Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Real Madrid – FC Barcelona

Turkish Airlines Euroleague 29. hafta programında bir kez daha El Clasico izleyeceğiz.

Bir tarafta 20-8’lik derecesiyle liderlik koltuğunda oturan FC Barcelona, diğer tarafta 17-11’lik derecesiyle play-off’da kendine iyi bir sıra kapmak isteyen Real Madrid olacak. Euroleague’in kurucu üyelerinden de olan bu iki köklü takımın kapışmasında gelin kritik faktörleri birlikte belirleyelim ve maçın senaryosunu yazmaya çalışalım. Keyifli okumalar.

Forvet Eşleşmeleri

İki takım adına da son haftaların öne çıkan isimleri hep 3 ve 4 numaradaki isimler oldular. Barça adına Nikola Mirotic zaten ligin en değerli skorerlerinden biri ve onun tamamen durdurup devre dışı bırakmak gerçekten çok zor. Çünkü oyunu forse etmeyen, topla az oynayan ve pozisyonun kendisine gelmesini bekleyen ve çok yüzdeli bitiren, zeki bir isim. Ancak karşısında zaman zaman göreceği Gabriel Deck ve Garuba gibi sert savunmacılar olacak. Bu nedenle de bu fiziksel oyuna nasıl karşılık vereceği Barça’nın maçtaki kaderini belirleyecek temel faktörlerden biri olacak. Ayrıca Deck son haftalarda hücumda da çok aktif ve Mirotic’i arkasına alarak alçak posttan üretip onu bu zayıf olduğu alanda zorlamak isteyecektir. Koç Saras ve ekibinin her zaman olduğu gibi yıldızlarını savunmada takım olarak korumanın yollarını bulması da çok önemli. Kısa forvet pozisyonunda ise Barça net olarak ağır basıyor. Ellerinde Cory Higgins gibi çok etkili bir silah var, son maçlarda inişli çıkışlı performanslar sergilese de oyunun her anında skoru koklayan, atletizmi ve deliciliği rakip savunmaları zorlayan bir isim. Koç Laso onu Taylor ile yıpratmak isteyecektir ki Causeur de onun savunmasını zorlayabilecek bir isim. Ama burada Real adına asıl kritik isim Alberto Abalde olacak elbette. Özellikle eğer Rudy forma giyemezse onun performansı hem savunmada hem de hücumda belirleyici olacak Higgins karşısında. Özetle 3 ve 4 numaradaki bu eşleşmeler maçın direkt kaderini etkileyecek cinsten.

Tempo Kontrolü

Real bu sezon Campazzo ve Llull’un yokluğunda eskisi gibi yüksek skorlara ulaşamıyor belki ama halen tempolu oynamayı seven, gerek açık alanda gerekse set hücumlarında çabuk skora gitmeyi tercih eden bir ekip. Barça ise daha kontrollü daha çok pasa dayalı ve mümkünse setleri sonuna kadar oynamayı arzulayan bir takım. Bu nedenle iki farklı tarzın kapışmasını da izleyeceğiz. Bu noktada da tempo kontrolü maçın anahtarlarından biri olacak. Peki tempo kontorlünü sağlarken neler yapılacak? Öncelikle iki takımın da pota altı savunmasına önem vermesi gerekiyor zaten bunu son maçlarda net olarak gördük iki ekipten de. Özellikle Real Walter Tavares ve Garuba ikilisi oyundayken zaman zaman rakiplere çemberi göstermiyor ve savunma ribaundlarını net çekerek yarı sahayı çabuk geçip tempoyu istedikleri şekilde kontrol edebiliyorlar. Buna ek olarak Tavares’in pota altında bulacağı her kolay basket Barça savunmasının gömülmesine neden olur ki bu da Real’in şutörlerinin boş atışlar yakalayıp ritm bulmalarını, açık alanda koşamasalar da yarı sahada set tempolarını yükseltmelerine neden olur. Diğer taraftan Barça da Davies, Oriola, Smits, Pustovyi gibi isimlerle çemberi iyi koruyor ki aynı isimler artı Mirotic hücum ribaundlarını da forse ettikleri için rakibin kolay ribaund alıp hücuma çıkmasını engelliyorlar. Ayrıca ellerinde Calathes, Westermann, Higgins gibi etkili kısa savunmacıları olduğu için rakibin ilk topuna da baskıyı yapıp tempoyu istedikleri gibi düşürüp kontrol edebiliyorlar.

Savunma Kaynaklı Sayılar

Tempo kontrolü için savunmanın öneminden bahsettik. Bir diğer belirleyici konu da savunma kaynaklı sayılar olacak. Çünkü iki takım da son haftalarda savunmada vidaları iyice sıktılar ve bu sayede rakipleri hataya zorlayarak çaldıkları toparlala da hücumda kolay sayılar üretebiliyorlar. Özellikle Barça şuanda lidin en iyi savunma takımı. Rakiplere sadece 73.2 sayı izni verirken yay gerisinden de onları yüzde 34.3’de tutuyorlar. Bu konuda da Carroll, Thompkins ve eğer oynarsa Rudy gibi önemli silahları bulunan Real’e karşı dikkatli olmalılar. Çünkü Real’in tempo bulabilmesini sağlayan bir diğer etken de bu şutörlerin ritm bulup gönderdikleri erken ve yüzdeli atışlar. Diğer taraftan Barça’nın elinde daha iyi kısa savunmacıları var. Özellikle Nick Calathes‘in Laprovittola ve Alocen gibi guardlara karşı hem fiziksel hem de mental anlamda net üstünlük kurmasını bekliyorum. Onun yapacağı baskı karşısında bu seviyeler için yetersiz olan bu iki ismin hatasız oynamaları çok zor ki Westermann ve Higgins de savunmada etkili isimler. Eğer Real, Barça’nın sert savunması karşısında kendi bildiği oyunu zorlayıp tempoda ısrar ederse basit top kayıplarıyla Barça’ya bir çok savunma kaynaklı sayı fırsatı verir ki bu da maçın ibresinin tamamen Barça’ya dönmesini sağlar.

Roster rundown FC Barcelona - News - Welcome to EUROLEAGUE BASKETBALL

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …