Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Zaragoza – Pınar Karşıyaka

FIBA Şampiyonlar Ligi Final 8 turnuvası yarı final maçında temsilcimiz Pınar Karşıyaka, İspanyol ekibi Zaragoza ile karşılaşacak.

İlk maçta sezonun flaş ekiplerinden Nymburk’u, ligin en iyi hücum takımlarından birini 73 sayı tutarak, etkili bir savunma basketboluyla eleyen Kaf-Kaf; çeyrek finalde ev sahibi Novgorod’u kendi basketbolunu oynayıp, Ennis liderliğinde tempolu ve yüksek verimli hücum ederek geçen Zaragoza’yı geçerek adını finale yazdırmaya çalışacak.

Gelin birlikte temsilcimizin nasıl kazanacağını mercek altına alırken galibiyetin reçetesini oluşturalım. Keyifli okumalar.

Kritik Eşleşme: Morgan vs Wiley

Sezonun en iyi beşine seçilen, sergilediği istikrarlı, sade, verimli ve mücadeleci basketbolla taraflı tarafsız herkesin alkışlarını toplayan Raymar Morgan, ilk maçta Nymburk karşısında olduğu gibi yine koç Sarıca’nın ve arkadaşlarının en güvendiği isim olacak. Ancak bu sefer tercrübeli uzunun karşısında kendisi gibi boyalı alanı iyi kullanan, atlet ve enerjik bir isim olan Jacob Wiley olacak. Dolayısıyla bu maçta işi daha zor olacak tartışmasız. Nymburk atletizm ve fiziksel anlamında onun eşleşmesini bulamamış, alçak postta tahmin ettiğimiz gibi zorlanmıştı. Bu sayede de ikinci yarıda özellikle dış oyuncularımız yardım getirerek gömülmek zorunda kalan Nymburk savunmasını üçlüklerle cezalandırmıştı. Ama bu kez yardımsız onu savunabilirler. Aynı şekilde ikili oyunlarda ve ribaund mücadeleleride Wiley de enerjisi ve sertliği ile Morgan’ı yoracaktır. Bu eşleşmeden bir isim net olarak üstünlük elde edebilirse o takımın galibiyete ciddi anlamda yaklaşacağını söylemek yanlış olmaz.

Topun Değeri

Temsilcimiz oyun tarzı olarak ilk maçtaki rakibine benzer bir rakipler karşılaşacak. Zaragoza da tempoyu seven ve açık alanı çok iyi kullanarak yüksek skorlara ulaşabilen bir takım. Her ne kadar üst düzey savunma yapan bir takım olmasalar da risk alarak çaldıkları toplarla savunma odaklı hızlı hücum sayıları bulan bir ekip. Öyle ki maç başına tam 19.3 sayıyı çaldıkları toplar kaynaklı üretiyorlar. Bu nedenle başta guardlarımız Taylor ve Henry olmak üzere tüm takımın hücumda pas trafiğinden vazgeçmeyip onları savunmada yormamız, ayrıca erken ve yanlış şut seçimlerinden kaçmamız gerekiyor. Aksi durumda yarı sahayı Ennis ile çabuk geçip daha savunma yerleşmeden potamıza akabilirler. Özetle topun değerini çok iyi bilmemiz ve sabırla hücum etmemiz gereken bir maç olacak.

Tempo Kontrolü

Tıpkı Nymburk maçından önce söylediğim gibi Kaf-Kaf savunması ile yaşayan, rakipleri bozan ve bu şekilde kazanan bir takım. Nymburk karşısında da gördük ki onların temposuna uyup hücum odaklı basketbola konsantre olursak zorlanırız. Aynı şey Zaragoza için de geçerli üstelik İspanyol ekibinin elinde Harris ve Wiley gibi mobil, skorer uzunlar da var. Her ne kadar istatistiksel olarak üst düzey bir ribaund takımı gibi görünmeseler de bu alanda yine ayakta kalmamız çok kritik olacak ki tempoyu kontrol edebilmemiz anlamında işin başlangıcı ribaundlar zaten. Bu nedenle yine sadece uzunlarımıza işi yüklemeyip Metecan, Kennedy ve hatta guardlarında ribaundlara destek olması şart. Ayrıca Novgorod maçının da yıldızı olan Dylan Ennis‘e ekstra önlem almamız gerekecek. Zaragoza ribaundu net çekerse Kanadalı guard ne olduğunu anlamadan tam sahayı geçip potamıza akabilir. Bunun için ilk topa baskı çok kritik olacak. Ayrıca yarı sahada da Kennedy, Yunus Emre gibi savunmacılarmızın onu zorlaması gerekecek ki baskı altında hataya ve yanlış tercihler yapmaya müsait bir guard. Onu ritme sokmamamız, otomatikman tempoyu da kontrol altına almamız anlamına gelecek.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Karşıyaka, Muğla Deplasmanından Son Nefeste Çıkabildi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Pınar Karşıyaka, Muğla’da konuk olduğu Çağdaş Bodrum …