Güncel Haberler

ANALİZ: Fenerbahçe’nin Transferini Tamamlamak Üzere Olduğu O’Quinn’i Mercek Altına Alalım

Fenerbahçe Beko, uzun rotasyonunu NBA patentli bir isimle güçlendirmeye hazırlanıyor.

Turkish Airlines Euroleague‘de son haftalarda yakaladığı çıkış ile 5 galibiyetlik bir seri yakalayan ve artık play-off hedefine çok daha sıkı şekilde sarılmış olan Fenerbahçe Beko, sezon başından beri verim alamadığı Hamilton’ın yerini milli basketbolcumuz Furkan Korkmaz’ın takım arkadaşlarından biri ile doldurma konusunda ciddi ilerleme kaydetti.

2.06 metre boyunda olan 31 yaşındaki Kyle O’Quinn ile görüşmelerde sona gelindi, yakın zamanda duyuru yapılabilir. Tecrübeli uzun son olarak 2019-20 sezonunda Philadelphia 76ers’da Furkan’ın takım arkadaşı olmuş, 29 maçta 3.5 sayı, 4.0 ribaund istatistikleri ile katkı vermişti. NBA kariyerinde ise şimdiye kadar 472 maçta görev almış ve 5.4 sayı, 4.6 ribaund ortalamaları yakalamıştı.

O’Quinn 2020-21 sezonu için NBA’de istediği kontratı bulamadı ve bu nedenle kariyerinde ilk kez ülkesi dışına çıkarak Avrupa’da forma giymeye, Fenerbahçe’nin teklifine sıcak bakıyor.

EDİTÖR YORUMU:

Analize başlamadan hemen şunu belirtmemiz lazım ki sarı lacivertliler bir yıldız transferi peşinde değil. Özellikle Vesely, Ahmet ve Barthel’den oluşan uzun rotasyonuna alternatif olması istenen, Vesely’nin kenarda olduğu anlarda takımın atletizm ve enerji seviyesini düşürmeyecek bir isim kadroya katmak istiyorlar. Bu açıdan bakarak oyuncuyu ve transferi değerlendirmemizde fayda var.

Birleşik Amerikalı uzun Fenerbahçe’nin en çok ihtiyacı olduğu savaşçı kimliğe ve çember koruma özelliklerine sahip. Her iki pota altında da ribaundlar konusunda güvenilir bir uzun ki mücadeleci ve fiziksel temastan kaçmayan oyun tarzı bu konuda da belirleyici durumda. Hücum tarafında ise ciddi bir tehdit değil ve skora önemli katkılar beklemesini yapmak pek gerçekçi olmaz. Ancak koç Kokoskov’un son maçlarda Vesely’i oyunun merkezine koyarak, onun pasör yeteneklerini çok verimli kullandığı hücum setlerini sıkça görmeye başlamıştık. İşte O’Quinn de bu alanda yetenekli bir isim hatta neredeyse bir oyun kurucu kadar iyi bir saha görüşü ve pas tekniği olduğunu söyleyebiliriz.Hem uzundan uzuna hem de uzundan kısalara pas trafiğini sağlayabilen bir oyuncu. Ayrıca kariyeri boyunca dış şutlarını, orta mesafe tehditini geliştirmiş bir isim ve dribbling ile yüzü dönük de potaya gidebilen bir isim. İkili oyunlar konusunda da yüksek yüzdeli bir bitirici.

Gelelim eksilerine. O’Quinn ikili oyun savunmasında NBA sahnesinde sorunlar yaşadı ve guardların karşısında pek duramadı açıkçası, yanal çabukluğu iyi seviyede değil. Ancak Avrupa’da NBA’deki kadar çabuk guardlar yok ve agresif oyunu artı mücadeleci kimliği ile bu çabukluk zaafını kapatabilir bir çok kısaya karşı. Hücumda ise skor üretimi konusundaki silahları sınırlı, bu nedenle fazla beklenti içerisinde olmamak gerekli. İşin mental tarafına gelirsek ise kariyerinde ilk kez ABD dışına çıkacak olması önemli bir dezavantaj ve sezonun ortasında geliyor olması, şuana kadar hiç maç yapmamış olması onun adaptasyon sürecini uzatacak, Fenerbahçe’nin ondan kısa zaman diliminde verim almasını engelleyecek etmenler.

Özetle alternatif bir uzun arayacak Fenerbahçe için sınırlı yetenekleriyle alınabilecek bir risk O’Quinn ama belirtmeden geçemeyeceğim; Udoh’tan sonra sayın Gherardini’nin NBA’den getirdiği tüm uzunların yanlış seçimler olduğunu, yetenekleri ile de sarı lacivertliler için yetersiz kaldıklarını bir çok kez gördük. Bu nedenle bir kez daha şüpheyle bakmak durumundayım bu transfere. Umarım en azından koç Kokoskov’un sisteminde pasör yetenekleri ile hücumda faydalı olup savunmaya da enerji getirebilir ama daha da önemlisi umarım adaptasyon süreci uzun sürmez…

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …