Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Pınar Karşıyaka – San Pablo Burgos

FIBA Şampiyonlar Ligi Final 8 turnuvasında final günü geldi çattı ve ne mutlu ki temsilcimiz Pınar Karşıyaka, turnuvanın son gününe gelerek son şampiyon San Pablo Burgos‘un rakibi olmayı başardı.

Gelin birlikte temsilcimizin bu zorlu rakibi nasıl geçebileceğini, kupaya nasıl uzanabileceğini analiz edelim ve galibiyetin reçetesini hazırlayalım. Keyifli okumalar.

Kritik Eşleşme: Henry vs Benite

Temsilcimiz final yolunda harika bir performans gösterip sağlam adımlarla hedefe doğru yürürken, herkes Taylor, Morgan, M’Baye üçlüsünün ön planda olmasını bekliyordu ama Sek Henry hem çeyrek final hem de yarı final maçlarında sergilediği kritik performansla en az onlar kadar hatta daha fazla adından söz ettiren isim oldu. Solak şutör özellikle yarı finalde Zaragoza karşısında 7-7 3sayı, isabetiyle 24 sayı üreterek maçın en kritik yerlerinde rakibin direncini kıran isimdi. Burgos cephesinde ise geçen sezon alınan şampiyonlukta olduğu gibi bu Final 8 turnuvasında da takımı taşıyan isim tecrübeli şutör Vitor Benite‘den başkası değildi. İtalyan pasaportu da bulunan Brezilyalı 2 numara, takım kaptanı olarak hem liderlik görevini üstlenip 1 numaralara organizasyon konusunda yardım ediyor, hem de gönderdiği can yakıcı üçlüklerle rakip savunmaların canını sıkıyor. Çeyrek ve yarı final maçlarında şut performansı beklentilerin altında kalsa da toplamda 42 sayı, 7 ribaund, 3 asist ile takıma çok önemli bir katkı verdi. Bu iki ismi pozisyon göreği de bir çok kez karşı karşıya göreceğiz zaten ve Henry’ni bu maçta iki yönlü bir oyun sergilesi kritik olacak. Ayrıca perde çıkışlarını çok iyi oynayan Benite’ye karşı uzunlarımızın mutlaka kendilerini gösterip şutlarını olabildiğince zor sokmaları çok kritik olacak.

Tempo Kontrolü

Kaf-Kaf hem çeyrek finalde hem de yarı finalde ligin en yüksek tempoda oynayan ve en verimli hücum eden takımları arasında bulunan rakiplerle oynadı. İki maçta da ne kadar önemli bir savunma takımı olduğunu gösterdi. Tabi savunmayı bu kadar iyi yapmamızın temel nedenlerinden biri de tempoyu akıllıca kontrol etmemiz, hücumda basit hatalar yapmadan, ribaundlarda ezilmeden rakiplere tempoyu forse etme şansı vermemizdi. İşte bunların tamamına Burgos karşısında da devam etmemiz gerekiyor. Elbette Burgos, iki rakibimize göre de yarı sahada daha fazla silahları olan daha üretken bir ekip, sadece tempo kontrolü yetmez ama onları set hücumlarında bile düşük tempoda tutmada tutmamızdan bahsediyorum. Olabildiğince fiziksel teması fazla tutup onlara sertliğimizi gösterip kabul ettirmeliyiz. Tempoyu ne kadar iyi kontrol edersek galibiyete o kadar yaklaşırız. Unutmayalım ki İspanyol ekibi maç başına 16.7 sayıyı rakibin top kayıplarından beslenerek üretiyor… Hücumda Morgan ve M’Baye’i olabildiğince potaya yakın beslemek, penetre pas oyunlarında M’Baye’ye doğru şut pozisyonlarını sabırla yaratmamız gerekiyor. Her fırsatta topu pota altına indirip onların savunmadaki dengesini bozmalı, topun değerini iyi bilerek pas trafiğini iç-dış dengesini benimseyecek şekilde kurmalıyız.

Bench Katkısı

Temsilcimiz turnuvadaki bir çok takıma göre en az bench katkısı alıyordu. Ama bu katkıyı sadece rakamlara vurmak doğru olmaz. Örneğin son maçta Onuralp ve Mahir kenardan gelerek çok kritik katkılar vermişlerdi. Metecan’ın kısa süreli sakatlığında Onuralp, enerjisi, hırsı ve atletik özellikleri sayesinde oyunun iki alanında da fark yaratırken, Morgan’ın erken 4 faul alması sonrası Mahir de özellikle savunmada ve boyalı alandaki savaşta rakamlara yansımasa da müthiş bir katkı vermişti. Rakamlara bakacak olursak Burgos maç başına tam 38.3 sayılık bir katkı alıyor bench oyuncularından ve biz sadece 22.1 sayılık katkı alabiliyoruz. Dolayısıyla bu maçın kilit noktalarından biri de iki takım da rotasyona gittiğinde savunma direncimizin düşmemesi olacak. Burgos’un rotasyon oyuncularından yiyeceğimiz ekstra sayılar canımızı çok sıkar. Horton ve McFadden ya da Benite ikilisinden biri kenardan gelerek onlar adına skor konusunda fark yaratabilen isimler. Bu nedenle de Yunus Emre, Onuralp, Mahir, Semih gibi bench oyuncularımızdan sayı katkısı sınırlı sayıda gelse de tıpkı yarı final maçında olduğu gibi enerji, mücadele ve direnç onlardan beklediğimiz, ihtiyacımız olan önemli noktalar olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Karşıyaka, Formalite Maçında Jerusalem’i Konuk Ediyor

FIBA Şampiyonlar Ligi son 16 turu K grubu 6. ve son maçında temsilcimiz Pınar Karşıyaka, …