Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Fenerbahçe Beko – FC Barcelona

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde dev bir karşılaşma izleyeceğiz. Temsilcimiz Fenerbahçe Beko, lider FC Barcelona‘yı Ataşehir’de konuk edecek.

Play-off biletini garantilemiş olan iki takımın kapışmasında bir tarafta son 17 maçından 15 tanesini kazanmış olan Fenerbahçe Beko, diğer tarafta son 9 maçından 7 tanesini kazanmış olan lider Barça, kuşkusuz bizlere keyifli ve çekişmeli bir mücadele vaad ediyorlar. Gelin birlikte temsilcimizin bu zorlu maçtan nasıl galibiyet çıkarabileceğini inceleyelim. Keyifli okumalar.

Skorerlerin Düellosu: De Colo vs Higgins

CSKA Moskova günlerinde 2016 ve 2019 yıllarındaki kupa kaldırma başarısı göstermiş olan iki eski takım arkadaşı, şimdi kendi takımlarının başarısı için karşı karşıya gelecekler. Bir tarafta ligin en tecrübeli skorerlerinden biri olan ve bu sezon 15.3 sayı, 3.4 ribaund, 4.1 asist istatistikleri ile mücadele eden Nando De Colo, diğer tarafta koç Saras’ın sistemindeki en değerli parçalardan biri olan ve 12.7 sayı, 2.3 ribaund, 2.5 istatistikleri ile oynayan Cory Higgins. Onları maç içerisinde birebir anlamda belki pek sık karşılaşırken görmeyeceğiz ama iki isim de takımlarının hücumların yön veren, hem yaratıcı hem de bitirici rollerinde olan çok önemli parçalar olacaklar. Aslında Higgins atletizmi ve topa yaptığı baskıyla zaman zaman De Colo’yu rahatsız de edecektir Hanga ile beraber ama De Colo’nun onun deliciliği karşısında savunmada işi zor olacağı için bu eşleşmeyi koç Kokoskov’un pek tercih etmeyeceğini düşünüyorum. Sonuçta Higgins’in set hücumlarında topla yaratıcılığı ve potaya atakları tıpkı De Colo’nun da Fenerbahçe hücumlarında olduğu Barça hücumlarında çok önemli. Bu iki ismin diğer takım savunmaları tarafından ne kadar yıpratılabileceği, ne kadar yavaşlatılabileceği maçın kaderini belirleyen temel faktörlerden biri olacak.

CSKA Moskova'da De Colo ve Higgins dönüyor - Euroleague Haberleri -  Basketbol

Topu İçeri İndirmek

Temsilcimiz 2 sayılık atış yüzdesi anlamında ligin en iyi ikinci takımı konumunda, yani boyalı alanı en verimli şekilde kullanan ekiplerden biri olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu noktada her hücumda topu Vesely, Ahmet, Barthel, Pierre, O’Quinn gibi uzunlara indirmek çok ama çok kritik olacak. Bu şekilde Barça savunmasını daha fazla çalıştırıp özellikle Vesely ve O’Quinn üzerinden kuracağımız oyunlarla onları yıpratabiliriz. İçerden dışarıya savunma yapmaya zorlamak kısalar ve en önemlisi De Colo ile Guduric üstündeki baskıyı azaltacaktır. Vesely ile De Colo arasındaki köprüyü kırmak için Fransız yıldızı Hanga ve Higgins gibi fizikli isimlerle savunabilirler, bu dönemlerde oyunda olan diğer guardın, özellikle Brown’un ya da forvetten Guduric’in sabırla doğru anı kollayıp topu içeri indirmesi maçın kaderini belirleyecek kritik faktörlerden biri olacak.

Barcelona - Fenerbahçe Beko: 89-63 - Basketbol Spor Haberleri

Ribaundlar

Fenerbahçe’nin sezon başından beri tek iyileştiremediği konu halen ribaundlar. Hali hazırda ligin en kötü ikinci ribaund takımı konumunda sarı lacivertliler. Dolayısıyla bir çok maçta söylediğim gibi bu maçta da galibiyetin reçetesinin başında yer alan faktörlerden biri ribaundlar olacak. Davies, Oriola, Mirotic gibi iyi ribaundçıları var ve Hanga, Calathes, Higgins gibi kısalar da ribaunlara katkı veriyorlar. Hem havuza düşen toplarda hem de uzunların ribaund mücadelesinde söz sahibi olmamız şart. Bu şekilde hem ikinci şans sayılarını azalatabiliriz hem de kendi sahamızda Barça’nın tempoyu dikte etmesini engelleriz. Unutmayalım ki yüksek tempo bize yararken düşük tempo ve yarı saha basketbolu Barça’nın istediği bir durum. Bizim tempo yapabilmemiz için de ribaundları iki pota altında da kontrol edebilmemiz, yenilmememiz gerekiyor. Başta Jan Vesely olmak üzere tüm uzunlarımızın ekstra mesai yapması gereken bir maç olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …