Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Maccabi Tel Aviv – Anadolu Efes

Turkish Airlines Euroleague 23. hafta erteleme maçında temsilcimiz Anadolu Efes, İsrail’de Maccabi Tel Aviv‘e konuk olacak.

Normal şartlarda Ocak ayının sonlarında oynanması planlanan bu maç fikstür sıkışıklığı nedeniyle Mart ayının ortasına kadar sarkmış oldu. Şuana kadar 11-16 derecesi bulunan ve son 6 maçından 5 tanesini kaybeden buna karşın son 4 iç saha maçından 3 tanesini kazanmış, halen az da olsa play-off şansı devam eden Maccabi, son haftalarda ligin en formda takımlarından biri olan, 7 maçlık harika seride rakiplere ortalama 25.2 sayı ile üstünlük kurarken derecesini 18-10 yaparak 3. sıraya yerleşen Anadolu Efes‘i konuk edecek.

Gelin birlikte temsilcimizin bu deplasmanda nasıl kazanacağını mercek altına alalım, galibiyetin reçetesini oluşturalım her zamanki gibi. Keyifli okumalar.

Kenardan Gelen Skorerler

Koç Sfairopoulos’un bu sezonki sisteminde kuşkusuz en güvendiği skor opsiyonlarından birisi kenardan getirmeyi tercih ettiği Tyler Dorsey. Yunan guard, atletizmi, deliciliği, açık alandaki etkinliği ve yüksek yüzdeli şutlarla skora ne zaman ihtiyaç duyulsa taşın altına elini koyabilen, sorumluluktan ve el yakan toplardan kaçmayan bir isim. Bu sezon 27 maçın 24 tanesinde kenardan geldi ve ortalama 22 dakika sahada kalırken 11.2 sayı, yüzden 38.6 3sayı, 2.8 ribaund, 1.6 asist istatistikleri ile katkı verdi. Bu maçta da temsilcimiz karşısında onun kenardan getirdiği, hücuma katması gereken hareketlilik önemli olacak. Bizim de mutlaka karşı hamleleri doğru yapıp, onu zaman zaman Doğuş ile yıpratmayı düşünmeliyiz. Diğer taraftan bizim de en önemli skor opsiyonlarımızdan biri olan süper yıldızımız Shane Larkin bu sezon genelde kenardan geliyor Dorsey’e benzer şekilde. Koç Ataman milli oyuncuyu 22 maçın 11 tanesinde benchten getirdi ve genellikle ilk çeyreklerin sonuna kadar onu oyuna almayarak son çeyrekte diri kalmasını, oyuncunun saha içinde yapamadığı enerji kontrolünü bu şekilde sağladı. Ortalama 28 dakika süre alan Larkin 14.9 sayı, yüzde 39.9 3sayı, 2.6 ribaund, 4.3 asist, 1.7 top çalma ile komple bir performans sergiledi şuana kadar. Maccabi savunmasının ona önlem alması hayli zor olacak, zaman zaman Dorsey ya da Bryant ile onu savunmayı düşüneceklerdir. Bizim ise Larkin’den son haftalarda olduğu gibi en iyi şekilde verim almamız, Maccabi’nin savumada vidaları sıktığı, topa baskı yaptığı anda onun birebirlerinden, yaratıcılığından iyi faydalanmamız gerekiyor.

Top Kayıpları

Efes ligin en verimli hücum eden takımlarından biri, ortalamada ürettikleri 82.5 sayı ile ligin en iyi 2. takımı konumundalar. Bu performansın temelinde ise asist-top kaybı oranı var. Maç başına 18.4 asist yapan temsilcimiz bu alanda ligin orta halli takımlarından biri olsa da ortalamada sadece 11.2 top kaybı yaparak ligin en az top kaybı yapan 2. takımı konumunda. Bu da ne kadar verimli, ne kadar akıcı bir hücum takımı olduğumuzu rakamlarla kanıtlıyor zaten. Bu noktada da hem Maccabi’nin sertleşen savunması karşısında topun değerini iyi bilip doğru üçgenleri kurarak pas trafiğimizi sürdürmeliyiz. Ayrıca Maccabi maç başına 13.6 top kaybı yapan bir takım. Bu da bizim onları savunmada daha rahat hataya zorlayıp savunma kaynaklı kolay sayılar bulabileceğimizi gösteriyor. Zaten 16.0 asist ortalamasıyla sondan üçüncü olan, hücumda top paylaşmayı fazla sevmeyen Maccabi’yi bir de top kayıplarına zorlarsak hücum verimliliklerini iyice aşağı çekip dirençlerini çabuk kırabiliriz. Özellikle Scottie Wilbekin üzerinde yapacağımız kalıcı ve kararlı baskı onun kendi skoruna yönelmesini, tercih hataları yapmasını kolaylaştıracaktır.

Hücum Ribaundları

Efes’in rakibi karşısında belki de tek zayıf ya da geri kaldıığ nokta ribaundlar, en azından rakamlar öyle diyor. Maccabi toplam ribaundlarda (34.2) ve hücum ribaundlarında (10.5) ile ligin 4. sırasında yer alıyor. Temsilcimiz ise toplam ribaundlarda 31.3 ile 11. sırada konumlanmış durumda. Rakamlar bu şekilde söylese de Efes’in elinde yetenek ve fizik anlamında gayet iyi bir uzun rotasyonu var. Bryant Dunston başta olmak üzere, Pleiss, Sertaç, Moerman, Singleton gibi isimlerle ribaundlarda savaşacağımızı, rakamların aksine kolay lokma olmayacağımızı düşünüyorum. Sonuçta Efes tempoyu seven bir takım ve savunma ribaundlarını net çekemezsek yani Maccabi’ye hücum ribaundları sonrası ikinci şans sayıları vermeye başlarsak hem dirençlerini kıramayız hem de açık alanda koşamadığımız için yarı sahada baskılı ve sert savunmaları karşısında gereksiz yere yırpanabiliriz. Diğer taraftan onları savunmada yıpratmanın ve dirençlerini kolay kırmanın en iyi yollarından biri de bizim onların pota altında alacağımız hücum ribaundları. Özellikle Hunter’a her iki pota altında da dikkat etmeliyiz, adamı ekstra dikkatli olup potaya ya da topa yönelmek yerine önce onu box etmeli.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …