Güncel Haberler

Analiz: Eksik Efes Zor da Olsa Aradığı Galibiyeti Kazan Karşısında Aldı

Turkish Airlines Euroleague 5. hafta mücadelesinde önemli eksikleri bulunan temsilcimiz Anadolu Efes konuk ettiği Unics Kazan‘ı 71-68 ile yenerek sezonn ilk galibiyetine imza attı.

Bu sonuçla iki takımın da derecesi 1-4 oldu.

TÜM İSTATİSTİKLER İÇİN TIKLAYINIZ.

Micic, Simon ve Anderson gibi önemli eksikleri bulunan Anadolu Efes‘de Rodrigue Beaubois 14 sayı, 2-7 3sayı, 3 ribaund, 3 asist ile öne çıkarken, yeni transfer Elijah Bryant 14 sayı, 2-6 3sayı, 4 ribaund, Tibor Pleiss 12 sayı, 6-8 2sayı, 6 ribaund ve Adrien Moerman 10 sayı, 9 ribaund ile galibiyetin diğer mimarları oldular.

Rus ekibinde ise Lorenzo Brown 16 sayı, 2-5 3sayı, 5 ribaund, 4 asist ile öne çıkarken, Isaiah Canaan 16 sayıi, 3-5 3sayı, 4 ribaund ve Mario Hezonja 13 sayı, 7 ribaund, 5 asist ile direnen diğer isimler oldular.

EDİTÖR YORUMU:

Temsilcimiz maça Pleiss’ın içerden etkinliği ile başladı. Kazan da benzer şekilde uzunlarını kullanmak isteyerek, özellikler perdeler sonrası alçak postta ters eşleşmeleri değerlendirerek başladı. Buna karşı savunmada fazla gömülen ve rotasyonlarda hata yapana Efes’i Brown’un dışarıdan bulduğu yüzdeli atışlarla cezalandırmaya başladılar. Hezonja ve John Brown’dan da dış şut katkıları almaya başlayan Kazan, özellikle geçiş hücumlarında bulduğu fırsatları iyi değerlendirdi. Biz ise ikili oyunlarda uzunların kısa devrilip yüksek posttan dipteki şutörlerimizi besleyerek üretmeye çalıştık ama ne Beaubois ne de kenardan gelen yeni transfer Bryant bulduğumuz bu boş şutları isabetle değerlendiremedi. İlk çeyrekte maçtan kopmadık ama 22-18 geride tamamladık. İkinci çeyreğin başında savunmada vidaları sıkmaya başlayan lacivert beyazlılar 7-0’lık bir seri yakaladılar ilk bölümde, Kazan’a tam 3.5 dakika boyunca sayı şansı tanımadık. Dunston ve Singleton’ın savunmada etkili olduğu bu dönemden Kazan’ı çıkaran isim ise bulduğu kritik üçlüklerle Hezonja oldu. Hırvat skorer liderliğinde bu kez Rus ekibi 9-0’lık bir seri yakaladı. Köşe üçlüklerinden bir türlü isabet çıkaramayan Efes, Larkin’in daha fazla potaya gitmesi sayesinde hücumda nefes alabildik. Ama dış şutlara çözüm bulamadığımız için farkı kapatamadık ve devreye 32-37 geride girdik.

İkinci yarıya iki takım da dağınık başladı, hücumda karşılıklı olarak gelen basit top kayıpları skor üretimini iyice kısırlaştırdı maçta. Erten’in kenardan gelerek savunmaya getirdiği enerji tüm kısalarımıza yansıdı. Bryant’ın da hem Hezonja hem de Mayo karşısında net bir üstünlük sağlaması sayesinde 6-0’lık bir seri daha yakaladık. Aradığımız üçlükleri üst üste Beaubois ile Bryant’dan gelirken geçiş hücumlarını savunmakta yine zorlanmaya başladık, konsantrasyon sorunu yaşayan Efes oyuncuları eşleşmeleri doğru yapamayınca Canaan’ın da boş üçlüklerle devreye girmesine engel olamadı. Son çeyreğe 47-51 geride girdik. Diğer 3 çeyrekte olduğu gibi yine enerjimi yüksek başladık final çeyreğine de. Bryant’dan bir üçlük daha bulmamız ve savunmada müthiş bir enerjiyle oynayarak Kazan’a iki kere 24 saniye yaptırmamız moralleri yükseltti, taraftar da iyice maçın içine girdi. Erten’in bu savunma sürecinde sergilediği agresif performans çok değerliydi, Bryant ile beraber Kazan kısalarına nefes aldırmadılar bu anlarda. Koç Ataman da sonu son çeyreğin kritik dakikalarında sahada tutarak ödüllendirdi. Son bölümde Larkin tekrar oyuna döndü ve Moerman’a bomboş bir üçlük hazırladı ve Fransız forvet de ikramı geri çevirmedi. Ama 40 saniye kala Larkin topu elden verdi ve Brown hemen potamızda biterek takımını maçın içinde tuttu. Son hücumlarda soğuk kanlılığını koruyan Efes oyuncuları iyi top çevirip faulleri aldı ve çizginden 3-4 atan Bryant farkı korumamızı sağladı.

Efes’in basketbol kalitesinden bağımsız 5. maçında artık kazanması, şeytanın bacağını kırması herşeyden daha önemliydi. Özellikle Micic, Simon, Anderson gibi kritik isimlerin yokluğunda yeni transfer Bryant ve kenardan gelen Erten’den alınan katkılar sezonun geri kalanı için en az galibiyet kadar öenmliydi. Pleiss ile Dunston da işin savunma, ribaundlar ve savaşma tarafında gayet iyi işlere imza attılar. Larkin biraz daha toparlanması ve hücum verimliliğin yükselmesi, Micic ile Simon’un da sağlığına kavuşmasıyla beraber Efes yeniden ritm bulabileceğinin sinyallerini verdi. Bu arada Bryant da sadece 1 antrenmanla çıktığı ilk maçında sanki 40 yıllık Efes oyuncusu gibi verimli bir performans sergiledi, ne kadar doğru bir transfer oldıuğunu gösterdi.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Ataman, Maccabi Yenilgisi Ardından Konuştu

Turkish Airlines Euroleague play-off serisi ilk maçında Panathinaikos OAKA’da konuk ettiği Maccabi Tel Aviv’e 87-91’lik skorla yenilerek …