Güncel Haberler

FİNAL ANALİZİ: FC Barcelona – Anadolu Efes

Turkish Airlines Euroleague Final Four organizasyonunda da final maçına artık sayılı saatler var.

Bir tarafta 2010 yılından bu yana ilk kez finale yükselen FC Barcelona, diğer tarafta 2019’dan sonra üst üste 2. kez finale yükselme başarısı göstermiş olan temsilcimiz Anadolu Efes… Köln’deki Lanxess Arena’da çekişmeli geçen iki yarı final maçının ardından normal sezonun birincisi ile üçüncüsü kupa için mücadele edecekler. Gelin birlikte temsilcimiz Anadolu Efes‘in galibiyet yani kupa reçetesini birlikte hazırlayalım. Keyifli okumalar.

Bir Tarafta Micic Diğer Tarafta Higgins

Normal sezonun MVP’si Vasilije Micic bu ödülü sonuna kadar hakettiği yarı final maçında CSKA karşısında sergilediği 25 sayı, 6 asistlik performansla göstermişti ama son bölümde erken 5 faul alarak kenara gelmiş, kritik anlarda takımını yanlız bırakmıştı. Diğer tarafta Cory Higgins, Barça’nın zorlu yarı final maçında Milano karşısında neredeyse maçın tamamını faul problemi ile geçirmiş ama son çeyrekte hazır olarak oyuna girerek en kritik yerde devreye girerek bitime 0.8 saniye gönderdiği orta mesafe şutla takımına galibiyeti getirmişti. Micic, yarı finalde sergilediği 25 sayılık nefis performansın motal-motivasyonu ile çıkacak bu maça ve unutmadan sezon içinde 2 maçta Barça karşısında ortalama 21.5 sayı ile çok etkili olmuştu. Higgins ise 2 kez Euroleague şampiyonu olmuş, çok tecrübeli bir isim ve yarı finalde takımına galibiyeti getiren, kariyerinin en önemli şutlarından birini kullanmış, özgüveni tavan yapmış bir skorer. Bu ikiliyi belki maç içerisinde sıkça karşı karşıya görmeyebiliriz ama iki isim de takımlarına hücumda liderlik eden, el yakan anlarda aranan, sahneye çıkması beklenen skor opsiyonları olacaklar. Bu nedenle de onların özellikle hücumdaki performansları ve yarı finalde olduğu gibi faul problemine girmemeleri önemli olacak. Bizim Micic’e mutlaka organizasyon konusunda Simon ile ve skor üretimi konusunda da Larkin ve Beaubois ile destek olmamız, savunmada da onu kormamız gerekiyor. Higgins karşısında da Simon ve Anderson’a çok iş düşecek, umarım yarı finalde Clyburn’ün penetrelerinde yaşadığımız sorunları ona karşı yaşamayız ki Higgins’in de ne kadar delici bir oyuncu olduğunu biliyoruz.

Tempo ve Kısaların Etkinliği

Barça ligin en iyi savunma yapan takımı, ortalamada sadece 73.2 sayı gördüler potalarında şuana kadar. Evet yarı final maçında iyi savunma yapamadılar ama bu sezon boyunca ender görülen durumlardan biriydi. Koç Saras’ın da basın toplantısında söylediği gibi onların savunmasına liderlik eden, ilk hatta rakibi karşılayan isim Nick Calathes ve durumu maç saatinde belli olacak, bildiğiniz üzere Milano maçında sakatlanmıştı. O olsa da olmasa da tempoyu düşürüp, yarı saha basketbolunda pasa dayalı bir oyun oynamak isteyeceklerdir. Bizim ise sezon boyunca olduğu gibi 80 sayıyı geçmemiz çok kritik olacak. CSKA maçının aksine bu maçta tempoyu forse etmemiz ve hücumda verimli olmamamız kesinlikle savunmadan daha önemli olacak. Bunun için de tempoyu bizim forse etmemiz, hatta zaman zaman Larkin, Beaubois, Simon, Micic dörtlüsü ile erken toplar kullanarak oyunu kaos basketboluna taşımamaız gerekiyor. Barça maçlarını çok seven Shane Larkin‘in yarı finaldeki ölü toprağını üzerinden atması şart, maçın önemli faktörlerinden biri olacak. Özellikle iş yarı sahaya kaldığında sert ve disiplinli Barça savunmasını onun sürati ve etkili dış şutları ile daha rahat çözebileceğimizi söyleyebiliriz kesinlikle. Tabi Simon ile Beuabois’nın da hızlı hücumlarda bitirici rolünde de gerektiğinde final pası verebilecek şekilde de maçın içinde kalmaları çok kritik olacak. Bu 4 isim yarı finalde CSKA karşısında 89 sayının 61 tanesini birlikte ürettiler ve takımın 12 asistinden 11 tanesie de imza attılar. Dolayısıyla onların verimli ve skorer oyunu temsilcimizin kupaya uzanması adına çok ama çok kritik bir faktör olacak.

Çember Altı Savunması

Efes adına ilk maçın yıldızlarından biri de kuşkusuz Sertaç Şanlı‘ydı. Onun özellikle ilk 3 çeyrekteki savunma performansı CSKA’yı tamamen potadan püskürtmemizi sağlamıştı. Ancak bu sefer tüm yükü onun omuzlarına yükelemek haksızlık olur çünkü karşısında Davies artı müthiş tecrübe Pau Gasol yer alacak. Mutlaka koç Ataman’ın bu maçta Dunston ve Pleiss’ı daha fazla kullanması, Sertaç’ın soluk almasını sağlaması gerekecek. Ayrıca her ne kadar play-off serisinde kötü oynasa da yarı final maçında 21 sayı, 10-13 s.atış, 6 ribaund ile çok etkili olan, kendisine gelen bir Mirotic olacak karşımızda. Bu nedenle yarı final maçının dinamosu konumundaki çalışkan uzun Singleton’ın yine ekstra mesai yapması gerekecek ve Moerman’ın da en azından savunmada Mirotic’i yıpratacak şekilde, onun üzerine oynaması, Singleton’ı dinlendirdiğimiz anlarda elimizi rahatlatması gerekecek. Özetle CSKA maçının aksine çok daha zorlu ve çetin bir çember altı mücadelesi vermek zorunda olduğumuzu düşünüyorum. Bu savaştan galip gelen de kupayı kaldırmaya ciddi şekilde yaklaşmış olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …