Güncel Haberler

EŞLEŞME ANALİZİ: Anadolu Efes – Beşiktaş Icrypex

ING Basketbol Süper Ligi‘nde play-off heyecanı tam gaz devam ediyor ve artık yarı final maçları geldi çattı.

Ben de sizler için bu yazımda normal sezonu lider bitiren ve çeyrek finalde Gaziantep’i 2-0 ile geçen Anadolu Efes ile sezonu 5. sırada bitiren ve çeyrek finalde Tofaş’ı 2-0 ile eleyen Beşiktaş Icrypex‘in arasındaki eşleşmeyi analizi edeceğim. Keyifki okumalar.

Kritik Eşleşme: Micic vs Blackmon

İki takımın da hücumdaki liderleri, en skorer oyuncuları net olarak belli ve zaten çeyrek final maçlarında da kritik yerlerde sahne alarak kendilerini hatırlattılar. Anadolu Efes‘de bu sezonki performansıyla Larkin’in de önüne geçen Vasilije Micic tartışmasız takımın lideri ve en güvendiği skor opsiyonu konumunda. Sadece skorer özellikleri değil aynı zamanda hücumu da organize etmesi, takım arkadaşlarını beslemesiyle tam anlamıyla takımın beyni. Beşiktaş’ın onu Johnson ya da Şehmus ile ne kadar yavaşlatabileceği serinin kaderini belirleyecek. Diğer taraftan fazla karşı karşıya gelmeyecek olsalar da siyah beyazlılar adına da hücumdaki kilit isim kuşkusuz James Blackmon olacak. Takıma katıldıktan sonra net olarak sınıf atlatan, soğuk kanlılığı, lider özellikleri ve kritik yerlerde sorumluluk alarak bu genç takıma gereken yerlerde verdiği nefesle fark yarattı. Bu seride savunmada da çok çalışması gerekecek çünkü Efes’in Larkin, Beaubois, Micic, Simon’dan oluşan özel kısa rotasyonundan mutalaka birisiyle eşleşmesi gerekecek sahada olduğu dönemlerde, dolayısıyla onun hücumda standartlarının altına inmemesi kadar savunmada da kendisini ne kadar aşabileceği serinin kritik faktörlerinden biri olacak.

Beşiktaş - Anadolu Efes: 74-81 - Basketbol Spor Haberleri

Tempo Kontrolü

İki takımın da gerek sezon boyunca gerekse çeyrek final maçlarında ne kadar tempoyu sevdiklerini ve açık alanda ne kadar etkili olabildiklerini gördük. Efes, bunu sadece BSL’de değil Euroleague sahnesinde de en iyi yapan ekiplerden biri. Larkin, Beabois, Micic liderliğinde, BSL maçlarında Buğrahan ve Erten gibi isimlerin de onlara eşlik etmesiyle tempoyu sürekli forse eden bir takım konumundalar. Gençlik ateşi ile yanan ve enerjisi artı agresif oyunu ile genç kadrosunun dinamizmini sahaya yansıtmaya isteyen Beşiktaş da Johnson, Şehmus ve Egehan gibi isimlerle tempoyu yukarıda tutmak isteyen bir takım ki bu sayede mobil uzunlarını da daha verimli kullanabiliyorlar. Ancak Beşiktaş’ın bu seride ayakta kalabilmek için tempoyu kontrol altında tutup maçı Efes’in istediği noktadan uzak tutması hatta kendi oyunlarından vazgeçip savunmayı ön plana çıkarması gerekiyor. Efes gibi bir takıma karşı tempoyu kontrol etmek için hücumda tercihleri çok dikkatli yapmanız, basit top kayıplarından kaçınmanız ve ribaundlarda öne geçemeseniz de ezilmemeniz gerekiyor. Gelin şimdi ribaundlar demişken bir diğer faktöre geçelim.

Pota Altı Üstünlüğü

Efes, Euroleague’in aksine BSL’de iyi ribaund alan bir takım ve şuanda ligin en iyi 4. takımı konumundalar bu alanda. Dunston, Moerman ve Sertaç’ın yanı sıra Simon ve kenardan gelen Buğrahan, Yiğitcan ve Tolga gibi yerli oyuncular da ribaundlara çok iyi katkı yapıyorlar ama tabiki asıl önemli isim son haftaların formda ismi Sertaç Şanlı olacak. Onun bu maçta savunmada genç yıldız Alperen Şengün karşısında üstünlük kurması,diğer taraftan Moerman başta olmak üzere forvetlerin ve hatta kısaların da Alperen’i karşılarında görünce potaya giderek onun ağır ayaklarını cezalandırmaları gerekiyor. 18 yaşındaki genç yıldızın zayıf karnı ikili oyun savunması ve bu konuda Micic ile Buğrahan gibi iki usta isim var Efes’in elinde. Ayrıca Dunston’ın da tecrübesi ile Alperen ve Furkan’ı sindirmesi, onlara üstünlük kurması kritik olacak. Burada Efes adına kritik faktör Alperen’is savunmada yormak, üstüne oynamak ve bu sayede hücum verimliliğin düşürmek olacakken, Beşiktaş ise Furkan, Sadık, Ercan gibi isimlerden ekstra isimlerden katkı alarak Alperen’in yükünü hafifletmeye çalışacak. Bu konuları dikkate alarak doğru aksiyonları alan ve pota altında üstünlük kurabilen taraf net olarak seride bir adım öne geçer. Ama tabiki şuanda hem tecrübe hem de kadro derinliği anlanında Efes bu alanda bir adım önde.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Merkezefendi, Telekom’u Farklı Geçerek Rahat Bir Nefes Aldı

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 24. hafta mücadelesinde Yukatel Merkezefendi Belediyesi konuk ettiği güçlü rakibi …