle verdiği cevap maçın kırılma anıydı ki sonraki hücumda da bir fake sonrası rakiplerini uçurup bir kez daha üçlüğü gönderince eski takımının fişini çekmiş oldu adeta, farkı 7 sayıya çıkardı. Kalan bölümde CSKA’nın Shved ile kullandığı kötü hücum sonuç vermedi ve son pozisyonda De Colo’nun asistini pota altında değerlendiren Henry maçın skorunu temsilcimiz lehine 82-91 olarak tescillemiş oldu.

Sarı lacivertliler için bu sonuç elbette bir galibiyetten fazlası! Öncelikle son anlarda kaybedilen 4 maçın ardından nihayet böyle kazanmak ve üstelik son bölümde oynanan etkili bir oyunla kazanmak çok değerliydi. Diğer mağlubiyetlerden bir ders çıkardığımızı net olarak söyleyebiliriz artık. Ayrıca CSKA gibi bir rakibi deplasmanda 9 sayı ile geçmek de play-off sıralaması ve averaj hesapları açısından önemliydi. Bu galibiyetten çıkaracağımız en önemli ders ise sezon başından beri altını çizdiğim üzere De Colo’nun 1 numara değil, 2 numara olarak bir bitirici olarak kullanılmasıydı. Hatırlarsanız Fenerbahçe için kurguladığım beşlerde bile asıl beşin Henry, De Colo, Guduric’den oluşacak bir arka alana sahip olması gerektiğini dile getirmiştim. Henry’nin organizasyona, De Colo’nun skor üretimine ve Guduric’in ise bu iki isme de destek olarak tamamlayıcı rolünde olması işin rengini nasıl değiştiriyor gördük. De Colo’nun top taşıma ya da pas dağıtımı gibi konulardan soyutlanıp öncelikli olarak skor üretimine konsantre olacağı beşlerin sahada bulunması Fenerbahçe’nin başarısı için çok kritik bir faktör.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Ataman, Maccabi Yenilgisi Ardından Konuştu

Turkish Airlines Euroleague play-off serisi ilk maçında Panathinaikos OAKA’da konuk ettiği Maccabi Tel Aviv’e 87-91’lik skorla yenilerek …