Güncel Haberler

Analiz: Şampiyonlar Ligi H Grubu

FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde elemeler tamamlandı ve artık normal sezonun başlamasına sayılı günler kaldı.

Temsilcilerimizin yer aldığı grupları mercek altına aldığımız bu yazı dizisinin 3. bölümünde konuğumuz Beşiktaş Icrypex‘in yer aldığı H grubu oluyor.

Öncelikle bu sezon değişen formatı tekrar hatırlatmam gerekli. Toplamda 32 takım dörderli şekilde 8 gruba ayrıldı ve her grubun birincisi direkt olarak Top 16 biletini kapacakken gruplarını 2 ve 3. sıralarda tamamlayan toplam 16 takım ise çapraz eşleşmeyle 3 maç üzerinden play-in eleme maçları oynayacaklar. Buradan gelecek 8 takımla beraber belirlenecek 16 takım dörderli 4 gruba ayrılacak ve yine deplasmanlı maçlar oynayacaklar. Her grupta ilk 2 sırada yer alacak takımlar çeyrek finale kalacaklar ve burada 3 maç üzerinden eleme sistemi ile Final Four takımları belirlenmiş olacak.

Şimdi gelin birlikte H grubunda yer alan takımları kısa kısa inceleyelim.

Beşiktaş Icrypex

Koç Kandemir ile yola devam eden siyah beyazlılar Alperen, Şehmus, Sadık, Blackmon, Berry gibi önemli kayıplar yaşadıklar kadrolarında. Özellikle yerli rotasyonundaki bu 3 kritik kaybı net olarak dolduramadıklarını belirtmemiz gerekli. Guard rotasyonuna baktığımızda koçun bu sezon direksiyonu teslim edeceği isim Jordan Bone olacak. Elbette genç bir oyuncu olması ve Avrupa’da ilk kez sahne alıyor olması önemli eksiler ama skor potansiyeli yüksek, organizasyon ve pas becerileri konusunda da çabuk öğrenen bir guard. Takımın yeni yıldızı olmaya aday diyebiliriz rahatlıkla. Sürati, deliciliği ve mesafe tanımayan şutlarıyla heyecan verici bir skorer. Onunla beraber tecrübeli Mehmet Yağmur da 1 numarada görev alacak. Takımın yeni şutörü ise bir diğer diğer çaylak Trevon Bluiett olacak. Onun da ilk Avrupa tecrübesi ki takıma da geç katıldığı için henüz adaptasyon sürecinde geride. Ritmini bulduğu zaman iyi bir üçlükçü ve savunmada da çalışkan bir oyuncu. Genç Ata Kahraman da ona destek olacak 2 numarada. Forvet pozisyonunda ise Bolivyalı Josh Reaves var ama ondan pek beklenini alamadılar hazırlık döneminde. Avrupa’daki ilk deneyimi olan bir diğer oyuncu ve adaptasyon süreci diğer isimlere daha kötü geçiyor. Bu sezon artık bir patlama yapması beklenen Egehan Arna ise bunu karşılayabilecek durumda değil. Sanırım ondan artık bir yıldız performansı beklememiz gerekiyor, giderek yabancıların sürelerini kontrol etmek üzere kullanılan bir görev adamına dönüşüyor… Yeni transfer NBA patentli atlet forvet Rondae Hollis-Jefferson ise yüksek potansiyelli bir isim. Özellikle savunmada, ribaundlarda ve açık alanda takıma değer katması beklenen bir isim. Dış şut tehditi sınırlı ama bunun dışında sahanın her yerinde her işi yapabilen, hem 3 hem de 4 oynayabilen bir forvet. Pota altında ise güçlü bir rotasyona sahipler diyebiliriz. Dedric Lawson bir çaylak olsa da olgun bir basketbol sergiledi sezonun ilk maçlarında. Dış şut tehditi ve yüzü dönük de potaya atak edebilmesi gibi önemli artıları var ki ribaundlarda da etkili bir uzun. İki genç uzun Ercan Osmani ile Furkan Haltalı da pota altında önemli roller üstlenecekler. Özellikle Ercan’ın hücumdaki çok yönlü tehditi, ne kadar ve ne verimle katkı verebileceği Beşiktaş adına önemli olacak.

Temsilcimiz geçen sezona göre yerli rotasyonunda ciddi anlamda geriledi ve bunu yabancı oyuncularla da kapatamadığı için güç kaybetmiş durumda. Yeni alınan yabancı oyuncuların da Avrupa tecrübesinin olmaması, adaptasyon anlamında sorunları beraberinde getirdi. Sezonun ilk bölümünde çok zorlanacaklarını, burada alınacak mağlubiyetleri de sonrasında telafi etmelerinin pek mümkün olmayacağını düşünüyorum. Grubu 3 ya da 4. sırada bitirebileceklerini öngörüyorum.

Lietuvos Rytas

Koç Zibenas yönetimindeki Rytas da geçen sezona göre güç kaybetmiş ekiplerden biri, en önemli skor opsiyonları Goudelock artık kadroda yok ve onun yerini dolduramadılar. Yenilene kadrolarında 1 numarada Speedy Smith olacak. Belçika’da iyi işler yapmış ve penetre özelliği ile bilinen bir guard ama skorer özelliklerinin üst düzey olmadığını belirtmek gerekli. Bu nedenle de onu bu alanda geçen sezon LKL’nin sayı kralı oan Vaidas Kariniauskas tamamlayacak. Onun dribbling üstünde kendi skorunu üretebilmesi, hatta ikinci bir oyun kurucu olarak takımın organizasyonuna da destek olması sistemlerinde önemli bir faktör. Girdziunas işin organizasyon tarafında ve Normantas da yine skor anlamında bu ikiliye destek olacaklar. Forvet pozisyonuna baktığımızda ise öne çıkan isim milli takıma da seçilen Arnas Butkevicius. Onun 3 numaradan getireceği skor katkısı ve çok yönlü, tamamlayıcı oyunu artı ribaundlara katkısı bir çok maçta x-faktör olmasını sağlıyor. Geçen sezon Afyon’da izlediğimiz şutör uzun forvet Tanner Leissner de takımın skor ve ribaundlar konusunda en güvendiği isimlerden biri konumunda. Yarı saha hücumlarında onun dış şut tehditi saha yerleşimi adına kritik olacak Rytas adına. Pota altına baktığımızda ise bu seviyeler için, en azından grup maçları için 3 değerli isme sahip olduklarını görüyoruz. Eski dost Ivan Buva takımın pota altındaki en değerli silahı, yıldızı. Solak uzunun boyalı alanda ne kadar etkili bir bitirici olduğunu biliyoruz. Litvanya basketbolu diyince tepe ikili oyunları ilk akla gelen hücum seti oluyor ve Hırvat uzun da iyi perde yapan dikine doğru yere devrilen bir isim. Onunla beraber atletik oyuncu Jarvis Williams ve Sırp basketbolunun yetiştirdiği değerli yeteneklerden biri Tejic pota altındaki diğer silahları olacak.

Ellerinde Litvanyalı oyuncular artı iki tanıdık isim Leissner ve Buva’dan oluşan iyi bir iskelet var. Özellikle Litvanya’daki maçlarda taraftar desteğini de arkalarına alarak can yakabileceklerini, bu seviyelerdeki tecrübelerinin de iyi olduğunu düşünüyorum. Bu artılarla beraber de grubu 3 ya da 4. sırada bitirmelerini bekliyorum. Özellikle temsilcimiz ile yapacakları iki maçtan alacakları sonuç onların sıralamadaki yerini direkt olarak etkileyecek.

Oldenburg

Koç Drijencic ile yola devam eden Oldenburg, tarihinde ilk kez BCL sahnesinde boy gösterecek ve sürpriz yapma potansiyeline sahip bir kadroları olduğunu da belirtelim. Guard rotasyonlarına baktığımızda öne çıkan isim Maccabi’den kiraladıkları Max Heidegger kuuşkusuz. Müthiş bir skorer olan ve mesafe tanımayan üçlükleri ile sezonun ilk maçlarında da rakip savunmaların başına bela olacağını gösteren bir isim. Açıkçası Oldenburg’un skor potansiyelini direkt olarak belirleyecek bir isim olacak bu sezon. Takımın direksiyonunda ise geçen sezon olduğu gibi Pressey oturacak. NBA patentli tecrübeli guard Beşiktaş’da beklentileri pek karşılayamamıştı ama burada Almanya’da kendisini bulmuş durumda ve takıma çok iyi liderlik etmişti geçen sezon. Genç guard Hundt bir numarada önemli süreler alacak ve organizasyona katkı vermesi beklenen bir isim. Herrera da çok yönlü bir guard, sahanın her alanında katkı verebiliyor. Daha çok 2 numarada izleyeceğimiz bir önemli silahları daha var, o da Polonyalı şutör Michal Michalak. Geçen sezon BBL’nin alt seviye takımlarından Mitteldeutscher’de Almanya macerası başlamış ve gerçekten çok iyi iş çıkarmıştı. Gelişimini sürdürebilirse komple bir skorer olma yolunda ilerliyor. Takımın asıl lideri ise genelde 3 numarada görev alan tecrübeli bir isim, Ricky Paulding. 2007 yılından beri bu takımın formasını giyen, artık tam anlamıyla sembolleşmiş bir isim. 38 yaşında olmasına rağmen kendisine çok iyi bakan, müthiş bir profesyonel. Onun skorer kimliği ve saha içerisindeki liderliği yine koç Drijencic’in en güvendiği unsurlardan biri olacak. Pota altında ise sertliği, atletizmi ve ribaundlardaki etkinliği ile Tai Odiase öne çıkan isim. Onunla beraber zaman zaman Alman milli takımına da çağrılan tecrübeli uzun Breunig 5 numarada dakikaları paylaşacak. İki uzunun da görev adamı ve tamamlayıcı olduklarını belirtelim. Ayrıca takımın yeni transferlerinden Holyfield da daha çok 4 numarada katkı verecek. Skor potansiyeli de yüksek olan bir isim, onun nasıl adapte olacağı ve ne kadar verimli olabileceği de Oldenburg adına cevabı merakla beklenen sorulardan biri.

Oldenburg, takımdan rollerin belli olduğu, disiplinli ve istikrarlı bir basketbol oynayan klasik bir Alman takımı. 3 etkili kısaları Heidegget, Michalak ve Paulding liderliğinde tempoyu forse etmekten çekinmiyorlar. Bu grupta şanslarının yüksek olacağını düşünüyorum. Rytas da Beşiktaş da yenebilecekleri dişlerine göre rakipler. Eğer iç sahada hata yapmazlarsa grubu 2. bile bitirebileceklerini düşünüyorum.

San Pablo Burgos

BCL’de son 2 yılı üst üste şampiyon olarak tamamlamış olan İspanyol takımı bu başarıların mimarı olan önemli isimlerle yollarını ayırarak yeniden yapılanmaya gitti bu sezon. İki yıldız isim Rivero ve McFadden’ın yanı sıra başarılı koç Penarroya ile de yollar ayrıldı. Artık takımın başında koç Tabak var. Kadrolarına baktığımızda ise direksiyonda tecrübeli oyun kurucu Alex Renfroe olacak. Saha görüşü ve pas becerisi, son yıllarda istikrarlı hale getirdiği 3 sayı tehditi ve tabiki savunmadaki katkılarıyla takıma oyunun iki alanında liderlik etmesi bekleniyor. Nikolic de onu 1 numarada destekleyecek isim olacakk. Takımın en güvendiği skor opsiyonu da son yıllarda olduğu gibi yine Brezilyalı şutör Vitor Benite olacak. Mesafe tanımayan şutlarının yanı sıra dribbling üstünden kendi skorunu da üretebilmesi hatta oyunu zorlamadan takım arkadaşlarını da paslarıyla beslemesi sayesinde şuanda ligin en değerli skorerlerinden biri. Bu 2 tecrübeli guardın yanına bir tecrübeli guard daha eklediler. Yolu ülkemizden de geçmiş olan Tyus McGee takımın 2 hatta bazen 1 numaralı skor opsiyonu olacak. Her iki guard pozisyonunda da görev alabiliyor olması ve savunmada da katkı sağlaması onu koç Tabak’ın değişmez isimlerinden biri yapıyor. Forvet pozisyonunda ise özellikle 3 numarada daha çok görev adamları ve tamamlayıcılar var kadroda. Keskin şutör Marc Garcia ve Rabaseda bu isimler. Pota altına baktığımızda ise artık bu seviyelerin en tecrübeli isimlerinden biri Suleiman Braimoh var 4 numarada. Atletizmi, yüksek enerjisi ve hem yüzü dönük hem sırtı dönük silahlarının olması gerek açık alanda gerekse yarı sahada saha yerleşiminde onu değerli bir parça yapıyor. 5 numarada ise takımın 2 şampiyonluğunda da kadroda yer alan Kravic en güvendikleri isim olacak. Boyalı alandaki sade ama etkili oyunu, ribaundlardaki savaşçı kimliği ve ikili oyunlardaki akıllı devrilmeleri ile değerli bir parça. Petkim’deki vasat performansı sonrası bu seviyelerde gördüğüm için halen şaşırdığım Zack de 5 numaradaki diğer alternatifleri olacak.

Burgos’un bir kez daha, yani üst üste 3. kez şampiyon olabileceğini düşünmüyorum öncelikle. Renfroe, McGee, Benite bu anlamda yeterli değiller ki Braimoh da Rivero etkisi yaratabilecek bir oyuncu değil. Bu sezon daha savunma odaklı bir takım oldular. Bu genel görüşüm. Grup özelinde bakacak olursak diğer 3 rakiplerine göre daha oturmuş, daha tercrübeli ve daha kaliteli bir takım olduklarını, liderlik koltuğunda olmamalarının sürpriz niteliğinde olacağını düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Karşıyaka, Formalite Maçında Jerusalem’i Konuk Ediyor

FIBA Şampiyonlar Ligi son 16 turu K grubu 6. ve son maçında temsilcimiz Pınar Karşıyaka, …