Güncel Haberler

RESMİ: Gaziantep’e Yine Fransız Uzun (Analiz)

ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Empera Halı Gaziantep yeni uzunu için seçimini yine Fransız bir oyuncudan yana kullandı.

Geçen sezon Nanterre forması ile izlediğimiz Alpha Kaba ile 1 yıllık anlaşma yaptıklarını duyurdular. Bildiğiniz üzere geçen sezon takımın yıldızı olan Fransız uzun Mam Jaiteh, Serie A şampiyonu Virtus Bologna ile anlaşmıştı.

2.08 metre boyunda olan 1996 doğumlu Fransız uzun geçen sezon Pro A’da 34 maçta ortalama 17.2 dakika süre alırken 6.1 sayı, 4.8 ribaund ve EuroCup’da ise 15 maçta ortalama 23.3 dakika saha kalırken 11.1 sayı, 8.5 ribaund, 1.0 blok, 14.5 verimlilik puanı istatistikleri ile mücadele etmişti.

EDİTÖR YORUMU:

Atletik özellikleri ve güçlü fiziği sayesinde her iki pota altında da etkili olan bir uzun Kaba. Çembere yakın pozisyonlarda yüksek iyi bir bitirici, ikili oyunlarda da çabuk ve keskin devrilerek aldığı pasları asiste dönüştürebilen bir isim. En önemli artılarından biri ise ribaundlar kuşkusuz. Her top için savaşan, temastan kaçmayan ve doğuştan gelen atletik özellikleri sayesinde özellikle hücum ribaundlarında çok etklili olan bir uzun. Bu sayede ekmeğini taştan çıkararak skor katkısını da arttırıyor ikinci şanslarla. Diğer taraftan yüksek motora sahip bir uzun, tam saha basketbolunda takımıyla beraber koşup tüm sahayı geçip poziyonları savunma yerleşmeden bitirebiliyor çember altında. Savunmada da bir çok artısı olan bir uzun. Çember korumanın yanı sıra pas aralarına girerek çaldığı toplarla da çok faydalı. Bu sayede takımını hızlı hücumlara çıkararak savunma odaklı sayılar üretilmesini sağlıyor. İkili oyunlarda tepeye kadar çıkarak adam değişmelerde kısaların karşısında kalabilecek mobiliteye de sahip, zaten günümüz basketbolunda en önemli artılardan biri 5 numaralar için.

Elbette genç bir uzun için söyleyebileceğimiz bir çok gelişim noktası var. Öncelikle hücum tarafından başlayalım. Alçak postta sırtı dönük silahlarını arttırmalı ve geliştirmeli, bu alanda henüz çok ham bir uzun. Ayrıca çember altında etkili bir oyuncu olsa da bazen basit atışları kaçırarak saç baş yoldurabiliyor, Nanterre’de geliştirmeye başladığı şekilde bu tarz pozisyonları mümkün olduğunca smaçla bitirmesi gerekiyor. Diğer taraftan pasör özellikleri zayıf. Bu da onu tek yönlü bir bitirici yapıyor, setlerdeki pas trafiğine katkı yapamıyor. Teması seven ve boyalı alanda çok vakit geçiren bir oyuncu olarak bir çok kez faule maruza kalıyor ama çizgideki performansı çok kötü, geçen sezon Pro A’da %37.5 ve EuroCup’da ise %50 ile serbest atış kullanmıştı… Gelelim savunma tarafına. Doğuştan gelen atletik özellikleri ve iyi durumdaki fiziği ile oyunun bu alanında dominant bir isim olması bekleniyor. Ancak bloklar konusunda sezgileri kuvvetli değil ve pozisyon bilgisi de zayıf. Bu nedenle blok kovalarken erken faul problemine de girdiği bölümler oluyor. Savunmada halen fokuslanmasını maça yayamıyor, konsantrasyon kaybı yaşadığı anlarda da basit hatalar yapabiliyor. Rotasyonlarda gecikip takım savunmasında gedikler oluşturabiliyor örneğin.

Özetlemek gerekirse Kaba, özellikle savunmada çok şey vaadeden, çember altında doğru paslarla iyi bir bitirici olarak kullanabilen ve ribaundlardaki enerjisi artı savaşçı kimliği ile katkı sağlayabilen bir uzun. Gelişime açık bir çok yönü var ama zaten bu tarz uzunların olgunluk dönemi 27-28 yaş oluyor genelde. Özellikle hücumda kendisini geliştirip savunma ve ribaundlar konusunda da Gaziantep’e önemli katkılar vermesini bekliyorum. Yanında 4 numarada Luther gibi şutör bir forvet oynayacağı için iç-dış dengesi açısından da doğru yapılmış bir tercih, iyi bir ikili olabileceklerini düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …