Güncel Haberler

Analiz: Panathinaikos – Anadolu Efes

Turkish Airlines Euroleague 6. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes, OAKA’da Panathinaikos ile karşılaşacak.

Ben de her zaman olduğu temsilcimizin ve rakibimizin durumlarını, kritik eşleşmeyi ve galibiyetin anahtarlarını sizler için analiz ettim, keyifli okumalar.

Takımların Durumları:

Euroleague sahnesinde defalarca karşılaşmış iki takımın artık klasik haline gelen kapışmasını izleyeceğiz. Hem Panathinaikos hem de Anadolu Efes‘in dereceleri 1-4 ve iki takım da bu maçı kazanarak alt sıralardan kurtulmak istiyor. Dedim ya klasik bir karşılaşma olacak; iki takım tam 33. kez birbirlerine rakip olacaklar ve Yoncalar’ın lacivert beyazlılara karşı 20-12’lik bir üstünlüğü var. Bu süreçte 2000 Euroleague yarı finali, 2001 SuproLeague yarı finali ve 2005 Euroleague play-off maçları gibi kritik yerlede galibiyetler elde etmişlerdi. Ancak Efes de rakibini geçen sezon hem içerde hem de dışarıda yenmişti. Buradaki maçta 77-80 kazanan Efes’de Micic 33 sayı ile yıldızlaşmıştı. İstanbul’da ise 85-65 kazanan temsilcimizde yine Micic 21 sayı ile ön plandaydı.

Kritik Eşleşme:

Panathinaikos’un skorer guardı, eski Galatasaraylı Daryl Macon, kuşkusuz bu sezonun en tatlı sürprizlerinden biri. Euroleague’deki çaylak sezonunda oldukça iyi işlere imza attı şuana kadar. 14.8 sayı ortalamasıyla takımın lideri ve 14.6 verimlilik puanı ile de 2. sırada yer alıyor. Özellikle şutör özelliği ile ön plana çıktı, sahanın her yerinden isabet oranı yüksek (%75.0 2sayı, %42.3 3sayı, %89.5 s.atış). Ayrıca savunmada da hücumda olduğu gibi agresif bir oyuncu. Ama karşısında Shane Larkin gibi bir süper yıldız olacağı için de en iyi oyununu bu maçta sergilemek zorunda. Micic’in olmayacağı bu maçta Larkin’in tamamen ipleri eline alması, takımına liderlik etmesi bekleniyor. 5.2 asist ortalaması, maç başına aldığı 5.4 faul ve 19.0 verimlilik ortalaması ile geçen sezon kadar olmasa da halen durdurulması zor bir silah Larkin.

Galibiyetin Anahtarları:

Yunan ekibi hücumda pas trafiğini kurmakta, organize olmakta zorlanan bir takım. Şuana kadar bu sorun ciddi anlamda ön plana çıktı ki zaten istatistiklere de yansımış durumda, 12.6 asist ortalaması ile bu alanda sonuncu sıradalar ligde. Topu verimli bir şekilde paylaşabilirlerse daha iyi şut tercihleri yapabilecekler ve bu da ellerinde bulunan Macon, Nedovic, Papapetrou (eğer oynarsa) gibi kaliteli skorerlerinde daha fazla devreye girmesi demek. Ayrıca topu boyalı alanda Papagiannis’e indirmeleriyle beraber gelecek ikili sıkıştırma pozisyonları sayesinde de daha boş şutlar bulabilirler. Diğer taraftan dev uzunu durdurmak da Efes adına önemli noktalardan biri olacak. Burada Pleiss, Petrusev ve Dunston’a (eğer oynarsa) önemli görev düşecek.

Bu maçta Micic’in oynamayacağı ve Simon’un ise durumunun belirsiz olduğunu biliyoruz. Bu nedenle yine Larkin ve Beaubois’nın öne çıkarak takıma liderlik etmeleri gerekecek, omuzlarındaki yük ağırlaşmış durumda. Diğer taraftan Bryant, ayağının tozuyla ilk maçta iyi işlere imza attı ve bu maçta da agresif oyunuyla Pana savunmasını zorlayıp, sürekli potaya atak etmesi gerekiyor. Efes adına kritik nokta, savunma ribaundlarını net alarak maçı tam sahada, koşarak oynamak olacak. Bunu başarabilirlerse galibiyet yolunda bir adım önde olurlar.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

2023-24 Euroleague Play-Off ve Play-In Eşleşmeleri Belli Oldu

2023-24 Turkish Airlines EuroLeague normal sezonu resmi olarak sona erdi. Dolayısıyla playoff ve play-in eşleşmeleri …