Güncel Haberler

EŞLEŞME ANALİZİ: Fenerbahçe Beko – Pınar Karşıyaka

ING Basketbol Süper Ligi‘nde play-off yarı final heyecanı tam gaz devam ediyor.

Ben de sizler için ilk maçı oynanacak olan Fenerbahçe BekoPınar Karşıyaka eşleşmesini analiz edeceğim bu yazımda. Gelin birlikte bu eşleşmenin kritik faktörlerini, serinin kaderini değiştirecek önemli noktaları mercek altına alalım. Keyifli okumalar.

Kritik Eşleşme: Vesely vs Morgan

Fenerbahçe Beko‘nun bu sezon çok şey beklediği Jan Vesely, gerek Euroleague’de gerek BSL’de sezonun bir kısmını çok iyi oynasa da kalan kısmını açıkçası vasatın bile altında oynadı. Artık her sezon alıştırdığı üzere yine yaşadığı uzun sakatlık döneminde de canları bir hayli sıkmıştı. Herşeye rağmen rakamların üstünde bir önemli var sarı lacivertliler için ve bu seride de ona çok güveniyorlar. Sadece hücumda skor üretimi konusunda değil, pas dağıtımı ve takımın organizasyonuna da önemli katkı veren Çek uzun, savunmada da koç Kokoskov’un ikili oyun savunmasındaki en önemli isim. Ayrıca ribaundlar konusunda da Pierre ile beraber efektif oynamalar şart, karşılarında ligin en iyi ribaund alan takımlarından biri olacak. Ribaundlar demişken Kaf-Kaf’ın elinde Raymar Morgan gibi hem BCL hem de BSL’de özel bir sezon geçiren, tecrübeli ve son derece formda bir uzun var. Orta mesafe tehditinin olması ve güçlü fiziği ile alçak postta sırtı dönük silahları onu etkili bir hücum silahı yapıyor. Gerek Vesely’nin gerekse diğer Fenerbahçe uzunlarının onu son derece ciddiye alması gerekiyor. Yardım geldiği zaman vereceği paslar Kaf-Kaf’ın bu maçtaki ve serideki kaderini belirleyecek kritik noktalardan biri olacak. Ciddi anlamda bir boy dezavantajına sahip olduğu Vesely eşleşmesinde savunmada da ekstra mesai harcayıp onu oyundan düşürmesi bekleniyor kendisinden. Özetle enerji, tecrübe, sertlik ve ribaund savaşlarının izleneceği bu kritik eşleşmede üstünlük elde edebilen takım net bir adım öne geçer.

3 Sayı Savunması

Sarı lacivertlilerin bu sezon ligdeki hücum performanslarının temelinde 3 sayı yüzdesi var desek yanlış olmaz. BSL sahnesinde ortalama 88.4 sayı üretiyorlar ve bu sayıların maç başına 30 sayısı üç sayılık atışlardan geliyor. Kaptan Melih başta olmak üzere, Eddie, Guduric, De Colo, Biberovic, Muhammed bu alanda takımın öne çıkan isimleri konumundalar. Diğer taraftan rakiplerin bu alanda işlerini zorlaştırdıklarını, 3 sayı savunmalarının iyi olduklarını söyleyebiliriz, rakiplerin ortalama %34.7 ile 3 sayı isabeti bulmasına izin veriyorlar. Ortalama 84.1 sayı üreten Kaf-Kaf ise maç başına 27 sayı uluyor 3 sayılık atışlardan. Dolayısyla onların da takım olarak önemli hücum silahlarından biri konumunda ve başta Henry olmak üzere, Taylor, M’Baye ve Metecan takımın bu alanda öne çıkan diğer isimleri konumundalar. Ayrıca Fenerbahçe kadar olmasa da rakipleri bu alanda iyi durdurklarını, ortalamada %36.6 isabet oranıyla üçlük kullanmalarına izin veridklerini gördük. Özetle iki ekibin de hücumdaki önemli silahlarından biri üçlükler, bu nedenle kısaların yapacağı savunma ve ikili oyunlarda uzunların şutörlere el göstermesi, rotasyonların doğru yapılarak köşe üçlüklerinin devreye girmemesi iki takım adına da galibiyet yolunda kritik önem taşıyor.

Fenerbahçe Beko'da Nando De Colo şoku!

Tempo Kontrolü

Tempo konusunda iki farklı karakterdeki takımın karşılaşmasını izleyeceğiz. Fenerbahçe evinde oynamanın da avantajıyla Nando De Colo liderliğinde tempoyu olabildiğince forse edip açık alanda koşmak, Kaf-Kaf’ın yarı sahadaki sert savunmasına yakalanmak istemeyecektir. Ancak bunun için ribaundların sağlam çekilmesi gerek ki bu alanda hiç güven vermiyorlar. Karşılarında da Morgan ve Metecan gibi önemli ribaund silahları olan bir Kaf-Kaf olduğunu düşünürsek işleri kolay olmayacak. Koç Sarıca hem BCL hemd e Telekom serisindeki maçlarda verilen hücum ribaundlarının ne kadar can yaktığını biliyor. Bu alanda Fenerbahçe’ye ikinci şans sayıları vermemek ve savunma ribaundlarını sağlam çekebilmek de Kaf-Kaf adına savunma sertliğini koruyup kolay sayılara izin vermeme konusunda kritik olacak. Ayrıca tempoyu deplasmanda olmasının da etkisiyle düşük tutmak isteyecek Kaf-Kaf’ın Fransız yıldıza yapacağı baskılı ve fiziksel savunma , hücumda da gerek kalmadıkça tempoyu arttırmaması önemli olacak. Özetle sarı lacivertliler De Colo liderliğinde tempoyu arttırıp savunma yerleşmeden üretime konsantre olacakken Kaf-Kaf ise kontrollü bir yarı saha basketbolu ve sert savunma parolasıyla çıkacak deplasmandaki ilk maça. Tempo konusunda kontrolü ele alan ve kendi oyununu rakibine kabul ettiren taraf galibiyete bir değil 2 adım yaklaşmış olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Bursa Derbisinde Kazanan Tofaş Oldu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 25. hafta programında sahne alan Bursa derbisinde Tofaş, konuk olduğu …