Güncel Haberler

Eşleşme Analizi: Fenerbahçe Beko – Darüşşafaka Tekfen

ING Basketbol Süper Ligi‘nde play-off serileri başlıyor ve takvime göre ikinci sıradaki seri normal sezonu 2. sırada bitiren Fenerbahçe Beko ile 7. sırada yer alan Darüşşafaka Tekfen arasında oynanacak.

Serinin başlamasına kısa bir süre kala ben de sizler için bu eşleşmeyi mercek altına aldım, gelin birlikte kritik faktörlere göz atalım. Keyifli okumalar.

Kritik Eşleşme: De Colo vs Andrews

Fenerbahçe Beko Euroleague’de istediklerini alamadı belki ama BSL’de ilk hedef olan normal sezonu ilk 2 sırada bitirmeyi başardı. Bu sezon lig maçlarında koç Kokoskov genelde Nando De Colo‘yu dinlendirmişti ve Fransız yıldız sadece 9 maçta görev almış ama bu maçlarda da sergilediği dominant performansla BSL sahensinde ne kadar önemli bir silah olduğunu tekrar hatırlatmıştı. 17.4 sayı, 3.1 ribaund, 5.3 assit istatistikleri ile mücadele eden De Colo’nun bu seride Doğuş gibi sert ve iyi bir savunmacı karşısında ne kadar etkili olacağı, hücumda organizasyon anlamında sorunlar yaşayan sarı laccivertlilere neler katabileceği çok kritik olacak. Diğer taraftan belki sıkça Andrew Andrews ile eşleşmeyecekler ama Daçka için de onun performansı tıpkı De Colo-Fenerbahçe ilişkisinde olduğu gibi çok önemli. Süer aldığı 29 maçta 16.1 sayı ortalamasıyka takımını en skorer ismi olan Adrews karşısında Brown, Melih, Guduric gibi isimlerin hangisi sahadaysa çok dikkatli olması, onu ritme sokmaması gerekecek.

3 Sayı Savunması

Özellikle sarı lacivertliler adına 3 sayı üretimi BSL maçlarında önemliydi bu sezon, %39.7 ile 3 sayı isabeti buldular. Seride hücum performansları açısından x-faktör olması beklenen iki isim Eddie ve Melih bu konuda koç Kokoskov’un en güvendiği isimler. Rakip takımları yay gerisinden %34.5 isabet oranında tutabilen koç Ernak’ın öğrencileri bu seride de bu alanda fazla mesai harcamak zorunda. Diğer taraftan Daçka da takım olarak olmasa da bireysel anlamda bu alanda tehlikeli isimlere sahip. Az önce bahsettiğim Andrews, Luther, genç Berk ve tabiki Magette, sezon boyunca 3 sayı savunmasında sorunlar yaşadığını gördüğümüz Fenerabahçe savunmasına zor anlar yaşatabilirler. Özellikle bu isimler sahadayken onların adamları rotasyonda dikkat etmek zorunda. Özetle iki takımın da yarı saha hücumlarında öne çıkan silahlarından biri 3 sayılık atışlar ve bu alanda gününde olan, şutörlerini devreye sokan, aynı şekilde rakibi de iyi savunan ekip bir adım öne geçecek.

Ribaundlar

Fenerbahçe’nin sezon boyunca en çok sıkıntı yaşadığı konulardan biri ribaundlardı kuşkusuz. BSL maçlarında da bu alanda iyi durumda değiller, ortalama 31.6 ribaundlar ligin 10. sırasında yer alıyorlar. Evet Jan Vesely‘nin geri dönmesi ile işler biraz daha yoluna girdi diyebiliriz ama halen takımın diğer parçarları uzunlara yeteri kadar yardım etmiyorlar. Daçka ise ribaundlar konusunda ligin kalbur üstü takımlarından biri, 32.8 ortalamalarıyla 5. sırada yer alıyorlar bu alanda. Özellikle maç başına aldıkları 11.4 hücum ribaunduyla rakip savunmaların direncini kırıp kolay 2. şans sayıları üretebiliyorlar. Özellikle Grant Jerrett ve Luther bu alanda tehlikeli isimler. Jerrett’ın adamının onu savunmaya top potaya atıldıktan sonra da devam etmesi, onu box-out ederek potadan uzak tutması kritik olacak. Aynı şekilde Daçka’nın Vesley’e bu alanda özel önlem alması şart. İki takımın da ribaundlar konusunda genel anlamda kısalarda pek iyi destek almadığını biliyoruz. Bu alanda öne çıkacak takım, yani ribaundlarda kısaların da desteğiyle üstünlük sağlayacak takım ikinci şans sayılarının yanı sıra rakibin direncini kırmak ve aynı zamanda tempo konusunda da avantajları ele geçirip, galibiyet yolunda büyük bir adım atacaktır.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Merkezefendi, Telekom’u Farklı Geçerek Rahat Bir Nefes Aldı

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 24. hafta mücadelesinde Yukatel Merkezefendi Belediyesi konuk ettiği güçlü rakibi …