Güncel Haberler

Analiz: Anadolu Efes – Unics Kazan

Turkish Airlines Euroleague 5. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes Sinan Erdem’de Unics Kazan‘ı konuk edecek.

Her zamanki gibi temsilcimizin karşılaşması öncesinde sizlere takımları analiz edip galibiyetin anahtarlarını vermeye çalışacağım. Keyifli okumalar diliyorum.

Takımların Durumları:

Sezona kötü başlayan iki takımın geri dönüş çabalarını izleyeceğiz bu maçta. Bir tarafta 0-4 ile sezona giren, halen galibiyet elde edemeyen temsilcimiz Anadolu Efes, diğer tarafta 1-3 ile sezona devam eden Unics Kazan var. Efes son maçta Milano deplasmanında 75-71 ile kaybetmiş, o maçta Larkin 13 sayı, 9 ribaund, Moeman 12 sayı ve Petrusev 10 sayı ile takımlarını ayakta tutmaya çalışan isimlerdi. Bu arada unutmadan daha önce hiç bir şampiyon takım yeni sezona 0-4 gibi kötü bir dereceyle başlamamıştı…

Kazan için geride bıraktığımız çift maç haftası tatlıyı da acıyı da barındırmıştı. Önce çift haneli farklardan geri gelerek Bayern’i içerde 73-70 ile yenip ilk galibiyetlerini almışlardı. O maçta Canaan 21 sayı, Lorenzo Brown 17 sayı ve Hezonja 15 sayı ile öne çıkan isimlerdi. İkinci maçta ise diğer temsilcimiz Fenerbahçe’ye konuk olmuşlar ve 80-41’lik skorla kalp kırıcı bir mağlubiyet elde etmişlerdi ki 41 sayı Rus kulübünün Euroleague tarihinde ürettiği en düşük skordu.

Kritik Eşleşme:

Son Euroleague MVP’si Vasilije Micic, zorlu bir maç geçirmişti Milano karşısında. Sırp guard 17 sayı üretirken bunu 5-17 isabetle yapabilmiş, istatistiklerine 5 asist ve 4 top çalma eklediği için de ancak 4.8 verimlilik puanı tutturabilmişti. Micic her ne kadar 82 sayı ve 20.5 sayı ortalamalası ile ligin lideri olsa da verimlilik puanı açısından ise 13.3 verimlilik ortalaması ile ligde 36. sırada yer alıyor! Ama bu maç öncesi onun da geri dönmeye hazır olduğunu, öldürücü penetreler, pas yeteneği, liderliği ve yüksek basketbol IQ’su ile takıma liderlik edeceğini söyleyebiliriz.

Diğer taraftan Micic’in kendisini gayet iyi tanıyan Lorenzo Brown karşısında işinin kolay olmayacağını da belirtmek gerekli. Brown’un atletizmi ve çabukluğu ile Micic’in potaya gidişlerine engel olabileceğini söyleyebiliriz, ayrıca oyunun diğer tarafında da patlayıcılığı ve oyunu iyi okumasıyla Micic’i zorlayacaktır. Brown maç başına ortalama 32:48 dakika süre alıyor ve bu alanda 2. sırada ki Micic’in de ortalama 29:45 dakika süre aldığını, bu alanda 11. sırada yer aldığını düşündüğümüzde bu heyecanlı kapışmada bol bol karşı karşıya geleceklerini söyleyebiliriz.

Turkish titans Fenerbahçe, Efes go head-to-head in THY EuroLeague | Daily  Sabah

Galibiyetin Anahtarları:

Anadolu Efes maalesef Euroleague’in en çok sayı yiyen takımı, ortalama 83.0 sayı görüyorlar potalarında. Rakipler onlara karşı %52.9 2 sayılık isabet oranıyla oynarken, Efes aynı zamanda ortalamada 16.3 ile en az faul yapan takım konumunda Euroleague’de. Savunmada daha agresif olmaları gerektiğini net olarak biliyoruz zaten. Bu alanda da takımın tecrübeli isimleri Larkin, Dunston, Moerman ve Micic’in liderlik etmesi gerekiyor. Eğer Efes savunmayı toparlayabilirse hücumda zaten sorun yaşamayacaklardır Micic ve Larkin’in yetenekleri liderliğinde. Birbirlerini iyi tanıyan, herkesin rolünü kabullendiği bir takıma sahipler.

Kazan’da Mayo’nun ilk kez forma giymesi bekleniyor. Ayrıca halihazırda ellerinde Brown, Canaan, Hezonja gibi önemli hücum silahları var. Efes’in Simon ve Anderson’dan yoksun olduğunu biliyoruz ki yeni transfer Bryant’ın da bu maçta oynamayacağını düşündüğümüzde 3 numarada Hezonja’nı bir çok avantaj ve fırsat yakalayacağı bir gerçek. Diğer taraftan koç Perasovic’in en güvendiği savunma silahları Jekiri ve John Brown’un da Petrusev, Dunston, Pleiss’ı durdurma konusunda güçlerini birleştirmeleri gerekiyor. Kazan, Fenerbahçe maçında sadece 14 savunma ribaundlu alabilirken, temsilcimize de 12 hücum ribaundu izni vermişlerdi. Kendi potalarının altında daha aktif ve efektif olmaları gerekiyor.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …