Güncel Haberler

TBF Başkan Adayı Kunter, Şeffaflık Konusunun Altını Çizdi

Türkiye Basketbol Federasyonu başkanlık seçimi yaklaşırken adaylardan Erman Kunter, beIN Sports’da katıldığı programda önemli açıklamalarda bulundu.

İşte Kunter’in açıklamalarından satır başları:

  • İki denenmiş aday var, belki yaşımız fazla ama taze bir kan olarak adayız. Son 20 yılın 15’inde Fransa’da antrenörlük yaptım. Fransa’dan büyük bir deneyimim var. 2007’de verdiğim röportajda döndüğümde birikimlerini Türkiye’ye vereceğim demiştim. Şimdi o zaman geldi.
  • Fransa’da antrenörlere büyük yetki verilir, bütçe size verilir. Dolaysısıyla bütçe kullanmayı ve altyapıları çok iyi biliyorum. Fransa’daki örnekleri Türkiye’ye adapte etmek lazım.
  • Basketbol onbinlerce çocuğun geleceğini değiştirebilir. Türkiye’de çocukların ve gençlerin yüzde 8’ine spor yaptırabiliyoruz. Takım sporunda başarılı olan hayatta da başarılı oluyor, paslaşmayı biliyor. Bu yüzdeleri artırabilmemiz lazım.
  • Şeffaflık konusuna çok önem veriyoruz. Gizli kapaklı hiçbir şey olmaması lazım. Federasyonun bütün gelirleri herkes tarafından bilinmeli ve denetlenebilmeli. Hak eden hak ettiği yere gelmeli yani liyakat öne çıkarılmalı. Kayırmacılık bizim aklımızdan geçmez. Bunlar olduğunda, savurganlığı da ortadan kaldırdığınızda verimlilik de artacak. Tepeden inme kararlar almayacak, katılımcılıkla ilerleyeceğiz.
  • Voleybola tatlı bir kıskançlık duyuyorum. Orada mevcut oyuncuların arkasından da çok iyi oyuncular geliyor. Onlar altyapıyı geliştirdi, biz tabanımızı kaybettik. Tabanı hareketlendirmek için idoller yaratmalıyız.
  • Bütün liglere ayrı sponsor üzerinde çalışıyoruz. Katılım bedellerini kaldıracağız. Ayrıca belli kriterlere göre teşvikler de vereceğiz, buna da alt liglerden başlayacağız. Şu anda federasyonda korkunç bir savurganlık var. Savurganlığı ortadan kaldırmak bile kaynak yaratmak için yeterli. Federasyonun geliri Avrupa’nın ilk üçü, dördü içinde. Federasyon sponsor buluyor ama kulüplere aktarmıyor. Bu paraları kulüplere aktarmak gerekir. Federasyon para kazanma amaçlı ticari bir kuruluş değildir.
  • CEO’luk sistemi bence yanlış. Bu holdinglerde, şirketlerde olabilir. Biz konuya göre, altyapı, kadınlar ligleri, finans gibi komiteler kuracağız.
  • Disiplin Kurulu aynı olayı yaşayanlara farklı cezalar verebiliyor. Bu açıklanamaz. Böyle olursa inandırıcılığı kalmaz. Ayrıca çok sayıda karar Tahkim’den dönmüş, demek ki hata yapılıyor.
  • Hakemlik müessesesi camiadan tamamen kopmuş. Kulüplerin hakemlere güveni kalmamış, hakemlerin kendine olan güveni azalmış. Eski sistem eğitimin yerine çağdaş sistem getireceğiz.
  • Oyuncu menajerliği bir gerçek. Yabancı menajerlerin Türkiye’de mutlaka bir ortağı, temsilcisi olmalı.
  • Basketbol Lisesi projesini mutlaka hayata geçireceğiz. Bu uygulama özellikle Avustralya’da var. Fransa’da da 28 branşın lisesi var. Spor ve eğitimin birlikte yürümesine önem veriyoruz. Liseyi bitiren oyuncuların 3 yıl süreyle menajeri olamayacak. Liseden mezun olanlara üniversitede kontenjan için de çalışmalarımız var. Bu lisede hakemlik eğitimi de verilecek.
  • Abdi İpekçi’nin yıkılması konusunda aceleci davranıldı, yenisi de şu ana kadar başlatılamadı. Yerel yöneticilerle mutlaka işbirliği içine girip tesis desteği de alacağız.
  • Nando’yu altyapıda oynarken Cholet’de A Takıma aldım, 19 yaşındaydı. Başkanla konuşup Amerikalı’yı gönderdik, Nando’nun süresini artırdık. Rodrigue için de benzer bir formül üretmiştik. Biz göz göre göre altyapının en büyük kaynağı Banvit’i kaybettik. Bu kabul edilemez bir durum. Altyapıdan oyuncu çıkarırsak yabancı sayısını konuşmaz duruma geliriz.
  • 3×3 ciddi bir iş. Milli takımlarda adam kayırmamak lazım. Onun tanıdığı, bunun komşusu ile işler yürümez.
  • Hedef 2024 Paris Olimpiyatlar’ına hem erkeklerde, hem kadınlarda katılmak.
  • Amerika’da NBA oyuncuları ile temas halinde olan, orada yaşamakta olan temsilcimiz olacak.

Kaynak: beIN Sports & Basketfaul

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …