Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: FC Barcelona – Olimpia Milano

Turkish Airlines Euroleague‘de Final Four heyecanı geldi çattı.

Yarı final maçlarının ikincisinde normal sezonu lider tamamlayan FC Barcelona ile sezonu 4. sırada bitiren Olimpia Milano karşı karşıya gelecekler.

Bir tarafta 2014’den sonra ilk kez Final Four oynayan ve son şampiyonluğunu 2010 yılında etmiş olan Nikola Mirotic (15.5 sayı, 5.8 ribaund), Brandon Davies (12.1 sayı, 4.3 ribaund) ve Cory Higgins (12.9 sayı) liderliğindeki Barça var. Diğer tarafta ise 29 yıl aradan sonra ilk kez Final Four’da boy gösterecek olan, son şampiyonluğuna 1988 yılında uzanabilmiş olan Shavon Shields (13.9 sayı) ve Malcolm Delaney (11.6 sayı) liderliğindeki Milano olacak.

İki müthiş taktisyen, Saras ve Messina arasında tam bir taktik savaşına sahne olacak zorlu maçın kritik faktörlerine gelin birlikte beraber gözatalım ve takımların kazanmaları için galibiyet reçetesine neler koyması gerektiğini mercek altına alalım. Keyifli okumalar.

Maestroların Kapışması: Rodriguez vs Calathes

Sergio Rodriguez koç Messina’nın sisteminde Milano için anahtar oyunculardan biri, tecrübesi, sıradışı basketbol zekası ve yaratıcılığı ile İtalyan ekibinin hücumdaki lideri. Barça adına El Chacho’nun organize edeceği tepe ikili oyunlarını durdurmak ya da en azından verimsiz kılmak önceliklerden biri olacak kuşkusuz. Onun Tarczewski, Evans, Brooks gibi iyi pota altı bitiricileri ile arasındaki köprünün kırılması gerekiyor ve bu konuda da Barça’nın en güvendiği isim Nick Calathes olacak. Yunan guardın Rodriguez’i durdurmak ve oyunun temposunu kontrol etmek ana görevleri olacak bu maçta. Ayrıca 2012’den sonra Final Four sahnesine yeniden dönen Yunan maestronun ekstra motive olacağını ve Barça’nın hücumda da ondan ekstra katkı almak zorunda olduğunu belirtelim. Tabi Milano’nun da bu sezon kendilerine karşı 12.5 asist ortalaması ile oynayan Calathes’in hücumdaki bu organizasyonlarına çözüm bulması da çok kritik olacak galibiyet yolunda.

Çember Savunması ve Ribaundlar

Barça son olarak Mediolanum Forum’da oynanan maçta kuşkusuz sezonun en iyi savunma performanslarından birini koymuştu. Rakibi 2 sayılık atışlarda sadece 15-39 yani %38.5’de tutmalarının yanı sıra yay gerisinden de 2-15 ile onları %13.3 ile sezonun en düşük yüzdesinde tutmuşlardı. Ayrıca bu sert ve istikrarlı savunmanın yanında rakibe tam 17 top kaybı da yaptırmışlardı. Barça adına savunmada bu rakamlara yaklaşmak kesinlikle bu zorlu maçın anahtarlarından olacaktır. Burada önemli nokta pota altında iki takımın da birbirlerine ne kadar üstünlük kurabileceği olacak. İki tarafta da çok tecrübeli isimler var, Pau Gasol ve Kyle Hines bu isimlerin başında yer alıyorlar. Sertlik seviyesini yukarı çekmeyi seven, iyi savunma yapan iki elit ekibin karşılaşmasında çemberi savunmak kesinlikle maçın anahtarlarından biri olacak. Davies ve LeDay gibi skorer uzunlara sahip olduklarını da unutmayalım. Her ne kadar play-off serisini kötü oynamış olsa da Nikola Mirotic gerçeğini de bu tarz maçlarda kesinlikle ama kesinlikle arka planda bırakamayız, Milano uzunlarının ona ekstra önemler almaları hatta takım olarak komple bir savunma yapmaları şart ona karşı. Uzunlara ve çember savunmasına bu kadar deyinmişken atlamamamız gereken bir diğer nokta da ribaundlar elbette. Milano maç başına sadec 8.2 hücum ribaundu alabiliyor, bu alanda ligin 17.si konumundalar. Bununla beraber Barça ise rakip pota altında ortalama 10.5 ribaund topluyor yani Milano uzunlarının ve aslında tüm takımın savunma ribaundlarına çok iyi konsantre olup, özellikle box-out konusunda ekstra efor sarfetmeleri şart. Savunma ribaundlarını sağlam çekebilen Milano, Rodriguez, Delaney, Punter gibi guardlarla açık alanda etkili olup, can sıkıcı Barça savunması yerleşmeden kolay sayılar bulabilir. Yani Barça adına da savunma aslında hücum ribaundlarını zorlayıp, net savunma ribaundları vermemek ile başlıyor.

Forvetlerin Etkinliği

Her ne kadar oyun kurucular ve uzunlar bu maçın kaderini belirleyecek gibi görünse de iki takımın da kanatlarında çok ama çok belirleyici, kritik skorerler var. Bu nedenle yukarıda söylediklerime ek olarak iki takımın da komple birer savunma örneği ortaya koymaları, her pozisyonda savunma seviyesini, sertlik dozajını, disiplini olabilecek en üst seviyeye taşımaları şart. Bir tarafta Danimarkalı skorer Shavon Shields, diğer tarafta Cory Higgins var. Zaman zaman oyunun savunma tarafında da karşı karşıya gelecek bu iki elit skorerin performansı, rakip savunmaların onları nasıl yavaşlatabileceği de çok ama çok önemli olacak. Her pozisyonda ve çok yönlü şekilde kendi skorlarını üretebilmeleri, birebirlerdeki etkinlikleri onları özellikle el yakan toplarda aranan isimler yapıyor. Bu maçın savunma kurguları üzerine, sert ve düşük tempoda geçeceğini öngördüğümüzde de takımların bu iki yaratıcı isme çok ihtiyaçları oalcağı bir gerçek. Hangisinin ön plana çıkacağı net bir şekilde belirleyici olacak galibiyet yolunda.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …