Güncel Haberler

Analiz: Anadolu Efes, Shengelia Liderliğindeki CSKA’yı Durduramadı!

Turkish Airlines Euroleague 2. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes konuk ettiği Shengelia liderliğindeki CSKA Moskova‘yı durdurmadı ve 96-100’lük skorla kaybetti.

Bu sonuçla Anadolu Efes 2. maçında da galibiyetle tanışamazken CSKA ise ilk galibiyetini elde etti.

TÜM İSTATİSTİKLER İÇİN TIKLAYINIZ.

Grigonis ile Miutinov’dan yoksun olan CSKA’da Tornike Shengelia 23 sayı, 4 ribaund, 3 asist ile yıldızlaşırken, Will Clyburn 18 sayı, 7 ribaund, 2 asist, Gabriel Lundberg 17 sayı, 6 ribaund, 5 asist ve Johannes Voigtmann 17 sayı, 9 ribaund, 7 asist ile galibiyetin diğer mimarları oldular.

Simon’un forma giyemediği Efes cephesinde ise Vasilije Micic 32 sayı, 7-11 3sayı, 2 ribaund, 2 asist ile öne çıkarken, Adrien Moerman 14 sayı, 5 ribaund ve Shane Larkin 12 sayı, 7 asist ile direnen diğer isimler oldular.

EDİTÖR YORUMU:

Temsilcimiz maça MVP Micic’in ikili oyunlardaki uzun eşleşmelerinden üreterek başlarken, CSKA ise tepe ikili oyunlarında perdenin terslinde konumlanan forvet Shengelia’yı efektif kullanarak maça girdi. Daha sonra her iki takımda da diğer faktörler devreye girdi ve yüksek yüzdeli sonuçlanan yarı saha basketbolu izledik. Hücumda bir kademe daha verimli olan CSKA ilk 5 dakika geride kalırken 15-12 öne geçmeyi başarmıştı. CSKA’nın yarı sahada yaptığı sıkıştırmalı savunma karşısında Micic’in akıllıca takımı organize etmesi nedeniyle sorun yaşamadık. CSKA ise kenardan gelen Shved’in yaptığı basit top kayıpları nedeniyle ritmini kaybetmeye başladı. Bu bölümde ne Micic ne de Larkin ikili oyunlarda potaya gitme konusunda etkili olamadılar, bu da hücumdaki üretkenliğimizi düşürdü maalesef. Rus ekibi Shengelia ve kenardan Clyburn ile açık alanda etkili olmaya başladı. Geçiş hücumlarından kolay sayılar çıkardılar ve 26-15 ile öne fırladılar. Micic’den gelen 4 sayılık oyun imdadımıza yetişti ve ilk 10 dakikayı 26-21 geride tamamladık.

İkinci çeyrekle beraber daha agresif bir oyun sergileyen temsilcimiz rakibini savunmada ıssırmaya başladı. Hücumda ise pota altından bulduğumuz üst üste basketlerle öne geçtik. Ancak Simon’un olmaması ve Anderson da kenardayken Clyburn’ü Beaubois ile savunmak zorunda kalmamız canımızı yaktı, skorer yıldız fiziksel avantajlarını kullanarak rahat skor üretti. Bizde kenardan gelen Dunston’ı ikili oyunlarda verimli kullanarak cevap vermeye çalıştık, ilk 5 dakika ardından CSKA’nın 41-37 üstünlüğü vardı. Savunmada vidaları sıkmamız ve topa baskıyı arttırmamız sayesinde biz de hızlı hücum sayıları bulmaya başladık, bu sayede de farkın açılmasına engel olduk. Ama Clyburn’ün alçak post etkinliğine çözüm bulamamız nedeniyle ilk 10 dakikayı 51-46 geride tamamladık.

Soyunma odasından dönüşte Dunston ile boyalı alanda üretimi sürdürdük. Ama CSKA da kendi uzunu Voigtmann’ın bulduğu iki üçlük ve üst üste 8 sayı ile farkı arttırmaya başladı. Savunmada da CSKA bir adım öne geçti maalesef. Efes’in çok iyi bildiği ve artık ezbere yaptığı setlerde üretkenlik düşmeye başladı bu savunma karşısında. Diğer taraftan biz ise savunmada ikili oyunlar karşısında kaymaları zamanında yapamadık ve ters taraftan bir çok boş üçlük yedik. Larkin 0-7 ile devma ettiği maçta bu çeyreğin bitimine 1.26 kala ilk saha içi isabetini buldu ve son çeyreğe 79-68 geride girdik. Bu arada Micic’in 4. faulünü aldığını ve çeyreğin son bölümünde kenarda kaldığını belirtmemiz gerekli.

Son çeyreğin başında Micic’in zorunlu olarak kenarda olması nedeniyle Larkin sazı eline aldı. Özellikle penetre edip CSKA savunmasını sarsıp yaptığı asistlerle takımı iyi organize etti yıldız guard. Ancak pas trafiğini iyi kuran ve ekstra paslarla boş üçlükleri bulmaya devam eden CSKA farkı eritmemize engel oldu. Kısalarımızın birebirleri ve dribbling üstünde üretmeye çalışması, bizim hücumda pas ritmimizi kaybetmemize neden oldu. Larkin’in savunmada da direncini arttırması ve Anderson’un da ona ayak uydurmasıyla geri dönüş ateşini yaktık. Savunma kaynaklı sayılar bulmaya başladık. 4 faullü olmasına rağmen kendisini gösteren Micic de bitime 2 dakika kala bulduğu kritik üçlükle farkı tek hanelere indirmemizi sağladı (94-85). Koç Ataman baskıyı arttırmak için Erten ve Doğuş’u öne sürdü ki CSKA’ya istediğimiz hatayı da yaptırdık. Ardından Micic ve Moerman’dan gelen sayılarla farkı 4’e indirdik. Son bir dakikaya girilirken penetre paslar sonras Moerman’dan bulduğumuz üçlükle maça tam anlamıyla ortak olduk ve 16-3 gibi nefis bir seri yakaladık. Ancak maçın kırılma anı diyebileceğimiz pozisyonda potaya giden Clyburn’ü çok iyi savunsak da potaya zorla attığı topu Shengelia’nın takip smacı ile tamamlaması sonucu CSKA 97-93 öne geçti. 35 saniye kala Larkin’in orta mesafe şutundan isabet çıkmadı ama Moerman ribaund pozisyonunda agresif davranarak faulü aldı ve çizgiden 2-2 ile döndü. CSKA ise Lundberg ile çizgiye gitti ve 1-2 ile döndü. CSKA 3 sayı farkla önde olduğu için hemen ribaundu alan Doğuş’a faul yaptı. Kaptan da ilkini atıp ikinciyi bilerek kaçırdı ama ribaundu alamadığımız gibi Shengelia’ya faul yaptık. Gürcü yıldız çizgiden hata yapmadı ve skoru bitime 8 saniye kala 100-96 yaptılar. Son hücumda Efes üst üste 2 üçlükten faydalanamayınca da skor bu şekilde CSKA lehine tescillenmiş oldu.

Efes’in bu maçta çıkarması gereken çok fazla ders var maalesef. Öncelikle Simon’un sakatlığı takımı elbette ciddi anlamda etkilemiş durumda. Anderson 3 numarada yetersiz kaldı, kısa anlarda etkili olsa da maça yayamadı. Tolga da onu destekleyemedi maalesef. Diğer taraftan Shengelia birebirde Singleton’u tam anlamıyla devre dışı bıraktı. Bu takıma asıl alınma sebebi savunma olan bir oyuncunun bu kadar pasif kalması, daha maçın ilk dakikalarından yenilmesi can sıkıcıydı. Petrusev evet hücümda çok yetenekli bir oyuncu ama savunma becerileri, pozisyon bilgisi henüz çok ham, ciddi anlamda işlenmesi gerekiyor. Fiziksel olarak da hafif kalıyor genelde 5 numarada. Diğer taraftan Real maçında Larkin bu maçta Micic çok yanlız kaldılar. Beaubois başta olmak üzere onları hücumda destekleyemedi arkadaşları. Hücumda bu kadar fazla birebirlere ya da yıldızların performanslarına dayalı oynamak Efes’in sistemi değil. Bu şekilde de maç kazanmak zaten çok zor. Artık pas trafiğinin yeniden kurulduğu, ikili oyunlarda farklı opsiyonların bulunup değerlendirildiği akıcı hücumların yeniden sahnelenmesi gerekiyor. Ayrıca savunma alarm veriyor. Acilen silkelenip enerjilerini arttırmaları gerekiyor. 2’de 0 başlamak sıkıntı evet ama bu kayıpların Real ve CSKA karşısında gelmesi büyük sıkıntı değil. Önemli olan orta ya da alt seviye takımlara karşı hata yapmamak sezonun bu giriş ve adaptasyon döneminde…

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

2023-24 Euroleague Play-Off ve Play-In Eşleşmeleri Belli Oldu

2023-24 Turkish Airlines EuroLeague normal sezonu resmi olarak sona erdi. Dolayısıyla playoff ve play-in eşleşmeleri …