Güncel Haberler

TBF Başkan Adayı Erdenay, Seçim Öncesi Projelerini Açıkladı

Türkiye Basketbol Federasyonu başkanlık seçiminde yarışacak adaylardan biri olan Harun Erdenay, beIN Sports ekranlarında projelerini ve planlarını açıkladı.

İşte Erdenay’ın katıldığı programda kullandığı ifadelerden oluşan satır başları:

  • Son 5 yıl içinde basketbolun aşağı gitmesi beni üzdü, FIBA sıralamasında geriledik, Olimpiyaylara gitme şansını kullanamadık. Liglerimizin kalitesi düştü, son TV ihalesine katılan olmadı. Altyapılarda da sonuçlar iç açıcı değil. Bu durumu toparlamak için bu göreve soyundum.
  • Kulüplerin federasyonun ilgisizliğinden şikayet var. Alt ligler İDDAA’ya . Görevimiz basketbolu Anadolu’ya yaymak. Her ligin isim sponsoru olacak. Başkanken ulaşılabilirdim, her arayan beni bulurdu, yine öyle olacak.
  • Federasyonda en üst düzey profesyonel yetkili, genel sekreter olacak. CEO makamı olmayacak.
  • Milli Takım için iyi oyuncularımız var, gerek NBA’de, gerekse ligde. Bu kadroya yönetimin desteği başarı getirir. Ben bu kaliteli kadronun başarılı olacağından eminim.
  • Neden Olimpiyat elemelerine devşirmesiz gittik? Larkin’den başka devşirme götürmemek yönetim zaafiyetidir. Wilbekin olsa Olimpiyat elemelerinden çıkardık.
  • Kadınlarda uzun yıllar iyi isimler vardı ve çok başarılı oldular ama son şampiyonalardan galibiyet alamadan dönüyoruz. Oyuncular başkanın desteğini hissetmeli, yani başkan takıma yakın olmalı. Kadınların şampiyonalarına gitmeyen bir başkanımız var.
  • Kız çocukları voleybolu tercih ediyor ve uzun kızları oraya kaptırıyoruz. Kulüpler de altyapıya oyuncu bulamamaktan şikayetçi. Milli takım lokomotif görevini görse altyapılar da güçlenir ve veliler çocuklarını size getirir. Voleybol kadınlarda 4-5 adım önde.
  • Ben başkanken altyapı milli takımları için uzun kamplar yapıyorduk. Avrupa’da ve dünyada çok madalya kazandık. Göreve gelirsek başarılı sistemi yeniden uygulayacağız.
  • Milli takımlarda çok kaliteli antrenörler çalışıyor, o arkadaşlardan bazıları ile çalışmaya devam ederiz.
  • Kulüplerin en büyük şikayeti gelirlerin düşmesi, giderlerin artması, cezaların, federasyona yatırılan bedellerin yüksek olması. Ligin gelirlerini artırabilirsek daha heyecanlı ve kaliteli maçlar izleriz. Yayın kuruluşun seyredilebilen bir platform olması önemli. Sponsorlar maçların seyredilmemesinden şikayetçi. Yayınlanan kanalda maçların izlenmemesi sponsorları geri itiyor. Ben başkanken maçları beIN veriyordu ve herkes memnundu. Ayrıca yayın anlaşmalarının değerinin daha yüksek olması lazım.
  • Bölgesel ligde 2016’da 82 takım vardı, maalesef lig kapatıldı ve Anadolu basketboluna darbe vuruldu. Bu ligi yeniden hayata geçireceğiz.
  • Şu anda 5 yabancı oynuyor ve bunu azaltmamız lazım ama tabii kulüplerle istişare edeceğiz. Bu kuralı ilk etapta 4+1 yaparsak yerli oyunculara katkısı olur ama kararı despotça almayacağız.
  • MHK’de Recep çok deneyimli ama basketbol büyürken hakemler adım uyduramadı. Eğitimi fazlalaştırmak gerekir. Kötü niyetli hakemler varsa da kızağa çekersiniz.
  • İDDAA gelirleri çok aşağıda kaldı. Bunu yetkililere anlatmak lazım, bahislerde basketbol çok oynanıyor ama İDDAA geliri yıllardır aynı. İDDAA gelirinin yüzde 50-70 arasında artırılmasını sağlamak gerekir.
  • 3×3 basketbolunun başında Tolga Tekinalp var. Orayı iyi götürüyor. Olimpiyat madalyası isteniyorsa 3×3 sezonunu 6 ay yapmamız, turnuva sayısını artırmamız lazım.
  • BGL’den herkes memnun ve devam edecek ancak 18-10 yaşından sonra bir anda A Takımda oynamak kolay değil. Ümitler ligi kurulmayacaksa belki yaş artırılabilir. Tabii Ümitler Ligi de kurulabilir.
  • Abdi İpekçi bir basketbol mabediydi. Yıkılıp yeni bir proje yapılması heyecan vericiydi ama Avrupa’da yıkmak yerine yeniliyorlar. 5 senedir yıkılan Abdi İpekçi’nin yerine yenisi neden yapılmadı, bilmiyorum. Duyduğuma göre bakanlık yapmaya hazırmış. Abdi İpekçi’nin artık federasyonla ilgisi kalmadı.
  • FIBA, Şampiyonlar Ligi’ni Euroleague’e verirken milli takım takviminin ve oyun kurallarının aynen uygulanmasının gözetilmesini istedi ama Euroleague ikisinde de tersini yaptı. İkisi birleşse çok daha iyi olur.
  • Federasyonu yönetecek donanımda olduğuma ve kazanacağıma inanıyorum. Federasyonu iş adamı, sporcu ve bürokratlardan kuruyorum. 2023 Dünya Şampiyonası için başkanlığım dönemimde başvuru yapmıştım. Cumhuriyetin 100 yılı için… Bu şampiyona basketbolu ilgi ve sponsorlar açısından ileri taşıyacaktı. Mevcut federasyon adaylığı geri verdi.
  • 3 aday var. Delegeler Türk basketbolunun geleceğini oylayacak. İyi karar vermeleri lazım.

Kaynak: beIN Sports & Basketfaul

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …