Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Khimki – Fenerbahçe Beko

Turkish Airlines Euroleague 23. hafta açılış maçında temsilcimiz Fenerbahçe Beko, lig sonuncusu Khimki‘ye konuk olacak.

Son kazandığı Maccabi galibiyetiyle serisini 7 maça çıkaran Fenerbahçe Beko, tam 14 maçtır galibiyetle tanışamayan Khimki karşısında serisine bir maç daha ekleyip play-off yarışında emin adımlarla ilerlemeye çalışacak. Gelin birlikte bu yolda temsilcimizi galibiyete taşıyacak faktörleri birlikte inceleyelim. Keyifli okumalar.

Shved ve De Colo

İki takımın da kısa rotasyonunda elit birer yıldızı var ama tabiki birbirinden çok farklı oyuncular. Alexey Shved her ne kadar bu sezon daha fazla asist yapıyor ve pas dağıtımına, organizasyona daha fazla önem veriyor olsa da liderlik özellikleri ve savunmadaki zaafları onu komple bir yıldız yapmaktan alıkoydu yıllardır ki bu nedenle de Khimki’de play-off dahi yapamıyorlar. Ama bu maçta reaksiyon göstermeye karar vermesi ve agresif oynaması durumunda ona önlem almak şart. Özellikle Brown, Perez, Guduric ve Melih’in oyunda olduklarında ona sertlik uygulayıp, teması sağlamaları yıpratmaları gerekiyor. Tabi aynı şekilde onun üstünden sürekli ikili oyunlar organize edip ters eşleşmeleri onun üstünden yakalamak da çok değerli bir silah olacak temsilcimiz adına. Bizim elimizde ise yenilenmiş, ritmini bulmuş ve bir skorer değil, bir lider olduğunu ortaya koymaya başlamış Nando De Colo var. Öyle ki son maçlarda savunmada bile ciddi efor sarfediyor, çok istekli oynuyor ve takım arkadaşlarına da bunu yansıtarak onları da oyuna sokuyor. Bu maçta da tempo kontrolü, organizasyon ve ikili oyunlardaki bitirici rolünde ona yine çok ihtiyacımız olacak. Zaman zaman Shved’i de tutabilir, savunmada artan performansı ve fiziksel avantajları ile üstünlük kuracağını düşünüyorum.

Savunma Konsantrasyonu

Khimki 14 maçtır kazanamıyor ve sonuçta ligin en kötü basketbol oynayan takımı. Ama son maçta atarak Bayern karşısında gayet iyi direndiler ve maçı son topa kadar getirdiler ki Booker ve Mickey yokken, neredeyse uzunsuz yaptılar bunu. Bu maçta da iki uzunun oynama ihtimali var. Ama oynasalar da oynamasalar da bizim savunmada işi gevşetmemiz gerekiyor. Evet Khimki kötü durumda ama biz alışkanlıklarımızdan vazgeçip nasıl olsa atarız deyip tempoya kendimizi fazla kaptırırsak Bayern maçında yaptıkları gibi atarak maçın içinde kalırlar ve kötü bir sürprizle karşılaşabiliriz. Dolayısıyla Shved’in yukarıda bahsettiğim gibi birebir savunması dışında çemberimizi iyi korumamız ve onlara açık alanda fazla şans vermemek adına ilk topa baskı ve öncesinde de hücum ribaundlarını zorlamamız gerekiyor. Tempoyu biz istediğimizde forse etmeliyiz ve bunun da temeli savunmadaki sertlik artı disiplinle başlayacak. Yine Vesely ve Pierre ikilisine pota altında çok iş düşecek.

Pota Altı Etkinliği

Savunmada çember korumamızın önemini ve ribaundların ne kadar önemli olduğunu hazır bahsetmişken bizim de silahlarımızı efektif kullanmamızın, hazır rakibin uzun sorunu varken bunu iyi dğerlendirmemiz gerekiyor. Jerebko ve Monroe ile yollar ayrıldı, Booker’ın finansal nedenlerden dolayı takımdan ayrılacağı söyleniyor ki son maçta oynamadı ve Mickey’de kızı dünyaya geldiği için eşinin yanına gittiği için Booker ile beraber son maçta oynamadı. Yani şuan için ellerinde net bir pivot yok, genç Odinokov ve Sharapov var kullanabilecekleri ki hatta 4 numarada da Timma ve Monia kaldı ellerinde sadece. Özetle uzun rotasyonunda Mickey ile Booker’ı oynatabilseler bile çok sınırlı bir kadroya sahipler. Bizim ise son haftalarda en önemli gücümüz kukusuz Jan Vesely. Çek uzun hem pas dağıtımı, hem ribaundlar, hem çember savunması hem de ikili oyunlardaki yüzdeli bitirişleri ile oyunun her alanında takımın lideri konumunda. Bir kez daha De Colo liderliğinde yapacağımız organizasyonlarda onu en verimli şekilde kullanmamız gerekiyor ki Pierre ile birlikte sahada olduklarında bu kadar eksik ve sorunlu bir Khimki karşısında net bir üstünlük kurmalarını beklemek hiç de yanlış olmayacaktır.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Milano’dan Monaco Baskını Geldi!

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde Olimpia Milano konuk olduğu formda rakibi AS Monaco‘yu 80-98’lik …