Güncel Haberler

Ataman: “Bu Kıtada Çalışabileceğim En İyi Kulüp Anadolu Efes.”

Anadolu Efes koçu Ergin Ataman, Turkish Airlines EuroLeague Final Four’u öncesinde yayıncı kuruluşa bir röportaj verdi.

İşte Anadolu Efes‘in başarılı koçunun açıklamalarından satır başları:

2-0 OLUNCA BEN DE REAL’İ ELEDİĞİMİZİ DÜŞÜNDÜM

Herkes farklı galibiyetleri gördükten sonra Real Madrid‘i rahat geçersiniz diyordu. Açıkçası ilk 2 maçın ardından ben de öyle düşündüm. Üçüncü maçta da karşılaşmanın neredeyse son 5 dakikasında 15 sayı civarında giden bir farkla girdiğin zaman artık Final Four geliyor diye düşünmeye başlamışken orada bir fırtına çıkıyor. ‘Dümdüz denizde rahat rahat gidiyorum’ derken bir fırtına başlıyor, ‘alabora olmadım’ diye seviniyorsun. Fırtınayı geçip karaya ulaştığın anda da toprağı öpüyorsun.

Son 4 dakikaya gelirken 15-17 sayı öndeydik. O anlarda artık buradan da kaybetmeyiz diye düşündüğüm gerçek. O maçta Real Madrid, Tavares (Walter) olmadığı için farklı bir düzende oynadı. Alan savunması denedi. Biz biraz zorlandık. Sadece oyuncular değil; biz de kenarda stop ettik. 19-2’lik seriyle bir takım maçı kaybediyorsa en büyük sorumlu antrenördür. Orada o gidişatı durduramadık çünkü psikolojik olarak herkes rahatlamış ve maçı kafasında bitirmiş durumdaydı. Real Madrid can havliyle bir prestij mücadelesi verdi. Genelde böyle olur. O zor üçlükler böyle anlarda gelir. Oyun içerisinde gelen üçlükler değildi onlar; topu getiriyorlar, bir pick and roll ile bir taraftan Llull (Sergio) atıyor, bir taraftan Rudy Fernandez atıyor. Öbür taraftan Abalde (Alberto) atıyor. Savunmada adam değişme hatası yapıyorsun veya Larkin’in (Shane) köşede Fernandez’i boş bırakması gibi şeyler oluyor. Maçın son 30 saniyesinde öne geçtiler. Bizim artık ondan sonra durdurup kendimize gelecek vaktimiz olmadı. Biz bu maçı kazandık, kazanıyoruz derken 30-40 saniye kala öne geçtiler. Tabii ki zor bir psikolojiydi bizim için.

Anadolu Efes'in rakibi Real Madrid – Sözcü Gazetesi

NEREDE HATA YAPMIŞTIK?

4.maçtan önce hazırdık. Kazanmaya inanıyorduk. Oyuncular bana haber gönderiyordu; ‘bugün kazanırsak hoca 2-3 gün tatil verecek mi? Hava da güzel, bir deniz kenarına gideriz’ diye. Herkes hazırdı. Herkes kafasında planlar yapmaya başlamıştı ama bunlar bir anda değişti. Bir anda ortalık gerildi. Normal bir playoff maçı oynarsın ve kaybedersin, bu doğal ancak bu şekilde kaybetmek hepimizi çok gerdi. Tabii ki 1-2-2 alan savunmasına karşı yaptığımız hatalar ve arada birer günle maçları oynamak… Çarşamba günü yaklaşık 12-13 saat kaset izledim, yardımcılarımla analiz yaptım. Antrenmanda çok kafa yorduk. Nasıl durduk biz, bizi nasıl durdurdular? Onun çözümlerini üretmeye çabaladık. Hazırdık. 4. maça çıktık, o çalıştığımız hiçbir şey işlemedi. Real Madrid aslında son derece basit bir alan savunması yapıyordu; durağan bir alan savunması. Ama oyuncularımız maçın başında çalıştığımız şeyleri yapacak diye topu potaya atamadan 6 tane top kaybı yaptık. Savunmada da Jaycee Carroll’ın üstüne yoğunlaşmıştık, Pablo Laso da artık ona sarıldı. 4. maç bir başladı, Carroll 10 sayı attı. Seri 17-0 olunca maç gitti demedim ama işimizin zor olduğunu düşündüm. Şunu gördüm ki; bireysel yetenekleri yüksek olan Larkin, Beaubois (Rodrigue) gibi oyuncular o gün çok iyi oynadı. Beaubois’yı alan savunmasını delmek için hazırlamıştık ancak Carroll onun üstüne oynayınca çıkarmak zorunda kaldık. O denli gerideyken bir anda 16 sayı öne geçtik. Çok ilginç bir maçtı.

EN KÖTÜ BASKETBOLU BEŞİNCİ MAÇTA OYNADIK

Ergin Ataman ayrıca 5 maçlık seride en kötü oynadıkları maçı 5. maç olarak nitelendirdi. Deneyimli koç, eleştirilerin ve zaman zaman görmezden gelinmenin kendisini motive ettiğini belirtti:

Bunlar beni motive ediyor. Geçen sene biz ligi domine ederken EuroLeague’de bir anket yapıldı. Genel menajerler sağ olsunlar Anadolu Efes‘i Avrupa’nın en iyi basketbol oynayan takımı olarak seçerken beni en iyi antrenör seçmediler. Ne güzel, bu beni motive ediyor. Herkes oyuncumuzu konuşsun ben sezon bittiğinde EuroLeague kupamızla tatile gideyim, onu koleksiyonuma ekleyeyim.

Koleksiyonda Saporta Kupası, EuroChallenge, EuroCup var. Tek EuroLeague eksik. Tabii her kupadan birer tane olacağına EuroLeague Kupası’ndan 5-6 tane olsa daha iyi olurdu.

beIN Sports & Eurohoops

BU KITADA ÇALIŞABİLECEĞİM EN İYİ KULÜP EFES

Ataman, Efes organizasyonuna övgüler yağdırdı:

Bana soruyorlar; ‘madem o kadar başarılısın, EuroLeague’de son 3 sezonun en fazla maç kazanan antrenörüsün. Neden Avrupa’ya gitmiyorsun’ diye. Bunun cevabı bende hazır. Bana göre şu an Anadolu Efes, Avrupa’nın en kurumsal, en organize takımı. Tabii Barcelona, Real Madrid, Panathinaikos, Olympiacos gibi ekipler büyük kulüpler ama çoğunun bir kere temelinde futbol var. Basketbola da büyük yatırım yapıyorlar ama benim bu kadar senelik tecrübemde gördüğüm; Anadolu Efes’in başkanından itibaren basketbola sevgisi, kurumsallığı, oyuncularla hem profesyonel hem manevi ilişkiler o kadar üst düzeyde ki… Eee bu takım zaten Avrupa’nın zirvesinde. Ben niye başka bir takımdan teklif bekleyeyim? Eminim ki, Avrupa’daki her antrenörün şu anda hayal ettiği kulüp Efes. Ben de kendimi şanslı hissediyorum. Bunun karşılığını verip alabildiğim için. Benim için kıtada çalışılabilecek en iyi kulüp Efes. Benim öyle ‘gideyim de Türkiye’de yaşamayayım; Avrupa’da yaşayayım’ gibi bir şeyim de yok. Niye? Yaşadım da zaten yıllarca. İtalya’da 9-10 sene yaşadım, 3 sene en üst seviyede antrenörlük yaptım. Ülkemi seviyorum, İstanbul çok güzel bir şehir. Her şeyden önemlisi de transferimde her sene önemli bir engel oluyor: Sarp Ataman. Çok koyu bir Efesli. Takımın bir parçası. Sözleşme yenilenmesi, başka takımlardan teklifler falan evde de konuşuluyor ancak Sarp’ın buradaki tavrı kesin. Şu da bir gerçek, geçenlerde Mourinho’nun (Jose) bir belgeselini izledim. ‘Biz antrenörler çok duygusal insanlarız, sadece bir şekilde takım değiştiririz o da kovularak’ diyor. Geçmişte ben de takım değiştirdim, Efes’ten ayrıldığım da oldu. Ama şu an mutluyuz, 2 sene daha devam edeceğiz.

beIN Sports & Eurohoops
Ergin Ataman'dan Larkin, Obradovic ve Bandırma Üzerine Açıklamalar! -  Basket Servisi

BASKETBOLUN GELİŞMESİNDE FENERBAHÇE’NİN ROLÜ BÜYÜK

Türkiye’de basketbola yatırımdan konu açılırken Ergin Ataman, rakiplerinin de hakkını verdi:

Ali Koç’tan bahsederken oraya Aziz Yıldırım’ı da eklemek lazım. Yıllarca hep çok karşı karşıya kaldık ancak doğruya doğru; Türkiye’deki basketbolun bu kadar ileriye gitmesine Fenerbahçe’de yaptığı yatırımlarla çok destek oldu. Galatasaray zamanında Ünal Aysal’ı da buraya koymam lazım. Kendi kulübüme geldiğim zaman Tuncay Özilhan, evet. 1976’dan beri bu işi reklam amaçlı değil; sevdiği için büyük bir yatırım yapıyor ve bunu da kişisel egolarıyla değil kurumsal bir düzeyde yapıyor. Sadece A Takım’da değil, bugün baktığınız zaman Türk basketbolundan yetişen oyuncuların çok büyük bölümünde Efes altyapısının parmağı var. NBA’e giden oyuncular buradan gittiler. Ekonominin bu kadar zorlandığı, pandeminin Anadolu Grubu’na da zorluklar yaşattığı dönemde grup içerisinde sponsorlar gibi çözümler üreterek; pazarlama ekibini ve Alper’i (Yılmaz) çabalarıyla da son 2 yıldır grup dışı sponsorlarla birlikte takdir etmek lazım. Çünkü biz bir hikayeyi başlattık. Sezon başında birçok oyuncumuzu kaybedebilirdik, bir kişinin bile gitmesine müsaade edilmedi. Geçen sezon lig iptal olduğunda daha duygusaldım. ‘Biz bu kadar yatırımı neden yapıyoruz’ diyordum. Yeni sezonda ne olacağı belli değil, yıldızları bırakıp bir iki sene gençlerle mücadele edelim diye kafamda kuruyordum. Bu projelerim bile varken Tuncay Özilhan ve yönetim ‘Hayır, biz böyle bir hikaye başlattık. Kamuoyunun bizden beklentisi var. Sadece kamuoyunun değil, Avrupa spor otoritelerinin de bahsettiği bir Anadolu Efes var. Biz buna devam edeceğiz’ dediler. Bazı oyuncularımızla iyileştirmelere gittik. Bazı sözleşmeler düşürülüp uzatıldı. Bütçede kur farkından dolayı sürekli darbe yiyorsun. Gelirlerimiz Türk Lirası, bütçemiz Euro ve Dolar. Takdir etmek lazım. Antrenör olarak tabii ki kimse başkanına kötü bir şey söyleyemez ama Türk spor kamuoyundaki herkesin Tuncay Özilhan’ı takdir ettiğini görebiliyorum.

beIN Sports & Eurohoops
Ergin Ataman: "Obradovic'in NBA'e Gitmesini Bekliyordum." - Basket Servisi

KULÜBE ŞUURSUZCA PARA HARCATMADIK

3 yıl önce bu kadronun oyuncu maliyeti 10, 10.5 milyon euro civarındaydı. Bugün 17 milyon civarına yaklaştı. Bunun içinde transfer yok. Oyuncuların elbette yükselişi var. Biz hiçbir zaman astronomik transferler yapmadık. Pleiss (Tibor), Dunston (Bryant) gibi oyuncularımız sakatlandı ama biz gidip Tarik Black gibi bir oyuncuyu transfer etmedik. Böyle çok alternatifimiz vardı. Sertaç’a (Şanlı) güvendik. Son 3 yıldır transfer ettiğimiz tek oyuncu Dzanan Musa. O da genç bir oyuncu, proje olursa diye. Zaten takımda yer almıyor. Biz hep verilen bütçeyi en randımanlı şekilde kullanmaya çalıştık. Belki de yönetimle aramızdaki bağı kuvvetlendiren de bu. Kulübe hiçbir zaman şuursuzca para harcatmadık.

beIN Sports & Eurohoops

Ataman gelecek sezon planlarına ilişkin ise şöyle konuştu:

Plan hiç bitmez. Bazı planlar var ama biz EuroLeague şampiyonluğuna soyunmuş bir takımız. Tek düşüncemiz 30 Mayıs’ta o kupayı Türkiye’ye getirmek. 2 sezon daha burada olduğumuz teknik bazda da belli olduğuna göre bununla ilgili tabii ki çalışmalar yaparız. Oyuncularımızın büyük bölümünü korumayı hedefliyoruz. Micic’in (Vasilije) durumu belli değil. NBA’e gitme ihtimali yüksek olabilir. Shane’in Ağustos’un 10-15’ine kadar NBA çıkışı var. Şu an tek konsantrasyonumuz EuroLeague Final Four’u ve Türkiye Ligi Playoffları.

beIN Sports & Eurohoops

NBA’E GİDERLERSE ÜZÜLÜRÜM

Larkin ve Micic’in NBA’e gitme durumu olursa gurur mu duyardı yoksa üzülür müydü? 55 yaşındaki antrenörün cevabı:

Vallahi üzülürüm. Artık çünkü NBA de bizim için bir rakip. Keşke bizi davet etseler diyorum. Biz NBA tarzı basketbol oynuyoruz ve ben bunu inanarak söylüyorum. Bana ‘hoca da uçuyor’ diyorlar. Bu takıma bir iki takviyeyle ben NBA playoff mücadelesi verebilecek bir takım olduğunu düşünüyorum. Takım halinde değil de bir iki kişi giderse üzülürüm ben.

beIN Sports & Eurohoops
Ergin Ataman: "Micic ve Larkin takımda kaldı ancak Larkin'i uzun süre  Türkiye Ligi'nde... - Haberler Spor

SERTAÇ’IN GELİŞİMİ

Sertaç Şanlı’nın kariyer ivmesine ilişkin değerlendirmesi milli pivotun eline geçen şansları iyi değerlendirdiği yönünde:

Sertaç kendisine gelen şansları son 2 sezonda çok iyi kullandı. Dunston’ın 4-5 ay oynamadığı ortamda Pleiss’la beraber Avrupa’nın en iyi uzun rotasyonu oldular. Bu sezon başında COVID oldu. Bir ay oynayamadı, performansı düştü. Ondan sonra Dunston ve Pleiss’ın sakatlanmasıyla verilen fırsatları iyi kullandı. Sertaç bugün 2.15-2.16 boyuyla şut atabilen, ortayı çok iyi kapatabilen ve pick and roll’da devrilmesini geliştiren bir oyuncu. Bunlar sadece mental işler değil, burada çok yoğun bir çalışma da var. Sadece ben olmamakla birlikte yardımcılarımın da özel çalışmaları oldu. Sadece 5’e 5 antrenman yapan bir takım değiliz. Biz her gün oyuncularımızla bir buçuk saat onların kendilerinin özel yeteneklerini geliştirici idmanlar yaptırıyoruz. Sertaç bunları çok iyi yaptı.

beIN Sports & Eurohoops
Anadolu Efes Sertaç Şanlı ile sözleşme uzatıyor -

NBA, AVRUPA’DAN ANTRENÖR DE ALMALI

Ergin Ataman, EuroLeague’in NBA’e oyuncu kaptırması meselesiyle ilgili olaraksa şunları söyledi:

Öncelikle biraz esprili yaklaşayım. NBA takımları Avrupa’dan oyuncuları alarak çıkış yakalamaya çalışıyor ancak esas çıkışı Avrupa’dan antrenör yakaladıkları zaman yapacaklar. Ben bunu kendim için söylemiyorum. Çok değerli antrenörler var. NBA bazı açılardan sanki böyle bir show business gibi görünüyor. Bu tabii ki EuroLeague basketboluna zarar veriyor mu, veriyor. Ama NBA’den de önemli oyuncular Avrupa’ya gelmeye başladılar. Fenerbahçe’ye gelen O’Quinn (Kyle), Mirotic (Nikola) ve Pau Gasol gibi. İşin tatsız tarafı şu; EuroLeague’in sezon devam ederken oyuncuların ayrılmasını engelleyecek metodlar bulması gerekiyor. Belli bir süre geçtikten sonra bu transferlerin yasaklanması gerekiyor. Kulüpler bonservis parası alıyor ancak EuroLeague’in marka değerine zarar veriyor bence. Ligde nasıl bir süreden sonra oyuncu transferi yasaksa oyuncuların da NBA’e transferi bir süreden sonra yasaklanmalı. O oyuncu EuroLeague’de oynamayı kabul ediyorsa o sezonu EuroLeague’de bitirecek ya da transfer dönemleri haricinde ayrılamayacak. Bence bu maddeler kontratlara eklenebilir. Elijah Bryant, Luca Vildoza gibi isimler iyi oyuncular ancak bir NBA takımının kaderini değiştirecek oyuncular olduklarını düşünmüyorum. Öyle olsaydı kendi takımlarının kaderini değiştirirlerdi. NBA takımlarının kullanmaları gereken parayı bazı oyunculara ve belki aradaki bazı menajerlik şirketlerine harcamasıyla basketbolun ruhu zarar görüyor. EuroLeague’in bu konuda bir önlem alması gerekiyor.

beIN Sports & Eurohoops
2019-2020 Anadolu Efes 80-81 CSKA Moskova maç özeti tr.beinsports.com

CSKA ÇOK ORGANİZE

Son olarak yarı finaldeki CSKA Moskova maçına ilişkin izlenimlerini paylaştı ve Türkiye’deki basketbolseverlere mesajını iletti:

İşin medyatik yönünde 2019 Finali’nin rövanşı gibi gözüküyor ancak işin gerçek boyutu bir yarı final maçı oynayacağımız. CSKA farklı bir takım. Sezon içerisinde çalkantılar yaşadılar. Mike James’li CSKA ve Mike James’siz CSKA olarak değerlendirmek lazım. O çalkantılı dönemde maçlar kaybettiler. James’li takımı 2 ay önce burada çok farklı yendik. 30 sayı farkla. James gittikten sonra takım yapısı değişti. Will Clyburn daha çok devreye girdi. Hackett (Daniel) ve Shengelia (Tornike) aynı şekilde. Bana James’li CSKA mı yoksa James’siz CSKA mı diye soracak olursan bunu söylemek çok zor. Mike James tek başına maç kazandırabilen bir oyuncuydu. Bir antrenör açısından böyle bir oyuncunun olduğu takıma karşı yarı final veya final oynamak çok zordur. Şimdi karşımızda organize, iyi bir takım var. Fenerbahçe’yle oynadıkları maçları etüt edeceğiz. CSKA 3-0 geçti seriyi ama özellikle ilk 2 maçta Fenerbahçe çok eksik olmasına rağmen çok zorlandılar. Çok tecrübeli bir antrenör ve kulüpleri var. Biz de kendimize güveniyoruz, kazanan biz olacağız.

Türk basketbolseverlere çok teşekkür ediyorum. 3 senedir Efes, ’96’daki Aydın Hoca’lı; Ufuk’lu, Tamer’li, Volkan’lı, Naumoski’li o havayı yakaladı. Zaten salonda yakalamıştı. Pandemi döneminde belki taraftar yoktu ancak bunu kamuoyunda görebiliyoruz. Efes, Türkiye’nin ortak bir gururu oldu. Fanatizmden uzak, futbolda başka takımları tutan taraftarların da, Anadolu’dan birçok insanın da desteklediği bir kulüp haline geldi. Özellikle bu Real Madrid maçının ardından siyasi parti başkanları ve bakanlarımız, çok değer verdiğim büyüklerimiz ve en önemlisi halktan tebrik mesajları yağdı; teşekkür ediyorum. Bize güvenmeye devam etsinler. Sonuçta bir yarı final ve final oynayacağız. Kazanmak istiyoruz, kazanacağız ama karşımızda da çok güçlü rakipler var. Bize inansınlar, inşallah şampiyon olacağız ve Anadolu Efes’i hep bu önümüzdeki dönemde de Türkiye’nin spordaki gururu olarak tutmaya devam edeceğiz.

beIN Sports & Eurohoops

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …