Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: CSKA Moskova – Fenerbahçe Beko

Turkish Airlines Euroleague 21. hafta mücadelesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko, güçlü Rus ekibi CSKA Moskova‘ya konuk olacak.

Son 3 sezonun 2 Euroleague şampiyonunun karşı karşıya geleceği maçta, 5 galibiyetlik seri yakalayan Fenerbahçe Beko, 15-5 ile liderlik koltuğunda oturan CSKA’yı devirmeye çalışacak. Artık Euroleague Klasikleri arasına adını yazdırmış bu karşılaşmada temsilcimizi galibiyete götürecek faktörleri gelin birlikte mercek altına alalım.

Devlerin Çarpışması

Son haftalarda gösterdikleri performanslarla Euroleague’in en formda uzunları arasında yer alan iki dev ismin kapışmasını izleyeceğiz. Bir tarafta Sırp uzun Nikola Milutinov, diğer tarafta Çek uzun Jan Vesely olacak. Maç içerisinde onların bir çok kez kapışmasına sahne olacağız ancak şu bir gerçek ki birebirde birbirlerine önlem almaları hiç kolay olmayacak. Milutinov pota altında dominant bir uzun, fiziksel özelliklerini çok iyi kullanıyor, pozisyon bilgisi yüksek ve çembere yakınken onun birebirde durdurmak pek mümkün değil. Bu nedenle Vesely, Ahmet ve Hamilton dışında mutlaka forvetlerin de ikili sıkıştırmalarla ya da tersten getirecekleri yardım savunmaları ile 5 numaralarımıza destek olması şart. Diğer taraftan Vesely ise hücum tarafında çok önemli bir rolde koç Kokoskov’un yenilenmiş sisteminde. Onun yüksek posttan dağıttığı paslarla oyunu kuran sarı lacivertliler, her geçen gün artan orta mesafe yüzdesi ile de skor katkısı alıyorlar. Bu nedenle Milutinov gibi boyalı alanda kalmayı seven bir uzunun onu bu şekilde takip etmesi zor olacak, işte biz de bu avantajı kullanıp Vesely hücumda olabildiğine yukarı çekip Milutinov’u potadan uzaklaştırmalı, onu konfor alanından çıkarmalıyız. Onu etkisiz hale getirmenin yolu sadece iyi savunmadan değil, aynı zamanda onun üzerine kurulan doğru ikili oyunlardan ve onu potadan uzaklaştırmadan da geçiyor.

Topa Baskı

CSKA Moskova’nın elinde hali hazırda ligin sayı kralı konumundaki Mike James gibi çok ama çok tehlikeli bir silah var. Birleşik Amerikalı guard sadece skor üretimi konusunda değil takımın hem tam sahada hem de yarı sahadaki organizasyonları konusunda da kritik isim ve zaten topu da en çok tutan isim. Bu nedenle de onun üstünde kurulacak baskı ve alacağı kararlar konusunda onu zorlamak, kafasını karıştırmak temsilcimiz adına galibiyet yolundaki önemli faktörlerde biri olacak. Bu görevi genelde Brown, Perez ve Melih üstlenecektir ama onu durdurmak için sadece birebirde yapılacak agresif ve topa baskılı savunma yeterli olmaz. Gerek adam sevişme savunmalarında karşısında kalacak uzunların gerekse ikili oyunlar sırasında ters forvette yardım getirecek kanat oyuncularımızın onun karşısında sağlam durmaları, agresif savunma yapmaları, ayaklarıyla savunma yapmaları çok önemli olacak. James’i durdurmak değil ama yavaşlatmak, onu birebir bir kapışma içine sokarak takım oyunundan, düzenden uzaklaştırmak ana gayemiz olmalı.

Fenerbahçe son dakika haberi... Nando De Colo, Khimki maçını tamamlayamadı  - SANAL BASIN

Üçlük Yüzdesi

Sezon başından beri aslında hücumdaki ana silahlarımızdan biri üçlük atışlardı. Ama Nando De Colo‘nun istikrarsız oyunu ve uzunlarla kısaların arasındaki uyum sürecinin tamamlanmamış olması, yani saha yerleşiminde yaşanan sorunlar doğru ve boş atışların gelmesini engellediği gibi pas ritiminin eksik kalması ile temposuz hücumlar oluyor, bu da şut yüzdesini negatif etkiliyordu. Son maçlarda koç Kokoskov’un Vesely’i pas kulesi yapması ve De Colo, Guduric, Melih, Brown, Ulanovas, Eddie gibi önemli üçlükçülerin artan hücum temposunda ritim bulup devreye girmeleri işlerimizi çok kolaylaştırmıştı. Son 2 maçta 52 atıştan 30 isabet çıkararak %57.7 gibi ciddi bir yüzde yakalayan sarı lacivertliler, saha yerleşimi konusunda sınıf atlamış durumdalar. Guduric ve De Colo’nun organizasyona da yardımcı olmalarıyla birlikte çok daha boş atış bulan ve çok daha yüksek yüzdelere çıkan bir ekip izledik. Bu maçta da 3 sayılık atışlar temsilcimizinin en büyük kozlarından biri olacak galibiyet yolunda ki De Colo’nun da eski takımına karşı ekstra bir motivasyonla oynaması gerekecek.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius, Merkezefendi Galibiyeti Sonrası Konuştu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 22. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk olduğu Yukatel Merkezefendi Belediyesi‘nin 68-93 gibi net bir …