Güncel Haberler

2021-22 Euroleague Sezonunda Sahne Alacak Genç Yıldız Adayları

Turkish Airlines Euroleague geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yine bir çok genç Avrupalı oyuncunun NBA öncesi en önemli basamağı konumunda.

Luka Doncic, Nikola Mirotic, Bogdan Bogdanovic, Ricky Rubio gibi isimler burada, Avrupa’nın zirvesindeki sahnede pişerek NBA kariyerlerine başlamışlardı ve başarılı şekilde de sürdürüyorlar.

2021-22 sezonunun başlamasına artık sayılı saatler kaldı ve bu yazımda sizlerle bu sezon sahne alacak dikkat çekici genç yıldız adaylarını mercek altına alacağım.

*Liste oluşturulurken Euroleague’in Yükselen Yıldız Ödülü için koyduğu kriter olan 1 Temmuz 1999 ve sonasında doğmuş oyuncular seçilmiştir. Sıralama alfabetiktir.

Carlos Alocen, Real Madrid

20 yaşında olan İspanyol oyun kurucu Real forması ile çaylak sezonunu geride bıraktı. 28 maçta sahne alan ve 16 tanesinde ilk başlayan genç guard, 3.9 sayı, 2.3 asist ortalamalarıyla da umut vaadeden bir çaylak sezonu geçirdi diyebiliriz. Artık ligi tanıyor ve ondan bu sezon bir gelişim hamlesi bekliyor koç Laso ve Real. Müthiş bir saha görüşü olan ve atletik özellikleriyle beraber delici bir guard olan Alocen bu artılarıyla Real’in tempo basketboluna çok uygun bir isim. Çalışma etiği olan, disiplinli bir genç oyuncu ve koç Laso da ona gerek güven ortamını sağlamış durumda.

RS Round 16: Real Madrid vs. ALBA Berlin - 2020-21 SEASON - Welcome to  EUROLEAGUE BASKETBALL
Filip Petrusev, Anadolu Efes

Sırp uzun geçen sezon Adriyatik Ligi’nde MVP seçilmiş ve çıktığı 21 maçta 23.5 sayı (%61.6 2sayı, %41.9 3sayı), 7.6 ribaund gibi parmak ıssırtan istatistiklere imza atmıştı Mega Soccerbet formasıyla. Şimdi son şampiyon Anadolu Efes ile Euroleague’de çaylak sezonuna girecek ki hazırlık döneminde neler vaadettiğini net olarak gösterdiği aslında. Harika ribaund yetenekleri olan ve boyalı alanda sırtı dönük pozisyonlarda olduğu gibi, ikili oyunlarda hem içeri hem de dışarı devrilerek skor üretebilen, güçlü, savaşçı ve geçiş hücumlarında da takımla beraber koşan mobil bir uzun. Bana göre bu sezon Yükselen Yıldız Ödülü’nün en büyük adayı 21 yaşındaki genç uzun.

Efes Pilsen - Welcome to EUROLEAGUE BASKETBALL
Leftherios Mantzoukas, Panathinaikos

Yunan forvet henüz 18 yaşında olabilir ama 4 yıldır profesyonel kontrat altında A takım forması giydiğini unutmayalım. Promitheas fabrikasından çıkmış olan bir isim ve geçtiğimiz 2 sezonda da onu EuroCup sahnesinde izlemiştik ki geçen sezon Gran Canaria karşısındaki 24 sayılık (6-6 3sayı) performansını basketbolseverler unutmamıştı. 2.07 metre boyunda olan Yunan forvet dış şutlarındaki yüksek yüzdesi ve kendine olan güveni ile Panathinaikos rotasyonunda kendisine yer bulabilir ki onun bir kaç yıl daha en iyi genç oyuncular arasında yer alacağını da hatırlatalım!

Malte Delow, Alba Berlin

Koç Gonzalez’in göreve gelmesi ve geçen sezon sakatlıkların ardından yakaladığı fırsatları iyi değerlendirmesiyle bu hazırlık döneminde Alba’nın önemli roller verdiği isimlerden biri haline geldi 20 yaşındaki guard. Geçen sezon Euroleague’de 23 maçta ortalama 8.3 dakika süre alırken 1.6 sayı ile katkı verebilmişti ama diğer taraftan Alba’nın üst üste ikinci kez BBL şampiyonluğuna ulaşmasında da rolü vardı. Savunmadaki agresifliği ve pas kanallarını iyi okumasıyla oyunun bu tarafında katkısı önemli olan Delow, savunmadan beslenereyk hücumda da fazla üretken olabilen bir isim. Bu sezon içerisinde gelişimini sürdüreceğini ve Alba’daki rolünün daha kritik olacağını düşünüyorum.

Matthew Strazel, LDLC Asvel Villeurbanne

19 yaşındaki Fransız oyuncu 3. Euroleague sezonuna girecek ve bu yaşta müthiş bir tecrübeye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Geride bıraktığımız 2 sezonda 36 Euroleague maçında sahada yer almış bir isim. Mesafe tanımayan yüzdeli şutları ile ön plana çıkan bir guard ve Asvel’in koşması ya da yarı sahada savunmayı açması gerektiği anlarda tetiği çekmekten korkmayan, yüksek enerji ile oynayan, dinamik bir guard. Potaya gitme ve birebirlerdeki etkinliğini yavaş ama emin adımlarla geliştiriyor. Artık sadece bitirişlerde değil, kendisine gelen ikili oyunlar sonrası verdiği berimli paslarla da faydalı oluyor. Kendisi gibi bir çok genç oyuncunun kadroda yer aldığı Asvel’i izlememiz için önemli nedenlerden biri de Strazel olacak.

Rokas Jokubaitis, FC Barcelona

Litvanyalı guard geçen sezon Zalgiris forması ile Yükselen Yıldız Ödülü seçiminde Garuba’nın ardından 2. sırada yer almış bir isim. Şimdi ise yeni bir kulüpte yeni bir rolü olacak ama yakından tanıdığı ve gelişimi için çok daha faydalı olacak bir koçla, Jasikevicius ile çalışma fırsatı bulacak. Fiziksel anlamda doğuştan artıları bulunan bir combo-guard. Top kontrolü ve fundamental becerileri çok iyi, potaya sert ve sağlam ataklar yapabilmesi ve her geçen gün geliştirdiği dış şutları ile hücumdaki verimliliği artıyor. Koç Saras’ın sezon ilerledikçe onu sahaya daha fazla atacağını, rolünün artacağını ve gelişimini ivmelendireceğini düşünüyorum.

R. Jokubaitis openly told about Shar's invitation and surprised "Žalgiris"  offer - Archynewsy
Sergi Martinez, FC Barcelona

4 numarada görev alan İspanyol forvet geçen sezon fazla fırsat bulamasa da yakaladığı kısıtlı dakikalarda ne kadar yetenekli bir oyuncu olduğunu göstermişti; Real karşısında 31 dakikada 7 sayı, 9 ribaund, Valencia karşısında 23 dakikada 10 sayı, 8 ribaund ve CSKA karşısında 11 verimlilik puanı ile katkı vermişti. Barça taraftarı da onu savaşçı kimliğinden dolayı çok seviyor, kapışmaya girmeyeceği bir ribaund mücadelesi ya da atlamayacağı bir top yok diyebiliriz. Bu mentalite de onun sürelerini ve rolünü arttırabilir, dolayısıyla da gelişimini ivmelendirebilir.

Tarik Biberovic, Fenerbahçe Beko

Henüz 20 yaşında olmasına rağmen Fenerbahçe Beko ile tam 4. Euroleague sezonuna başlayacak! Geçen yıldan başlayarak takımdaki rolü arttı ki yeni koç Djordjevic de ona hem 2 hem de 3 numarada dakikalar verebileceğinin sinyallerini verdi hazırlık döneminde. Artık ondan büyük bir adım atarak takımdaki önemli rol oyuncularından biri olması bekleniyor bu sezon. İyi bir atlet olan Bibarovic, çabukluğunu ve fiziksel avantajlarını kullanarak potaya yakın pozisyonları nasıl bitireceğini iyi biliyor ki dış şut tehditi de her geçen gün daha istikrarlı hale geliyor, özgüveni artıyor yay gerisinde de. Takımdaki tecrübeli oyunculardan da her sezon bir şeyler kapan Biberovic’in patlama yapması yakın ve neden bu sezon olmasın!

Tarık Biberovic: Sezona galibiyetle başlamak çok güzel - Fenerbahçe Spor  Kulübü
Tristan Vukcevic, Real Madrid

Vukcevic geçen sezon adını tarihe yazdıracak bir başlangıç yaptı. 20 yıldan uzun bir süredir ilk kez bir oyuncu Euroleague sahnesine çaylak olarak adını bir play-off maçında atmış oldu. Daha önce kulübün 5 yıl boyunca formasını terletmiş olan Dusan Vukcevic’in oğlu olması da ayrı bir önem taşıyor elbette. Babasıyla çok farklı iki oyuncu konumundalar. Tristan dış şut tehditi olan, mobil bir 4 numara. Real’in oyuncu fabrikasının ne kadar kaliteli olduğunu ve koç Laso’nun da genç isimleri ne kadar iyi parlattığını düşünürsek 18 yaşındaki Vukcevic’in de mevcut yetenekleri ile yakın zamanda özel bir oyuncuya dönüşmesini izlemek şaşırtıcı olmayacaktır.

Victor Wembanyama, LDLC Asvel Villeurbanne

Fransız uzun geçen sezon EuroCup’da aldığı limitli dakikalarda bile Nanterre forması ile ses getiren performanslara imza atmayı başarmıştı. Henüz 16 yaşındayken Cedevita karşısında 17 dakika sahada kalmasına rağmen 5 sayı, 6 ribaund, 2 asist, 4 blok ile parmak ıssırtan komple bir performans sergilemişti. 2.20 metre boyunda olan genç yıldız adayı şimdi Asvel forması ile Euroleague sahnesindeki çaylak sezonuna başlayacak. Müthiş bir uzunluğa sahip olan Wembanyama bunu çabuk ayakları ve yumuşak bilekleri artı 3 sayı tehditi ile birleştirince çok ama çok özel bir oyuncuya dönüşüyor. Bu yetenek paketi ile şuanda sadece Euroleague’de değil, tüm Dünya basketbolundaki elit genç yıldız adaylarından biri konumunda.

Basket - ASVEL : Wembanyama entend gagner sa place et continuer sa  progression

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Milano’dan Monaco Baskını Geldi!

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde Olimpia Milano konuk olduğu formda rakibi AS Monaco‘yu 80-98’lik …