Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: CSKA Moskova – Fenerbahçe Beko (2. maç)

Turkish Airlines Euroleague play-off serisi 2. maçında temsilcimiz Fenerbahçe Beko, bir kez daha CSKA Moskova‘ya konuk olacak.

İlk maçta Vesely, Eddie, Pierre, Ahmet, Ulanovas, Muhammed gibi önemli eksiklere rağmen De Colo liderliğinde 3 çeyrek direnen Fenerbahçe Beko, son çeyrekte dar rotasyonun da etkisiyle daha fazla direnememiş ve 92-76’lık skorla kaybetmişti. İstanbul’a gitmeden önce bu maçı kazanarak seride avantajı ele geçirmek isteyen temsilcimizin bu yolda neler yapması gerektiğini gelin birlikte inceleyelim. Keyifli okumalar.

Sadece De Colo ile Olmaz…

Fransız yıldız Nando De Colo, ilk maçta tam anlamıyla tek başına temsilcimizi ayakta tutmaya çalışmış, tecrübesi, yüksek basketbol IQ’su ve potaya gittiği her pozisyonda ya skor üretip ya teması alıp çizgiye gitmesi sayesinde 3 çeyrek boyunca da başarılı olmuştu. Ancak Hackett onu çok zorladı ve özellikle son çeyrekte yorgunluğun da boy göstermesi ile beraber etkinliği hayli azaldı. Çünkü sarı lacivertlilerin bir B planı yoktu daha doğrusu hiçbir planı yoktu maça dair. Evet sahadaki mücadele, savaş bunlar açısından sorun yok ama düzen, sistem, setler bunların hiç biri ortada yoktu. Bu nedenle de De Colo’nun birebirleri dışında üretemeyen, diğer silahlarını devreye sokamayan, yani rakibin kolayca önlem aldığı bir Fenerbahçe vardı sahada. Eğer seride ayakta kalmak istiyorsak başta Marko Guduric olmak üzere alternatif isimleri mutlaka devreye sokmalıyız. Ama bunun için de takımın organize olması, hücumda pas trafiğini kurabilmesi yani bir saf bir oyun kurucuya ihtiyacı var. Maalesef Perez ve Brown bu konuda sezon başından beri olduğu gibi yine çok yetersiz kaldılar. Nando da haklı olarak enerjisini bitiricilik tarafına harcamayı tercih ediyor. Sırp yıldızın ona hem organizasyon hem de skor anlamında yardımcı olması, devreye girmesi şart. Aksi durumda Hackett tarafından ilk maçta da çok yıpratılan De Colo’nun da etkinliği iyice düşecek ve bu kez 3 çeyrek de dayanamayıp, belki de devre arasına girerken havlu atmış olacağız…

Marko Guduric - Fenerbahce Beko Istanbul - EB20

Ribaundlar ve Uzunların Üretimi

İlk maçta ribaundlarda maalesef ezildik. Vesey, Pierre, Ahmet’in aynı anda kadroda yer alamaması, Barthel ile O’Quinn’in de yetersiz kalması ile beraber 32-21 ile net bir üstünlük kurdu CSKA. Özellikle aldıkları 11 hücum ribaundu tam 13 ikinci şans sayısı ürettiler ve temsilcimize ise sadece 5 sayı izni verdiler bu alanda. Vesely bu maçta da forma giyemeyecek. İlk maçta kadroda olsa da sakatlığı nedeniyle riske edilmeyen Ahmet ile covid sürecini atlatan ama antremansız olan Pierre bu maçta görev alabilirler ama ikisi de henüz tam olarak hazır değiller, bu nedenle ne kadar faydalı olabilirler bu soru işareti. Bu iki isim kadroda olsa da olmasa da elimizdeki iki uzunla artı takımın geri kalanı, guardlar ve forvetlerle her ribaund için savaşmak zorundayız, aksi durumda ilk maçta olduğu oyunun tüm kontrolünü yine CSKA’ya bırakırız. Diğer taraftan sadece De Colo ile olmaz demiştik, uzunlarımıza da pozisyon hazırlayıp onlardan verim almak zorundayız. Burada yine görev yine kısalarımıza düşüyor. Gerek ikili oyunlar ile gerekse Barthel’e hazırlanacak sırtı dönük birebirler ile onları devreye sokup skor katkısı almamız şart. Galibiyetin en önemli anahtarlarından biri.

Birebir Savunma

İlk maçta en çok canımızı sıkan konu aslında sezon boyunca CSKA’yı izleyen her basketbolseverin net olarak gördüğü üzere birebirlerdi. Rus ekibi başta Will Clyburn olmak üzere Lundbert, Shengelia, Voigtmann gibi isimlerle yakaladığı her ters eşlemenin üstüne pası düşünmeden, direkt skora odaklı bir şekilde gitti, oynanan birebirlerle de genelde hep istediklerini aldılar. Özellikle hem Pierre hem de Ulanovas yokken Clyburn’ün savunmasında çok zorlandık, hep ters eşleşmeye yakalandık guardlarımız alçak postta onun arkasında duramadı. Bu maçta koç Can’ın bir değişiklik yapıp onu Tarık ile savunması düşünülebilir belki, en azından fiziksel olarak daha uygun bir eşleşme olur. Eğer Pierre dönerse %100 hazır olmasa bile onun savunmasında mutlaka etkin rol oynayacaktır. Diğer taraftan ilk maçta Shengelia’nın devreye girmesini engellemiştik ama bu kez de Voigtmann’ı 5 numaraya çekip bizi oradan vurmuşlardı. BU maçta da ne yapıp edip Shengelia’nın birebirlerine takım olarak dikkat etmeliyiz. Hackett zaten sorunlu olan kısa savunmamızı sürekli deliyor ve Clyburn’ün eşleşmesini bulamıyoruz bir de bu iki isme Shengelia eklenirse, ilk maçtan daha da sıkıntılı durumlara düşebiliriz. Bu nedenle takım olarak herkes birebirde savunduğu oyuncuya yenilmemek adına ekstra efor sarfetmek, savaşmak zorunda.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …