Güncel Haberler

BSL: Sezon Ortası Güç Sıralaması

ING Basketbol Süper Ligi‘nde acısıyla, tatlısıyla ve maalesef pandeminin gölgesinde bir yılı, aynı zamanda da 2020-21 sezonun ilk yarısını geride bıraktık.

Zirvede beklentilerin karşılandığı, orta ve alt sıralarda ise zaman zaman sürprizlerin yaşandığı, bazı takımların halen maç eksiklerinin bulunduğu ilk yarının ardından ben de sizler için yeni yıla girerken bir güç sıralaması yapmak istedim. Keyifli okumalar.

1.Anadolu Efes

Lacivert beyazlılar geçen sezon ellerinde buluna tüm kadroyu koruyarak zaten daha sezon başlamadan en güçlü şampiyonluk adayı olduklarının mesajını verdiler tüm rakiplerine. Ayrıca Larkin’in Türk pasaportu alması ve Kasım ayında ilk milli maçına çıkmasının ardından artık ligimizde yerli statüsünde oynuyor olması da koç Ataman’a 5 yabancı artı Larkin ile oynama fırsatı verecek istediği takdirdi. Bu da tabi rakiplerine ciddi anlamda bir üstünlük kurmaları anlamına geliyor. Hali hazırda çıktığı 13 maçta da hata yapmayan ve ligimizin tek namağlup takımı olan Anadolu Efes, ilk yarıda konuk ettiği şampiyonluk yolundaki en güçlü rakibi Fenerbahçe’yi de yenerek farkı 3 maça çıkarmış, liderlik koltuğundaki yerini perçinlemişti.

2.Fenerbahçe Beko

Koç Kokoskov’u göreve getiren ve kadroda önemli bir revisyon yapan sarı lacivertliler Euroleague’de alınan kötü sonuçların aksine ligde kendilerini zorlayabilecek fazla takım olmamasının da etkisiyle şimdilik sorunsuz yollarına devam ediyorlar. Ama tabi 15 maçtan 3 tanesini de kaybettiklerini, Efes dışında zirve yarışındaki bir diğer önemli rakipleri Karşıyaka’ya ve sürpriz şekilde Büyüçekmece’ye de yenildiklerini belirtelim. İlk yarının sonunda De Colo ve Vesely’nin ritim bulmalarıyla artı Guduric hamlesiyle biraz daha toparlandılar ama Muhammed’in sakat olması, yani sadece 5 yabancı ile oynamaları problem yaratabiliyor ki Perez de sakat halen. Ancak bu problemlere rağmen halen Efes’den sonra ligin en güçlü takımı konumunda olduklarını söyleyebiliriz.

3.Pınar Karşıyaka

Koç Sarıca yönetiminde yine mütevazi ama iddialı bir takım kuran İzmir ekibi, ilk yarıda zirve yarışının bir parçası olmayı başardı. Onlar da güçlü rakipleri Fenerbahçe gibi 15 maçta sadece 3 kere kaybettiler. Efes ve denk rakipleri Telekom’a yenilmeleri, ikinci sıra yarışındaki Fenerbahçe’yi yenerek hanelerine artı yazdırdılar ama onlar da sürpriz diyebileceğimiz bir sonuçla Gaziantep deplasmanında kaybetmişlerdi. Taylor ve Henry gibi iki etkili kısanın yanında Kennedy, M’baye gibi çok yönlü forvetlere ve Morgan artı Semih gibi tecrübeli uzunlara da sahipler. Ayrıca Metecan ve Yunus Emre’den de iyi katkı alıyorlar, rol oyuncuları da kaliteli. Sezonun kalan kısmında sağlık güvenlikleri kapsamında eğer taraftarlarına kavuşabilirlerse çok daha tehlikeli bir takım olacaklardır.

4.Türk Telekom

Sezonun kritik virajlarından birinde yıldız oyun kurucusu Ennis’in sezonu kapatmasıyla sarsılan Ankara temsilcisi sonrasında çeşitli sakatlıklar ve covid pozitif vakaları ile beraber bir türlü istediği kaliteli basketbolu sahaya tam olarak yansıtamadı. Ama her şeye rağmen ellerinde Jonhnson, Dekker, Eric, Wiltjer gibi önemli yabancılar olduğunu unutmamak lazım ki bu isimler onlara ligde net bir avantaj getirdi şuana kadar. Şimdiye kadar çıktıkları 15 maçtan 9 tanesini kazandılar ve hedefledikleri ilk 4 yarışında iyi bir yer edindiler, alttan gelen rakipleri ile aralarında 2 galibiyet fark oluşmuş durumda.

5.Tofaş

Bursa temsilcisi sezon ilk kısmında koç Ene ile karşılıklı olarak anlaşarak yollarını ayırdı ve göreve koç Demir’i getirdi. Ardından kadrosunda da revizyonlar yaptı. Omot kiralandı, Purcell transfer edildi, Kilpatrick ile yollar ayrıldı ve yerine Phillip geldi, son olarak 4 numarada istenen verimi alamadıkları White’ı desteklemek adına Zubcic hamlesini yaptılar. Halihazırda zaten Berk, Berkan, Muhsin gibi kaliteli yerlileri olan Tofaş’ın kadroda tutabileceği 5 iyi ver verimli yabancı, Christon, Phillip, Purcell, Zubcic, Simons ile çok can yakacağı bir gerçek. Evet savunmada da zaman zaman sorunlar yaşayabilirler ama yüksek tempoda Purcell ve Zubcic ikilisinin forvetlerden üreteceği skorlarla ligimizde play-off biletini zorlanmadan kapacaklarını tahmin ediyorum.

Resim

6.Gaziantep

Güneydoğu temsilcisi koç Markovic ve Boray Dai yönetiminde düşük bütçeyle nasıl kaliteli takım kurulur dersini bir kez daha tüm takımlara verdi. Lemar, Simpson, Kelly, Jaiteh gibi değerli parçaların yanına bir Yugoslav ekolünden gelen, takımı ve ülkemizi de yakından tanıyan tecrübeli şutör Tomas’ı koydular ve şuanda ligin en istikrarlı, en iyi basketbol oynayan ve daha da önemlisi en iyi savunma yapan ekiplerinden biri konumundalar. Elbette bu başarıda İsmail Cem, Can Uğur, Orhan gibi rol oyuncularının da etkisi çok büyük. Son yıllarda artık gelenek haline getirdikleri Euroleague’e oyuncu ihrac etme özelliklerini bu sezon da Jaiteh ile yapaileceklerini düşünüyorum. Kariyerinin en olgun ve verimli basketbolunu oynayan Fransız uzun, ligimizin en dominant pivotlarından biri.

7.Beşiktaş

Siyah beyazlılar da sezon içerisinde koç değişikliği yapan ekiplerden biri konumunda. Koç Kandemir’in göreve gelmesiyle tam anlamıyla takımın üstüne sihirli değnek değdi. Genç oyunculardan kurulu ekibe yapılan Blackmon ve Berry hamleleri çok verimli olurken, koç Kandemir, koç Bıyıktay döneminde fazla kullanılmayan Johnson’dan da yüksek verim almaya başlayınca zaten Alperen’in MVP performansı sergilediği, Şehmus ile Egehan’ın çok yönlü oyunlarıyla destek verdikleri takım bambaşka bir boyuta ulaştı. Yakaladıkları 6 maçlık harika serisiyle düşme hattından kurtulup play-off potasına girdiler, ligin en diri, en agresif takımı konumundalar.

Resim

8.Galatasaray

Yabancı oyuncularının bir kısmında verim alamayan sarı kırmızılılar sezon içerisinde takıma kattıkları eski uzunları Tyus’ın Real Madrid ile anlaşması ve kulübe 160 bin dolar getirmesiyle beraber kadroda revisyona gittiler. Hamilton ve Williams’ın kontrat fesih çalışmaları devam ederken artık yeni yabancı rotasyonu Trice, Macon, Hunter, Motum, Jefferson, Marei şeklinde olacak. Açıkçası Galatasaray’ı güç sıralamasında buralara taşımamın nedeni de yapılan bu yenilikler oldu. Çünkü özellikle Trice ve Marei’nin net olarak takıma sınıf atlacağını, hücumda ciddi katkı vereceklerini düşünüyorum. Savunmada ise zaten şuanki durumlarından daha geri gitmeleri zor 🙂 Yiğit, Barış ve Göksenin’in de yabancı rotasyonunu tamamlayacağını, savunmada işleri biraz sıkı tutarlarsa yerlerini hakedeceklerini tahmin ediyorum.

Resim
9.Darüşşafaka Tekfen

Daçka bu sezonun hayal kırıklarından biri. Sezon başında koç Selçuk Ernak’ın kendisinden beklenmeyecek hatalarla yaptığı yabancı seçimleri onları bu noktaya getirmiş oldu. Gillion’a gereksiz yere güvenmeleri haddinden fazla sabretmeleri, Luther gibi sıradan forvete halen katlanıyor olmaları onların 14 maçtan sadece 6 galibiyet alabilmelerini sağladı. Sezon içerisinde takviye yaptıkları Bufford’dan da neredeyse hiç katkı alamıyorlar. Yeni oyun kurucu Magette’nin takımı biraz toparladığını söyleyebiliriz ama sadece Andrews ile Jerrett’ın istikrarı yakalayabildiği, Doğuş ve Sinan gibi hücum performansları inişli çıkışlı isimlere bel bağlamış bir Daçka’nın play-off yapması zor görünüyor…

Resim
10.HDI Sigorta Afyon Belediyespor

Belki bu analizimi okurken bir çoğunuz Afyon’a haksızlık ettiğimi, bu takımın 15 maçtan 7 tanesini kazandığını ve şuanda play-off potasında olduğunu düşünecektir. Ancak maalesef Afyon’un elinde çok sınırlı bir kadro var, tam anlamıyla pamuk ipliğine bağlılar. Çok düşük bir bütçeyle kurdukları takımdan koç Sevim yönetiminde en yüksek verimi alıyorlar ama sezon uzun ve bir yabancılarının bile bir kaç maç kaçırması onları tepe taklak düşmesine neden olacaktır ki Kairys zaten istikrarlı ve 5 numarayı tek başına götürebilecek bir uzun değil, Egemen’in de kapasitesinin sınırlı olduğunu artık kabul etmeliyiz. Açıkçası arkalarında taraftar desteği de olmadığı için mevcut dar rotasyona bana güven vermiyor, sezon sonunda play-off görmeleri zor. Ama bu bütçeler için düşme hattından uzak kalıp play-off’u zorlamak bile büyük alkışı hakeder.

Resim
11.Büyükçekmece

Koç Çıvgın’ı göreve getirerek çok doğru bir hamle yapan İstanbul ekibi. Mütevazi bütçesini iyi kullanan ekiplerden biriydi. Tecrübeli kanat oyuncusu Eldridge’i takımda tutarken, Olaseni ve Oliver gibi ligimizi bilen iki yabancıyı, Farrell gibi kaliteli bir saf oyun kurucuyu ve Hayes’in bıraktığı yerden devam etmesi için etkili skorer Anderson’ı kadroya kattılar. Şimdiye kadar da ne kadar doğru hamleler yaptıklarını gösterdiler. Ayrıca yerli rotasyonunda da Mert ve Ömer’den iyi verim aldılar. 14 maçtan çıkardıkları 7 galibiyet arasında Fenerbahçe’ye aldırdıkları soğuk duşun da olduğunu belirtelim.

12.Bahçeşehir Koleji

Ligimizin bir diğer hayal kırıklığı yaratan ekibi de Bahçeşehir. Büyük umutlarla ve önemli bir bütçeyle kurulan bir takım maalesef yanlış koç seçimi ile bu noktaya geldi. Hatta bu hatalarına da devam ediyorlar, yardımcı koç Erhan Ernak ile sezon sonuna kadar anlaşmış durumdalar. Erick Green, Jamal Jones, Thomas Robinson gibi önemli yıldızların olduğu, Rıdvan İsmet, Burakcan gibi kaliteli yerlilere sahip bir takımı daha tecrübeli bir koça emanet etmek gerekiyordu, bana göre play-off şanslarını bu hamleyle zora soktular.

13.Petkim Spor

Ligin yeni takımlarından biri olan İzmir temsilcisi koç Kemzura yönetiminde aslında dikkat çekeni umut vaadeden bir kadro kurmuştu ama açıkçası beklentileri karşılayamadılar. Zack’in yaşadığı sakatlık ve hastalık süreçleri onları zorladı ki sonrasında takımda sürekli tekrarlanan covid pozitif vakaları da maç ritmine girmelerini engelledi. Buna rağmen 13 maçtan 5 galibiyet çıkardılar ve eksik maçlarından iyi sonuçlar almayı başarırlarsa play-off potasını dahi zorlayabilirler ama son maçlarda pek de olumlu sinyaller vermediler, düşme potası ile play-off resmi arasında bir yerlerde kalabileceklerini, ilk sezon için de iyi bir başarı olacağını tahmin ediyorum.

14.OGM Ormanspor

Bu sezon da geçen sezon olduğu gibi ligin vasat ekiplerinden olan Ankara temsilcisi, ilk yarının genelinde kötü bir performans sergilerken alt sıralardaki rakiplerine karşı kritik galibiyetler alarak şimdilik düşme potasından kurtulmayı başardılar. Ayrıca eski skorerleri Kloof’u getirip sezon boyu beklentileri karşılayamayan Hardy ile yolları ayırmaları da doğru hamleydi. Holloway’in biraz daha kıpırdanması ile düşme potasından uzak kalarak sezonu tamamlayabileceklerini düşünüyorum.

15. Frutti Extra Bursaspor

Sezonun büyük hayal kırıklıklarından biri de kuşkusuz Bursaspor oldu. Önce genç koç Tutku Açık böyle iyi bir bütçe ve kaliteli bir kadrounun başına getirerek önemli bir hata yaptılar. Çok gecikmelerine rağmen hatalarından döndüler ama bu sefer de bir diğer genç koça, Sırp Alimpijevic’e takımı emanet ettiler. Zaten savunmada sorun yaşayan takıma yine hücum gücü ile öne çıkan Avrupa basketbolunda çaylak olan Peters’ı eklediler. Yani özetle hataları hatalarla kapatmaya çalıştılar ve şuanda ligin en istikrarsız basketbol oynayan takımlarından biri olarak düşme adaylarından biri konumundalar. Hanelerine tek yazabileceğimiz artı rakiplerinden 2 maç eksikleri olması…

16.Lokman Hekim Fethiye Belediyespor

Her ne kadar ilk yarının son maçında Afyon’u yenerek kritik bir hamle yapmış olsalar da ellerindeki kadro kalitesi ve koç Ay’ın yetersiz kalması nedeniyle ligde kalma şansları bana göre epey az. Lige çok geç alınmalarının etkisiyle zaten düşük olan bütçeleriyle vasat bir kadro kurabildiler. Bir de bu kadronun lideri olması beklenen Neal’i 6 haftalık süreyle sakatlığa kurban verince işler daha da kötüye gitmeye başladı. Rakipleri Ormanspor ya da Petkim onlardan kötü bir performans sergilemezlerse kendi oyunları ile takviye yapmadan ligde kalmaları zor…

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …