Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Anadolu Efes – Olympiakos

Turkish Airlines Euroleague‘de verilen 1 haftanın ardından mücadele 25. hafta programı ile tam gaz devam ediyor ve temsilcilerimizden Anadolu Efes, Sinan Erdem’de Yunan ekibi Olympiakos‘u konuk edecek.

Son 6 maçından 5 tanesini kazanan formda Anadolu Efes, son 4 maçını üst üste kaybeden ve ciddi bir düşüş yaşayan rakibi Olympiakos karşısında kazanarak 8. sıradan girdiği play-off yarışında üst sıralara çıkabilmek için serisine devam etmeye çalışacak. Gelin birlikte temsilcimizin galibiyet yolunda nelere dikkat etmesi gerektiğini mercek altına alalım ve galibiyetin reçetesini belirleyelim. Keyifli okumalar.

Micic – Sloukas Eşleşmesi

Lacivert beyazlıların yıldızı Larkin olsa da bu sezon takımın saha içindeki lideri kuşkusuz Vasilije Micic. Sırp guard hem asistleri ile hem de kritik anlarda sorumluluk alarak skor yükünü çekmesiyle koç Ataman’ın en güvendiği isim oldu. İstikrarlı performansı ile göz dolduran Micic, 15.5 sayı, 5.0 asist istatistikleri ile de bunu rakamlara dökmüş durumda. Fenerbahçe’den sonra Olympiakos’da da liderlik görevine soyunan ve artık yaşı iyice ilerleyen, dakikaları düşen Spanoulis’den görevi devralan Kostas Sloukas da Yunan ekibinde koç Bartzokas’ın sahadaki gözü kulağı. Skor üretimi konusunda beklentilerin altında kalmış olsa da (12.2 sayı), organizasyon ve servisler konusunda Euroleague’in en iyilerinden biri, 6.1 asist ortalaması ile mücadele ediyor. Efes ve Olympiakos’un bu sezonki ilk karşılaşmalarında Micic 20 sayı, 7 asist ile takımını 79-84’lük skorla deplasmanda galibiyete taşırken, Sloukas ise 10 sayı, 7 asist ile sıradan bir performans sergileyebilmişti. Micic, hem fiziksel artıları hem de yükselişte olan form grafiği ile Sloukas’a rahatlıkla üstünlük kurabilecek durumda, hatta tatlı sert savunması ve fiziksel avantajı ile onun hücumdaki organizasyon etkinliğini de azaltmasını bekliyorum. Maçın kilit eşleşmelerinden biri olacak kuşkusuz.

micic sloukas ile ilgili görsel sonucu

Hücum Ribaundları

Aslında iki takım da bu sezon ortalamalara bakarsak rakiplerine karşı ribaundlarda geri kalmış durumdalar. Ama Efes adına asıl sıkıntılı nokta verdiği hücum ribaundları ki bu konuda en kötü 5. takım durumundalar izin verdikleri ortalama 10.2 hücum ribaundu ile. Bu nedenle Pleiss’ın yokluğunda özellikle Bryant Dunston ile Singleton’ın Olympiakos’un atletik uzunları Ellis ve Martin’e ekstra dikkat etmesi, savunma ribaundlarına her zamankinden çok daha fazla konsantre olmaları gerekiyor. Harrison ve Papanikolaou gibi önemli kanat oyuncularının yokluğunda zaten hücumda zorlanması beklenen Olympiakos’a ikinci şans sayılarını ne kadar az verirsek dirençlerini o kadar rahat kırarız. Hatta Moerman ve Sertaç’ın da devreye girmeleri gerekli ki onlar da ribaundlar konusunda Jean-Charles’dan da destek alıyorlar sonuçta. Ayrıca savunma ribaundlarını net almamız maçın bizim istediğimiz gibi açık alanda oynanması adına da önemli faktörlerden biri. Bu sayede Larkin ve Micic ile hücum çabuk çıkıp Olympiakos’un savunma zaaflarını daha iyi cezalandırabiliriz.

dunston efes ile ilgili görsel sonucu

Çemberi İyi Korumak

Yunan ekibinin yarı sahada en etkili hatta belki de tek silahı sürekli çembere atak etmek. Evet Harrison’ın yokluğunda bu konuda da eksik olacaklar ama yine de Sloukas ve McKissic ile savunmamızı her fırsatta zorlayacaklardır delici penetrelerle ki ligde en fazla 3. faul alan ve çizgiye en çok giden 5. takım olduklarını da unutmayalım. Bu nedenle çemberi korumaya kısalardan başlamamız gerekiyor. Larkin, Micic, Beaubois gibi kısalarımızın erken faul problemine girmemesi gerekiyor ve tabiki başta Dunston olmak üzere blok tehditi olan uzunlarımızın devreye girerek onların penetrelerini püskürtmeleri gerekiyor ki ikili oyun savunmasında da bu penetrelerde kısaların karşılarında faulsüz durabilmeleri kritik olacak. Yarı sahada sınırlı silahları olan Olympiakos’u gereksiz faullerle erken çizgiye göndermeye başlamadığımız her çeyrekte üstünlüğü ele geçirmemiz daha kolay olacaktır. Faulsüz, tatlı sert, hatta genelde kapalı savunma ki zaman zaman koç Ataman’ın alan savunmasını da denemesi gerektiğini düşünüyorum, boyalı alanı korumaya öncelik savunma kritik olacak. Ama tabi ellerinde Vezenkov gibi etkili bir üçlükçe de olduğu için kapanan savunmamız da onun adamının takibi bırakmaması gerekiyor, yoksa penetre eden kısaların ona göndereceği paslarla hem kanatlardan hem de köşelerden göndereceği ceza atışlarıyla canımızı çok yakabilir.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …