Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Fenerbahçe Beko – Alba Berlin

Turkish Airlines Euroleague 25. hafta mücadelesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko, Alman ekibi Alba Berlin‘i konuk edecek.

Son 9 maçını kazanarak derecesini 14-10 yapan ve play-off yarışında ben de varım diyen Fenerbahçe Beko, son 7 maçında sadece 1 kez kazanabilen, 8-16’lık derecesiyle ligin vasat takımlarından biri olan Alba karşısında serisini 10 maça çıkarmaya çalışacak. Gelin birlikte temsilcimizin galibiyet yolunda dikkat etmesi gereken kritik faktörlere göz atalım ve galibiyetin reçetesini oluşturalım.

Pota Altı Ekinliği

Sarı lacivertlilerin son maçlarda yakaladığı müthiş serinin başmimarı kuşkusuz yıldız uzun Jan Vesely. Enerjisi ile her iki pota altında da net bir üstünlük kuran, boyalı alanı adeta domine eden Çek yıldız sayesinde temsilcimiz yüzde 56.8 iki sayılık atış isabet oranıyla bu alanda Euroleague’in en iyi ikinci takımı konumunda. Bu maçta da karşısında sakatlıktan dönen ve son maçlarda iyi işlere imza atan Lammers olacak. Tecrübe ve kalite anlamında elbette Vesely net olarak ondan önde, ancak kritik olan bunu sahaya yansıtması ve onun enerjisine, atletizmine aynı şekilde karşılık vermesi olacak. Ayrıca gerek yüksek posttan gerekse ikili oyunlarda kısa devrilmeler sonrası yapacağı servisler de en az kendi yapacağı hava harekatları ya da orta mesafeden bulduğu sayılar kadar önemli olacak, Fenerbahçe’nin hücum sisteminde onun pas dağıtıcı çok rolü çok ama çok kritik. Son maçlarda enerji konusunda beklendiği gibi takımın dinamosu olan Çek yıldıza Ahmet, Barthel ve tabiki Pierre’in de yardım etmesi gerekecek. Özellikle Barthel’in tecrübesi ve Ahmet’in de fiziksel oyunuyla 5 numara ona destek olması gerekiyor. Pierre ise 4 numara oynamasına rağmen açlak postta ortaya koyduğu performansla sarı lacivertlilerin önemli silahlarından biri.

jan vesely ile ilgili görsel sonucu

Pasörlerin Savunulması

Alba her ne kadar sıralama anlamında ligin vasat ekiplerinden biri olarak görünse de her maçta kendi basketbolunu istikrarlı bir şekilde oynamaya çalışan, ligin sürpriz yapma potansiyeli yüksek, tehlikeli takımlarından biri. Bu performanslarının temelinde de asistlere dayalı hücum organizasyonları yer alıyor, maç başına 19.7 asist yapıyorlar ki bu alanda Euroleague’in en iyi 2. takımı konumundalar. Bu konuda da takımın iki lideri Luke Sikma ile Peyton Siva. Özellikle Sikma Alba hücumlarında çok önemli bir parça. Çok yönlü oyunu ve şut tehditi ile rakiplerin savunma düzenlerini de bozan bir isim. Çünkü oda Vesely gibi pasör bir uzun ve ondan farklı olarak sırtı dönük de pas dağıtımını sağlayabilen ve 3 sayı tehditi de olan bir uzun. Dolayısıyla onun skor katkısını minimize etmek kadar pas açılarını kapatabilmek, en azından bu pasların asistlere dönüşmemesi için onu rahatsız etmek gerekli. Burada Barthel ve Pierre’e önemli görev düşüyor olacak. Savunmada zaman zaman tatlı sert oyunla onun etkisini azaltmamız gerekiyor. Siva’nın ise durumu maç saatinde belli olacak, oynama ihtimali var. Onun da özellikle açık alandaki liderliğini, takımı organize etmesini engellemek adına ilk topa yapılacak baskı kritik olacak, guardlarımızın dikkatli olması, temponun arttığı anlarda ona önlem almayı unutmamaları gerekecek.

sikma fenerbahçe ile ilgili görsel sonucu

Hücum Ribaundları

Sezon başından beri sarı lacivertlilerin başını en çok ağrıtan konulardan biri ki son maçlarda alınan iyi sonuçlarda bile net çözüm bulamadıkları konu ise verdikleri hücum ribaundları. Rakipler maç başına 11.5 hücum ribaundu alıyorlar sarı lacivertlilere karşı ve temsilcimiz bu alanda halen en kötü takım. Rakibin elinde Sikma, Lammers, Thiemann gibi ribaund etkisi yüksek uzunlar var. Bu nedenle de Vesely’i savunma ribaundlarında yanlız bırakmayıp mutlaka Pierre, Ahmet, Barthel, O’Quinn gibi diğer uzunlarımızdanda da ona destek gelmesi gerekiyor. İyi savunma yaptığımız son dönemde bunun ekmeğini daha çok yiyebilmemiz ve savunma direncimizi kaybetmemiz adına Alba’ya da ikinci şans sayılarını minimum oranda vermemiz gerekiyor. Ayrıca vermediğimiz her hücum ribaundu, yani aldığımız her net savunma ribaundu Brown, De Colo, Dixon, Perez gibi guardlarla hızlı hücuma çıkıp en kötü ihtimal geçiş oyunlarıyla kolay sayılar bulmamıza, rakibin direncini erken kırmamıza olanak sağlayacaktır.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Fenerbahçe Beko Genel Menajeri Yannier, Play-Off Öncesi Açıklamalarda Bulundu

Fenerbahçe Beko Genel Menajeri Derya Yannier, Turkish Airlines Euroleague play-off öncesi Fenerbahçe Televizyonu’nda yayınlanan 40+ …