Güncel Haberler

Analiz: Fenerbahçe Beko – Anadolu Efes

ING Basketbol Süper Ligi 4. hafta mücadelesinde iki Euroleague temsilcimiz karşı karşıya gelecek.

Fenerbahçe Beko‘nun Ülker Spor Salonu’nda Anadolu Efes‘i konuk edeceği bu zorlu karşılaşma öncesi gelin birlikte takımların durumlarına bakalım ve her zamanki gibi kritik eşleşme ile galibiyetin anahtarlarını mercek altına alalım. Keyifli okumalar.

Takımların durumları:

Öncelikle bu sezon BSL’de müthiş bir kapışma var daha ilk haftalardan ve bu süreçte yara almayan, yani yoluna namağlup devam eden yegane iki takım bu maçta karşı karşıya gelecekler. Bu karşılaşma sonrası artık sadece 1 takım BSL’de namağlup ünvanı ile liderlik koltuğunda oturabilecek.

Sarı lacivertliler geçen hafta konuk oldukları Bahçeşehir karşısında epey terlemişler ve son topta Vesely’nin tipi sayesinde 78-79 ile şanslarının da yardımıyla kazanabilmişlerdi. Haftaiçi Euroleague çift maç haftasında ise deplasmanda Alba’ya 84-70 ile kaybederken içerde ise Kazan’ı 80-41 gibi özel bir skorla, kulüp tarihinin en iyi Euroleague savunma performansı ile devirmişlerdi.

Lacivert beyazlılar da geçen hafta BSL sahnesinde zorlu bir rakiple karşılaşmışlar, Sinan Erdem’de konuk ettikleri Karşıyaka’yı Dunston’ın son saniye bloğuyla, şanslarının da yardımıyla 78-77 ile geçebilmişlerdi. Fenerbahçe’nin aksine onlar Euroleague çift maç haftasını ikide 0 ile tamamladılar. Deplasmanda Asvel’e 75-73 ve yine deplasmanda Milano’ya 75-71 ile kaybetmişlerdi.

Kritik Eşleşme:

Fenerbahçe bu sezon koç değişikliğine giderken kadrosunda da yenilenmeye gitti. Ama takımın anahtarını emanet ettikleri isim değişmedi. Nando De Colo yine en güvendikleri isim özellikle işin hücum tarafında. Öyle ki ondan hem yaratması hem de bitirmesi beklendiği için zaman zaman zorlanıyor halen. Ama özellikle Henry ya da İsmet gibi saf oyun kurucularla beraber oynadığı zaman, yani 2 numarada bitirici rolünde çok faydalı oluyor. Bu maçta da koç Djorjdevic’in en güvendiği hücum silahı olacak. Onun verimliliği direkt olarak sonucu etkileyecek.

Anadolu Efes’in ve milli takımın yıldızı Shane Larkin, ligimizde yerli-devşirme statüsünde forma giydiği için değeri bir kat daha arttı. Koç Ataman her ne kadar dizindeki ödem onu rahatsız ediyor dese de Euroleague maçlarında ve bu tarz önemli maçlarda sorumluluk almaktan kaçınmayan, sürati, deliciliği ve mesafe tanımayan şutları ile maçın seyrini rahatlıkla değiştirebilen bir skorer. Ayrıca son Euroleague maçlarında savunmada da ne kadar gayretli ve etkili olduğunu gördük.

Belki bu iki yıldızın birbirini savunduğunu fazla görmeyeceğiz bu maçta. Ama şu bir gerçek ki onların saha içerisindeki düellosunun, özellikle skor üretimi konusundaki performanslarının direkt olarak sonuca etki edeceği bir gerçek. İki koç da en iyi savunmacıları ile birebirde olduğu kadar takım savunmasını da bu isimlere göre şekillendirerek onların etkinliğini azaltmaya çalışacaklar.

Shane Larkin ve Nando De Colo, ING All-Star 2020'de! – Spor Haberleri

Galibiyetin Anahtarları:

Her ne kadar kağıt üstünde bir Euroleague derbisi olsa da BSL kuralları gereği sadece 5 yabancıya izin veriliyor olması nedeniyle farklı iki takımı izleyeceğiz. Öncelikle bir tahmin yapmak gerekirse Fenerbahçe’nin seçimlerini De Colo, Guduric, Shayok, Booker, Vesely ve Efes’in ise Micic, Beaubois, Petrusev, Moerman, Dunston’dan yana kullanacağını düşünüyorum.

İki temsilcimiz de özellikle Euroleague maçlarında ribaund problemi yaşıyor ciddi anlamda. Fenerbahçe’nin verdiği hücum ribaundları ile canı yanarken Efes ise Sertaç’ı her iki pota altında da çok arıyor bu konuda. Dolayısıyla bu maçta birbirine ribaundlar konusunda üstünlük kurabilen taraf galibiyeti de büyük ölçüde elde edecek düşüncesindeyim.

Fenerbahçe adına iki kritik konu daha var. Birincisi Micic-Larkin ikilisinin etkinliğini olabildiğince aşağı çekmek. Bu noktada Guduric ve Shayok ikilisini kullanmalarını, fiziksel anlamda bu iki guardı bozmaya çalışmalarını bekliyorum. Tabi bu iki isimden bir yerine Henry hamlesi de gelebilir, neticede o da bir savunma uzmanı. Bir diğer konu ise Efes’in bu sezon çok sorun yaşadığı çember altı savunmasını, yani bu zaafı iyi kullanabilmeleri. Booker-Vesely ya da bellki Polonara-Vesely ile her iki pota altında da etkili olmaları gerekiyor. Ayrıca Ahmet’in de formda olduğunu unutmayalım, o da x-faktör olabilir.

Efes cephesinde ise kritik noktalardan biri Simon’un yokluğunda Beaubois ile 3 guard rotasyonunda etkili olabilmeleri, savunmada yenilmemeleri. Burada Tolga’nın 3 numarada mutlaka katkı vermesi gerekecek. Diğer taraftan elbette Micic-Larkin ikilisinin hücumda yükü çekmeleri, Fenerbahçe savunmasını zorlamaları gerekecek. Son olarak da çember altı savunmasında yaşadıkları sorunları bir nebze azaltabilmek adına diğer pota altında özellikle Petrusev’in yeteneklerini iyi kullanarak Fenerbahçe uzunlarını savunmada zorlamaları, yıpratmaları gerekecek bu sayede.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Bursa Derbisinde Kazanan Tofaş Oldu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 25. hafta programında sahne alan Bursa derbisinde Tofaş, konuk olduğu …