Güncel Haberler

İDDİA: Zalgiris, NBA Patentli Guard ile İlgileniyor (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague ekiplerinden Zalgiris Kaunas, kadrosunu NBA patentli bir guard ile güçlendirmek istiyor.

2020-21 sezonunda herhangi bir takımda forma giymeyen, bir önceki sezon ise Utah Jazz forması ile izlediğimiz Emmanuel Mudiay ile BasketNews’un haberine göre görüşmeleri ilerlettiler.

1.91 metre boyunda olan 25 yaşındaki Birleşik Amerikalı oyun kurucu, geçen sezonu boş geçirmeden önce 2019-20 sezonunda Jazz forması ile 7.3 sayı, 2.3 ribaund, 2.1 asist istatistikleri ile mücadele etmişti.

EDİTÖR YORUMU:

Mudiay, genç yaşlarında özel yeteneklerden biri olarak NBA takımlarının yakından takip ettiği bir isimdi ki 2015 NBA Draftı’nda 7. sıradan seçilmişti ancak NBA sahnesinde beklentileri karşılayamadı. Özellikle hücumda çok şey vaadeden yetenekli oyuncunun artılarına bir bakalım. Öncelikle doğuştan bir birebirci olduğunu belirtmek gerekli. Genelde tepededen ve sol forvetten yaptığı etkili penetrelerle öne çıkıyor, dönerek yaptığı yön değiştirmeler ve geriye çekilerek yaptığı yumuşak orta mesafeler ile skor üretebilen, kendisine alan yaratabilen bir skorer. Birebirlerde ve ikili oyunlarda sadece bitirici olarak değil, dağıtıcı olarak da verimli bir isim. Saha görüşü iyi ve uygun arkadaşlarına doğru pası verip asiste dönüştürebilecek yeteneklere sahip. Hem devrilen ya da topsuz eden uzunları ya da forvetleri hem de ceza şutörlerini beslemeyi biliyor. Gelelim işin savunma tarafına… Öncelikle ikili oyunlarda toplu oyuncuyu savunmayı başarıyla yapabilen güçlü bir guard. Uzun bir guard olarak rakiplerin şutunu perdelerden çıkışlarda da bozabiliyor. Perdelere kolay takılmıyor ve adamını ısrarlı bir şekilde takip ederek onun karşısında kalmayı başarıyor. Bu da rakip guardların hata yapma olasılığını arttırıyor. Diğer taraftan birebirde hücumda olduğu gibi savunmada da etkili bir isim. Genelde sağ forvetten oynanan birebirleri savunmada daha başarılı. Bununla beraber penetreci guardlara alan vererek onları zor orta mesafe şutlara itmeyi biliyor, seçimlerini doğru yapıyor savunmada. Şutörlere karşı da fiziksel artılarını kullanarak onların dengesini bozabiliyor.

Eksilerine, geliştirmesi gereken yönlere bakacak olursak… Bir çok NBA patentli guardın aksine tam saha basketbolunda verimi yüksek değil. Genelde karar verme sorunu yaşayan, top kayıplarına meyilli bir oyun kurucu. Diğer taraftan koridorlardan koşucu olarak katıldığı hücumlarda da bitirişleri yüksek yüzdeli değil. Geçiş ve hızlı hücıumlarda genel anlamda verimliliği düşük bir guard, mental olarak bu durumu aşması için daha fazla odaklanmayı, konsantre olmayı öğrenmeli. Dış şutlar onun hücumdaki önemli silahlarından biri değil. Yakala at pozisyonlarında, yani ceza şutları konusunda iyi değil. Şut mekaniği istikrarlı değil, şuttan şuta bile değişebiliyor bile. Dengesiz yükselmesinin yanında topu elinden çıkarma zamanlaması da kötü. Savunma tarafında ise toplu savunmadaki artılarının aksine topsuz savunmada eksileri mevcut. Adamını perdeler üzerinden takip etmekte sorun yaşıyor, uyuduğu, konsantrasyonunu kaybettiği bir çok an oluyor maçlar içerisinde. Bu alanda istikrarı yakalamalı, fokuslanmayı öğrenmeli. Rakiplerin elden pas alarak hücuma yön verdiği anlarda yanlış koridoru seçerek adamını kaçırabiliyor, yine konsantrasyon sorunu yaşıyor adam takibinde.

Mudiay, tartışmasız çok iyi bir kumaşa sahip ve Avrupa’da, Euroleague sahnesinde bir oyuncu için en doğru gelişim yuvalarından biri kuşkusuz Zalgiris. Ayrıca koç Schiller onu NBA piyasasında yakından tanıyor. Eksilerinde de bahsettiğimiz üzere en önemli gelişim noktası mental tarafta. Fokuslanmayı, maç içerisinde sürdürülebilir ve devamlı olmayı öğrenmeli. Zalgiris’de bu alanlarda kendisini geliştirirken özellikle hücumda vereceği katkıyla takıma sınıf atlatabilir. Ancak sonuçta bir sezon basketboldan uzak kalmış ve kariyeri düşüşte olan bir guard. Dolayısıyla Zalgiris’in bir risk alacağını ama Mudiay’in mevcut yetenekleriyle buna değebilecek bir risk olacağını belirtmek gerekli.

https://www.youtube.com/watch?v=XJpCcKh14UQ

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Panathinaikos, Zorlu Belgrad Deplasmanında Farklı Kazandı

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde Panathinaikos, Belgrad’da konuk olduğu Kızıl Yıldız‘ı 76-89 gibi farklı …