Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Fenerbahçe Beko – Anadolu Efes

Turkish Airlines Euroleague‘de 26. hafta programını çok daha heyacanlı kılan bir sebep var, sezonun ikinci Türk derbisini izleyeceğiz.

İlki Sinan Erdem’de oynanan ve Fenerbahçe Beko‘nun 71-80’lik skorla kazandığı derbide bu kez Anadolu Efes, rakibine Ülker Spor Salonu’nda konuk olacak. 10 maçlık müthiş bir seri yakalayan sarı lacivertliler ile son 7 maçından 6 tanesini kazanmış olan formda Anadolu Efes’in kapışmasındaki kritik farktörleri gelin birlikte mercek altına alalım, maç oynanmadan sizlerle fragmanını paylaşayım. Keyifli okumalar.

Fenerbahçe İçin Galibiyet Reçetesi:

  • Kilit İsim Nando De Colo: Fransız guard sarı lacivertlilerin kazandığı son 3 maçta 22.7 sayı, 6.0 asist ile oynarken kendisine maç başına 6.3 faul yapıldı ve çizgiden de yüzden 95 ile oynadı ki bu istatistiklerle de 27.3 verimlilik puanı ortalamasına ulaşarak ne kadar formda olduğunu gösterdi. Bu sezon 1 numarada daha fazla süre almasıyla sadece skorer özellikleri ile değil organizasyon becerileri ile de ön plana çıkan, koç Kokoskov’un sahadaki beyni niteliğindeki De Colo’nun özellikle hücumdaki performansı Fenerbahçe adına bu maçtaki net belirleyicililerden biri olacak.
  • Guard Savunması: Sarı lacivertlilerin Obradovic döneminden bu yana devam eden en önemli zaaflarından biri rakibin topla oynayıp kendi skorunu üretebilen guardlarına karşı savunmada etkisiz kalmaları. Bu maçta da belkide Euroleague’in bu konudaki en iyi ismi Larkin ve onun ekürisi Micic karşısında çok önemli bir sınav verecekler. Başta Lorenzo Brown olmak üzere Guduric ve Ulanovas’ın da savunmada ekstra performans göstermeleri, bu iki isme karşı olabildiğince sert ve fiziksel oynamaları gerekecek. Mümkün olduğunca karşılarında Perez, Melih ve De Colo’nun kalmaması gerekiyor.
  • Uzunların Potaya Yakın Topla Buluşması: Fenerbahçe’nin yakaladığı 10 maçlık seride kuşkusuz De Colo ile birlikte en çok öne çıkan isin Jan Vesely‘di. Çekya Helikopteri gerek yüksek posttan gerekse alçak posttan geliştirdiği pasör özelliği ile neredeyse bir oyun kurucu gibi servisler yapmaya başladı. Ancak onun bu özelliğinin yanı sıra hücumda skor üretimine katkı vermesi de çok önemli ve bu noktada da çemberden uzaklaştıkça skor potansiyelinin düştüğünü biliyoruz. Bu nedenle de onu havaya sokacak alley-oop paslarının ya da geçiş hücumlarında trailer olarak geldiğinde onu beslemenin ne kadar önemli olduğunu guardların unutmaması gerekiyor. Havaya girmiş bir Vesely Fenerbahçe’ye savunmada da sınıf atlatan bir oyuncu. Bu arada Ahmet ve O’Quinn’in de potaya yakın pozisyonlarda üretime geçmesi sarı lacivertlilerin Guduric, Eddie, De Colo gibi şutörlerinin dışarıdan da daha pozisyonlar bulmasını sağlayacaktır.

Anadolu Efes İçin Galibiyet Reçetesi:

  • Kilit İsim Shane Larkin: Anadolu Efes’in süper yıldız milli maçlardan önce ritmini bulmuş, milli forma ile de adaptasyon devresini tamamladığını Hırvatistan karşısında göstermişti, çok formda. Lacivert beyazlıların son 3 Euroleague maçında geçen sezonki günlerine geri döndü ve 21.0 sayı, 3.0 top çalma ortalamaları ile takımına liderlik ederken maç başına 6 faul yapıldı kendisine ve bu istatistiklerle de 26.0 verimlilik puanı ortalamasına ulaştı. Bu maçta da Fenerbahçe karşısında koç Ataman’ın hücumda en güvendiği silahı olacak.
  • Rol Oyuncularının Performansı: Efes’in geçen sezon da bu sezon da şuana kadar ortaya koyduğu başarılı performansın temelinde takım olarak hücumda etkili olması yer alıyor. Sadece Larkin ya da Micic’e bağlı kalmayıp özellikle Krunoslav Simon‘un x-faktör olarak devreye girmesi, zaman zaman Beaubois ve Anderson gibi isimlerin enerjileri onlara katkı vermesi Efes’i özel ve çoğu maçta durdurulamaz bir takım yaptı ki bu isimlere elbette Singleton ve Moerman’ı da ekleyebiliriz, özellikle dış şutlarda ritim buldukları günlerde. Fenerbahçe karşısında da işi sadece Larkin ve Micic’e bırakmayıp mutlaka 2 hatta 3 isimden daha istikrarlı bir şekilde verim almaları gerekiyor. Özellikle Simon’un performansının belirleyici olacağını söyleyebiliriz.
  • Çember Savunması: Sarı lacivertlilerin en önemli silahlarından biri, belki de en önemlisi Vesely. Onun çember altındaki etkinliğini azaltmak, pas açılarını kapatıp aynı zamanda hava harekatlarını da minimize etmek Anadolu Efes’in önceliklerinden biri olmalı. Bu konuda da ellerinde Bryant Dunston gibi ligin en iyi savunmacılarından biri olacak ki Sertaç ile Pleiss da ona yardımcı olacaklardır. Hatta zaman zaman onun atletik özelliklerini ön plana çıkarmamak, Dunston’ı soluklandırmak adına Singleton da denenebilir ki savunmada ne kadar sert olabildiğini de biliyoruz. Ayrıca onun yüzü dönük silahlarının da olması Vesely üstüne hücum edip onu savunmada da daha fazla, farklı şekilde yorabilir.
Resim

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …