Güncel Haberler

Analiz: Fenerbahçe Beko – FC Barcelona

Turkish Airlines Euroleague 6. hafta mücadelesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko, geçen sezonun finalisti, şuana kadar namağlup 2 takımdan biri olan İspanyol devi FC Barcelona‘yı konuk edecek.

Her hafta olduğu gibi temsilcimizin maçı öncesinde sizlere iki takımın da durumlarını, kritik eşleşmeyi ve galibiyetlerin anahtarlarının yer aldığı maç önü analizimi hazırladım, keyifli okumalar.

Takımların Durumları:

Ligin en iyi savunma performansına sahip iki takımın kapışmasını izleyeceğiz bu maçta. Temsilcimiz Fenerbahçe Beko (2-3) şimdiye kadar oynadığı 5 maçta rakiplerine ortalama 68.6 sayı izni verek bu alanda 2. sırada yer alırken, aynı zamanda da rakiplerine ortalamada en az verimlilik puanı (68.4) tanıyan takım konumunda. Ancak bu sert ve istikrarlı savunma koç Djordjevic’in öğrencilerinin maç kazanması için tek başına yeterli olmuyor her zaman, tıpkı geçen hafta Real’e 70-69 kaybettikleri maçta olduğu gibi.

Barça ise 5-0 ile namağlup ünvanını korurken, maç başına 70.6 izni veriyor rakiplerine ve onların ortalamada sadece 69.4 verimlilik puanı üretmelerine olanak veriyor. Geçen hafta koç Saras’ın öğrencileri Zenit’i 84-58 ile bozguna uğratırken Mirotic yine kusursuza yakın bir performans sergilemiş, sadece 2 şut kaçırarak 20 sayı üretmişti. Ayrıca Barça’nın temsilcimiz ile karşılaştığı son 4 maçı üst üste kazandığını ve deplasmanda da sarı lacivertlilere karşı 10 galibiyet 5 mağlubiyetle net bir üstünlüğü olduğunu belirtelim.

Kritk Eşleşme:

Barça’nın skorer forveti Nikola Mirotic, takımdaki son 3 yılına baktığımızda şuana kadar ki en yüksek verimlilik puanı ortalamasına sahip (21.0). Bu rakamın arkasına baktığımızda ise 17.2 sayı ve 6.3 ribaund ile iki alanda da ligin 4. sırasında yer aldığını belirtelim. Bu hafta ise karşısında çok önemli bir rakip olacak. Mirotic’in henüz kazanamadığı 2 önemli başarıya imza atmış olan Jan Vesely‘den bahsediyorum elbette. Çek yıldız hem 2018-19 sezonunda MVP seçilmiş, hem de 2017’de Euroleague kupasını kaldırmıştı. Koç Djordjevic genelde çift pivotlu bir sistem benimsediği için Vesely ile Mirotic’in birbirlerini ne sıklıkta savunacaklarını, ne kadar karşı karşıya geleceklerini kestirmek güç ama ligin gördüğü en büyük yıldızlar arasında yer alan bu iki ismin kapışmasını izleyeceğimiz her dakikadan keyif alacağımızdan eminim.

Galibiyetin Anahtarları:

İki takım da pota altından üretmeyi çok seviyorlar ve maç başına buldukları 22.2 adet 2 sayılık isabetiyle bu alanda liderlik koltuğunu paylaşıyorlar. Diğer taraftan temsilcimiz 2 sayılık atışlarda yakaladığı yüzde 55.8 ile lider iken, Barça ise yüzde 55.0 ile 5. sırada yer alıyor. İki takımı ayıran nokta ise 3 sayılık atışlardaki performansları: Barça maç başına 9.2 isabet bulurken bu alanda 3. sırada ve yüzde 42.6 isabet oranıyla 2. sırada yer alıyor. Fenerbahçe ise bu sezon yay gerisinden sıkıntılı bir takım görüntüsünde; maç başına en az üçlük isabeti çıkaran takımlardan biri konumundalar, maç başına 6.6 isabetle bu alanda en az üreten 3. takım sarı lacivertliler ki sadece yüzde 34.0’lük bir isabet oranına sahipler. Bu maçı kazanmak istiyorsak temsilcimizin De Colo ve Guduric başta olmak üzere üçlük atışlarda daha iyi bir ritm ve yüzde yakalaması şart.

İki takım da savunmada bukadar güçlü ve etkili olmalarındaki temel faktörlerden biri çaldıkları toplar; Fenerbahçe maç başına 8.2 ile bu alanda 2. sırada yer alırken, Barça ise 7.8 ile 4. sırada. Ancak bu maçta Barça adına top çalmak çok daha kolay olabilir çünkü maalesef sarı lacivertliler maç başına 14.2 top kaybı yapıyorlar ve bu alanda en kötü 3. takım konumundalar. Temsilcimiz adına bir diğer önemli faktör de topun değerini bilmek ve bu top kaybı sayılarını aşağı çekmek olacka.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …