Güncel Haberler

2021-22 Euroleague Sezonu: En Çok Maaş Kazanacak 10 Oyuncu

Her ne kadar yaz döneminde Turkish Airlines Euroelague takımları adına hareketli günler izlemiş olsak da Covid pandemisinin etkisiyle kontratlardaki rakamların eskisi gibi yüksek olmadığını, takımların daha dikkatli davrandıklarına şahit olduk.

Bu bağlamda da en yüksek kontrata imza atan isim kuşkusuz Vasilije Micic oldu. Anadolu Efes ile yola devam edecek olan Sırp yıldız 3 yıllık yeni kontratında her sezon $3M kazanacak.

Gelin hem birlikte gelecek sezon en çok maaş alacak Euroleague oyuncularını mercek altına alalım hem de Micic’in bu isimler arasında kaçıncı sırada olduğunu öğrenelim. Keyifli okumalar.

*Oyuncu maaşları Eurohoops ve oyuncu menajerlerinden alınan gayri resmi bilgilerdir. Euroleague yönetimi ve oyuncular birliği (ELPA) arasında anlaşılan standart sözleşmeyle beraber artık önümüzdeki yazla beraber resmi olarak bu rakamları görebilmeyi umuyoruz NBA’de olduğu gibi.

*Her ülkede farklı para birimleri ve vergi yüzdeleri olduğu için maaşlar net olarak alınmıştır. Bu nedenle vergi hesaplamalarından dolayı bazı rakamlar %5-10 hata payına sahiptir.

İlk 10’da Yer Almayan Önemli Maaşlar:

Milan’ın 3 yıldızı Malcolm Delaney, Sergio Rodriguez ve Nicolo Melli 1.5-1.8 milyon dolar arasındaki maaşlara sahipler. Real Madrid’in yeni transferlerinden Thomas Heurtel, Maccabi’nin yıldızı Scottie Wilbekin ve Barcelona’nın yeni uzunu Sertaç Şanlı da 1.5 milyon dolara yakın maaşlar kazanacaklar.

Son yıllarda sürekli ilk 10 sırada görmeye alıştığımız ama artık bu listede olmayan 3 isme bakalım. Alexey Shved’in Khimki ile kontratı yıllık $2.5M değerindeydi ama CSKA’ya transferi esnasında daha makul rakamlara düştü, o da yaklaşık $1.5M bandında kazanacak. Real’in tecrübeli yıldızı Sergio Llull ise henüz resmi açıklama yapılmasa da takımla yeni kontrat imzaladı ve son kontratındaki yıllık $2M maaşdan ciddi indirim yaptığı, 1-1.5 milyon dolar arasında bir maaşı olacağı gelen duyumlar. CSKA ile kontratı devam eden Mike James’in maaşı yıllık $2.5M ve aslında ilk 10’da yer alması gereken isimlerden biri ama Rus ekibi onunla kontratı feshedebilmek adına görüşmeleri sürdürüyor, yakın zamanda karşılıklı olarak bu konuda anlaşmaları bekleniyor. Bu nedenle de onu listeye eklemedik.

10- Cory Higgins (FC Barcelona) – $1.8M

Her ne kadar resmi olarak açıklanmasa da Higgins, Barça ile imzaladığı yeni 3 yıllık kontratında yıllık 2 milyon dolarlık maaşından indirime gitmeyi kabul etmiş durumda. Bu sezon takımın Euroleague finali oynamasında önemli katkıları olan bir yıldız için yaptığı önemli bir fedekarlık.

10- Nick Calathes (FC Barcelona) – $1.8M

Halihazırda Pangos’un kontrat imzalamadığı ortamda Euroleague sahnesindeki en iyi saf oyun kurucu diyebilieceğimiz Calathes’in böyle önemli bir maaşının olması elbette şaşırtıcı değil. 32 yaşındaki tecrübeli oyuncu, sahada tam anlamıyşa koç Saras’ın gözü kulağı konunumda.

10- Kostas Sloukas (Olympiakos) – $1.8M

Spanoulis’in emekli olduğu ortamda Sloukas’ın omuzlarında kuşkusuz büyük bir yük var. Takıma liderlik etmesi ve eski günlerine taşıması bekleniyor. Bu nedenle de ona bu kadar önemli bir maaş veriyorlar. İlk sezonunda bu görevin altında kalkabileceğinin sinyallerini verse de henüz katetmesi gereken çok yol var…

10- Tornike Shengelia (CSKA Moskova) – $1.8M

Geçen yaz Rus ekibi ile imzaladığı kontrata göre bu sezon maaşı biraz daha arttı ve bu da onu en çok kazanan oyuncular listesine soktu. Kariyerinin en olgun ve verimli dönemini yaşayan, Euroleague’in en iyi 4 numaralarından biri olan Shengelia, bu kontratı sonuna kadar hakediyor.

7- Nando De Colo (Fenerbahçe Beko) – $1.9M

Covid pandemisinden etkilenen piyasada maaşı düşen yıldızlardan biri de De Colo’ydu. Sarı lacivertlilerle kontratının sona ermesinin ardından bir yıl daha uzatma imzalamış ve bunu yaparken 2 milyonluk kontratında ufak da olsa bir indirime gitmek zorunda kalmıştı. Kuşkusuz yeni sezonda da takımın lideri olacak.

6- Walter Tavares (Real Madrid) – $2.0M

Real Madrid’in en çok kazanan oyuncusu olan Yeşilburun Adaları pasaportlu dev uzunun 2024 yazına kadar kontratı var ama her yaz NBA çıkış hakkı olduğunu da unutmayalım. Dolayısıyla bu yaz onu da NBA’e ihraç edip hatrı sayılır bir bonservis geliri elde etmeleri şaşırtıcı olmayacaktır Real adına.

5- Jan Vesely (Fenerbahçe Beko) – $2.3M

Çekyalı uzun sarı lacivertlilerle imzaladığı 3 yıllık kontratın son senesine giriyor. Şimdiye kadar bu kontratta aldığı maaş onu NBA’den uzak tutmak adına yeterli olmuştu ki covid standartlarının üstünde bir kontrata sahip olduğu gerçek. Elbette bu kontratı hakedecek bir isim, onun bu sezon göstereceği performans Final Four yolunun yeniden açılıp açılmayacağı konusunda direkt belirleyici olacak.

4- Nikola Nilutinov (CSKA Moskova) – $2.5M

Sırp uzun halihazırda Euroleague’in en çok kazanan isimlerinden biri çünkü onun kontratı da Covid süreci öncesinde imzalanmıştı. Elbette bu durum onun bu maaşı haketmediği anlamına gelmiyor ki eğer geçen sezonun aksine bu sezon sağlıklı kalabilirse Euroleague şampiyonluğuna ulaşmak istedikleri yolda koç Itoudis ve arkadaşlarının pota altında en güvendiği isim olacaktır.

3- Vasilije Micic (Anadolu Efes) – $3.0M

Pandemi şartlarında bir çok kulübün yeni kontratlarda 1.5 milyon bandını aşmadığını gördük, bir çok yıldız isim yeni kontratlarında 2 milyonun altına düştüler ama bu yazın belki de tek kazanan ismi Sırp yıldız oldu. Geçen sezonun tartışmasız en iyi oyuncusu olan Micic, bir çok NBA takımının ona garanti olarak sunamayacağı bir yıllık maaşa sahip ve her yaz NBA çıkışı olan 3 yıllık yeni bir kontrat imzalamış durumda.

2- Shane Larkin (Anadolu Efes) – $3.7M

Türkiye’de değişen ve %17’den %37’ye çıkan vergi şartlarına rağmen halen çok önemli bir maaşa sahip ki Avrupa’da 3 milyonun üstünde yıllık maaşı olan iki isimden biri. Her ne kadar geçen sezon beklentileri tam olarak karşılayamamış olsa da sağlıklı kalabildiğinde Micic ile beraber durdurulamaz bir ikili olduklarını bizlere bir çok kez gösterdiler. Yeni sezonda da şampiyonluk yolunda belirleyici isimlerden biri olacak.

1- Nikola Mirotic (FC Barcelona) – $4.5M

Barcelona ve Messi arasında yaşanananlar, futbol cephesinde artan borç, kulübün basketbol dahi bir çok alanda kısıtlamalara gitmesine neden oldu. Ama gelen haberlere göre böyle bir ortamda Mirotic’in kontratına ellenmedi. Barça’ya vergilerlerle beraber yıllık maliyetinin 10 milyon dolar olduğunu ve Euroleague takımları için belirlenen minimum bütçenin 5.4 milyon euro (2022-23 sezonu ile beraber 7 milyon euro olacak) olduğunu düşündüğümüzde kazancının ne kadar farklı bir boyutta olduğunu görebiliriz…

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …