Güncel Haberler

Beşiktaş Maça Kural Hatası Gerekçesiyle İtiraz Etti, Peki Şimdi Ne Olacak?

ING Basketbol Süper Ligi 24. hafta mücadelesinde Beşiktaş Icrypex, deplasmanda Tofaş’a 89-86’lık skorla yenilmiş, bitime 2 saniye kala Ercan’dan gelen üçlük çizgi ihlali nedeniyle iptal edilmişti.

Bu kararın üzerine siyah beyazlılar kural hatası olduğu gerekçesiyle maça itiraz ediliğini açıkladı:

Beşiktaş Icrypex Takımımızın bugün Tofaş ile Tofaş Spor Salonu’nda oynadığı maçta kulübümüzün ve basketbol kamuoyunun görüşüne göre maçın sonucuna etki eden bir kural hatası yaşanmıştır.

Karşılaşmanın baş hakemi, maç saatinin sıfırlanması anında basketbolcumuz Ercan Osmani’nin atmış olduğu üç sayılık basketi Anlık Tekrar Sistemi’nde izlemiş ve kuralların kendisine tanımadığı bir yetkiyi kullanarak Osmani’nin basketini geçersiz sayarak açık bir kural hatasına sebebiyet vermiştir.

Müsabakanın sona ermesinin ardından Beşiktaş Icrypex Takımımızın kaptanı Mehmet Yağmur, hakem masasına giderek maç kağıdına kural hatası olduğunu gerekçe göstererek imza atmış, akabinde de Basketbol Şubemiz kural hatasıyla ilgili dilekçeyi salonda görevli federasyon yetkililerine sunmuştur.

Türkiye Basketbol Federasyonu Yönetim Kurulunun ve Merkez Hakem Komitesinin basketbolcularımızın alın teri dökerek elde ettikleri haklı galibiyetin açık bir kural hatası sonucu ellerinden alınmasına göz yummayacaklarına ve adaleti tesis edeceklerine inanıyoruz.

Kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız.

Beşiktaş Spor Kulübü

Gelin birlikte bu pozisyonun ayrıntılarını anlamak ve değerlendirmesini anlamak üzere kalemi hakem hocası Suat Yahyabeyoğlu‘na bırakalım:

Kurallara göre bu tarz pozisyonlarda eğer şut maç süresinin içinde elden çıkmışsa hakemler oyuncunun şut esnasında saha dışı ihlali yapıp yapmadığını kontrol edip, gerekli görürlerse de sayıyı iptal edebilirler. Ama bu pozisyonda farklı olan nokta Ercan’ın şuta kalktığı anda değil daha pozisyonun başında saha dışı ihlali yapmış olmasıdır. Aslında baş hakem şutun sürenin içerisinde atılıp atılmadığını kontrol etmek için izleme istasyonuna gitmişti. Ama oyuncunun daha pozisyon almadan önce yan çizgiye basarak saha dışı ihlali yaptığını belirledi ve sayıyı iptal etti.

Sonuçta bu iptal kararı doğru olsa da yönergelere ve ilgili kararlara göre uygun değil çünkü hakem izlemeye ne için gittiyse onun için karar verebilir ve burada izleme niyeti süreyle ilgiliydi, yani kural hatası itirazı doğru. Ancak ilgililer değerlendirme yaparken başhakemin süre için izlemeye gittiğini dikkate almayıp artı Ercan’ın şuta başlamadan değil, şut atarken çizgiye bastığına yönelik bir çıkarım yaparlarsa bu durum başhakemi haklı çıkarabilir, kararın kural hatası olmasını engelleyebilir. Ama görüntülerde de net olarak izleniyor ki ihlal şut sırasında değil, daha pozisyon başlarken yapılıyor.

TBF yönergesine göre yapılan bu itirazlar TBF yönetim kurulu tarafından karara bağlanır ki MHK’nın da yorumları alınır bu sırada. Yönetim kurulunun vereceği nihai karara da taraflar isterlerse Tahkim Kurulu aracılığıyla itiraz edebilirler. Eğer karar kural hatası olarak kabul edilirse maçın tekrar edilmesi gerekecek.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …