Güncel Haberler

Analiz: Barça’nın Gözden Çıkardığı Hanga, Real Yolunda (Baskonia pusuda)

Turkish Airlines Euroleague‘in finalisti FC Barcelona, iç transferde bazı isimlerle yolları ayırmaya hazırlanıyor.

Koç Saras gelmeden önce kontratı 2022 yazına kadar yenilenmiş olan Adam Hanga, Litvanyalı koçun gözüne giremedi ve kontratı devam etmesine rağmen karşılıklı anlaşılarak ayrılmasına kesin gözüyle bakılıyor artık.

Macar forvetin 3 numaraya arayan ve Papapetrou’yu ikna edemeyen Real Madrid ile 3 yıllık kontrat konusunda anlaştığı belirtiliyor. Ancak Barça’nın ezeli rakibine bu transferde engel olma durumu var, bu nedenle de TD Systems Baskonia pusuda bekliyor onu kapabilmek için. Hatta gelen haberlere göre Olimpia Milano ve Zenit bile devreye girebilirler.

2.01 metre boyunda olan 32 yaşındaki Macar kısa forvet geride bıraktığımız sezon Liga Endesa’da 41 maçta ortalama 15.8 dakika süre alırken 5.5 sayı, %50.7 3sayı, 3.2 ribaund, 2.0 asist ve Euroleague sahnesinde ise 41 maçta ortalama 16.0 dakika süre alırken 4.6 sayı, 2.2 ribaund, 1.7 asist istatistikleri ile katkı vermişti.

EDİTÖR YORUMU:

Macar forvetin açıkçası koç Saras’ın sisteminde faydalı olacağını ve kilit isimlerden biri olacağını düşünüyordum ama nedense ikili arasında bir doku uyuşmazlığı oldu. Normal şartlarda savunmadaki enerjisi, pozisyonuna göre yüksek atletizmi ve 2.01 metre boyuyla her koçun takımında görmek isteyeceği bir isim.

Koç Pesic döneminde oyun kurucu oynamasıyla beraber top tekniğini, dribbling üstü üçlüklerini ve pas yeteneğini de çok iyi geliştirdi Hanga. Zaten saha görüşü iyi bir oyuncuydu ve artık gerektiğinde point-forward dediğimiz pozisyonu oynayabilecek seviyeye geldi. Penetreler konusunda zaten iyiydi, gelişen dribbling becerisiyle beraber atletizmini ve patlaycılığını kullanarak potaya rahatlıkla kıvrılabiliyor. Diğer taraftan topsuz katlarla savunmanın boşluklarını çok iyi gören, zayıf taraftan yaptığı katlarla bir çok pozisyonu alley-oop’larla sonlandırabilen bir silah. Açık alanda hem topla hem de topsuz çok iyi bir bitirici. Savunma konusunda zaten iyi bir oyuncuydu ki atletik özelliklerini ve patlayıcılığını hücumda olduğu gibi burada da verimli kullanarak hem hareketli oyunculara karşı hem de zayıf tarafta blok tehditine dönüştürmeyi başardı. Uzun kolları ve tecrübesiyle paralel olarak artan pozisyon bilgisi artı sezgileriyle pas aralarına girip top çalmalarla takımını hücuma çıkarabiliyor. Ribaundlar konusunda da yine doğuştan gelen yetenekleri ile önemli bir silah, her iki pota altında da pozisyonuna göre agresif bir ribaundçu.

Gelelim eksilerine. Öncelikle atletik özelliklerinin dışında fiziksel anlamda güçlü bir oyuncu değil, bu da onu özellikle alçak postta oynamayı bilen, sert forvetlere karşı zorluyor. Hücum tarafında ise dış şutlar halen zaaflarından biri, her ne kadar kendisini geliştirmiş olsa da istikrarı tam olarak yakalayabilmiş değil ki kendine de güvenmiyor çoğu pozisyonda şutu elinden çıkarırken zaten. Aslında fazla sıçramadan topu elinden çabuk çıkardığı verimli ve iyi bir mekaniğe sahip. Orta mesafe tehditi sınırlı, floaterlarla zaman zaman üretse de penetre sonrası potaya gitmeyi tercih ediyor ve bu trafik içerisinde doğru bir seçenek olmuyor genelde. Ayrıca özellikle uzunlardan temeası aldığında dengesi bozuluyor, temas sonrası bitirebilecek kadar güçlü bir gövdeye sahip değil. Hücumda yukarıda saydığım üzere bir çok silahı ve artısı var ama bazen oyunda kopabiliyor, yeteri kadar agresif olmuyor, sorumluluktan kaçıyor.

Real Madrid açısından bakacak olursak tempoyu seven, fırsat buldukça koşarak açık alanı kullanan bir takım olarak ondan çok fazla faydalanacakları bir gerçek. Savunma ribaundunu çekip topla takımı hücuma kaldırabilmesi, top çalmalar sonrası savunma odaklı sayılar yaratabilmesi, atletik özellikleri ve oyunu doğru okuması sayesinde hücumdaki topsuz etkinliği onu koç Laso’nun sisteminde değerli bir parça yapacaktır.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Baskonia, Lider Real Madrid’i Deplasmanda Devirip Play-In Biletini Kaptı

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Baskonia konuk olduğu lider Real Madrid‘i 91-95’lik skorla geçmeyi …