Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Fenerbahçe Beko – Zalgiris Kaunas

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko, Litvanya ekibi Zalgiris Kaunas‘ı konuk edecek.

10 maçlık galibiyet serisinin ardından son 4 maçında ikinci kez kaybeden ve üstelik geçen hafta Valencia karşısında sadece 52 sayıda kalan Fenerbahçe Beko, son 4 maçından 3 tanesini kaybeden ve bu maçlarda 65 sayının altında kalan Zalgiris Kaunas ile karşılaşacak. Gelin birlikte temsilcimizin bu maçta nasıl kazanacağını beraber inceleylim ve galibiyet reçetesini oluşturalım. Keyifli okumalar.

Skorerlerin Düellosu: De Colo vs Grigonis

Fransız skorer Nando De Colo son maçlarda tam anlamıyla istim üstünde. 15.4 sayı, 4.2 asist ortalamalarıyla oynarken, Fenerbahçe’nin son 6 maçından 5 tanesinde ise en az 20 sayı üretmeyi başarmış, takımın lideri olduğunu göstermişti. Özellikle Walkup ve Jokubaitis gibi sert, fizikli savunmacılar karşısında ne kadar verimli olacağı, birebirlerdeki etkinliği kadar takım arkadaşlarını da yani nasıl organize edeceği galibiyet reçetesinin en önemli faktörlerinden biri olacak. Diğer tarafta ise yine son maçların en formda skorerlerinden biri olan Marius Grigonis olacak. Litvanyalı keskin şutör 14.2 sayı, 3.0 asist istatistikleri ile oynarken son 3 maçta ise 17.3 sayı ortalamalası ile alev aldı adeta ve yay gerisinden 12-19 ile oynadı bu maçlarda. Onun karşısında Guduric ve Brown’ın sağlam durması, gerektiğinde fiziksel bir oyun ortaya koyup sertik göstermesi gerekecek ki topla minimum oynayarak da rahat skor üretebilen Grigonis karşısında top aldırmama savunması da çok önemli bir nokta olacak.

Guduric ile Melih’in Dönüşü ve Üçlük Yüzdesi

Fenerbahçe yüzde 40 ile ligin en iyi 4. üçlük yüzdesine sahip takımı. Bu yüzde galibiyetlerde 45.5’e çıkarken, kaybedilen maçlarda ise 32.8’e düşüyor. Ama son maçta Valencia karşısında 3-23 (yüzde 13) ile feci bir performans sergilemişlerdi. Guduric ve Melih’in de takımla beraber çalışmaya başlamaları ve bu maçta büyük olasılıkla oynayacaklarını düşündüğümüzde bu yüzdenin de toparlanacağını söyleyebiliriz. Ama tabi Zalgiris’in rakiplere yüzde 37.7 ile 3 sayı şansı tanıdığını da unutmamak gerekli. Temsilcimizin mutlaka hücumda De Colo ve Vesely liderliğinde pas trafiğini iyi kurup, tepelerden olduğu gibi köşe üçlüklerinde de Guduric, Pierre, Eddie gibi isimlerle cezaları kesmesi gerekecek. Sadece 1 numara ve kanatlardan üçlük teşebbüsünde bulunmamız yeterli olmayacak, yarı sahada saha yerleşimini iyi yapıp boş şutörleri topla buluşturmak kritik, nihayetinde sarı lacivertlileri hücumda havaya sokan temel etkenlerin başında üçlükler geliyor.

Haftanın MVP'si Vesely! | NTVSpor.net

Ribaundlar

Diğer önemli konu ise kuşkusuz ribaundlar. İki takım da Euroleague’de yakaladıkları pozisyon başına en verimli şut kullanan, en doğru tercihleri yapan takımlar arasında yer alıyorlar. Dolayısıyla bu maçta bulacakları pozisyon sayısı ve birbirlerine verecekleri pozisyon sayısı da çok kritik olacak. Bu noktada da elbette ribaundlar ön plana çıkacak. Zalgiris ribaundlar konusunda çok etkili bir ekip ve şimdiye kadar ortalamada 1 ribaunddan fazla bir üstünlük kurdular rakipleri karşısında. Diğer taraftan temsilcimize ise rakipleri ortalama 1.7 ribaund ile üstünlük kurdular şuana kadar. Yani özetle iki pota altında da ribaundlardaki savaş iki takım adına da çok önemli bir belirleyici olacak. Jan Vesely faktörü elbette çok önemli ama bu maçta onu yanlız bırakmamak şart. Pierre, O’Quinn, Ahmet, Barthel gibi isimlere de çok iş düşecek ki Guduric ve De Colo gibi isimlerin de havuza düşen ribuandları toplarmaları önemli. Zalgiris’de Lauvergne ve Rubit gibi bu alanda iki değerli silah var ki Hayes ve emektar Jakunas da 4 numaradan çok iyi destek veriyorlar. Her iki pota altında da sağlam durmamız, çok iyi savaşmamamız gerekiyor. Ribaund üstünlüğünü alırsak tempoyu kontrol edebiliriz, daha fazla pozisyon bulabiliriz ve bu da daha fazla skor bulmamız yani galibiyetin temel faktörlerden birini yanımıza almamız anlamına gelir.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …