Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Anadolu Efes – FC Barcelona

Turkish Airlines Euroleague 16. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes, güçlü İspanyol ekibi FC Barcelona‘yı Sinan Erdem’de konuk edecek.

Sakatlıklar, hastalıklar derken Anadolu Efes sezonun yarısına geldiğimiz bu günlerde geçtiğimiz sezonki başarılı performansını mumla arar halde. Bu hafta da karşılarında güçlü bir rakip olacak. Gelin birlikte temsilcimizin bu maçtan galibiyet çıkarabilmesi için geerekli olan faktörleri mercek altına alalım, galibiyet reçetesini hazırlayalım. Keyifli okumalar.

Mirotic’i Yavaşlatmak

Euroleague’in en çok kazanan oyuncusu olan Karadağ asıllı İspanyol uzun forvet Nikola Mirotic, kuşkusuz Barça’nın en önemli silahı. Sadece covid pozitif nedeniyle maç kaçıran tecrübeli forvet 16.7 sayı ortalaması ve istikrarlı basketbolu ile Barça hücumlarının bitirici ismi. Calathes liderliğinde akıcı ve pasa dayalı hücumlarla onu çok verimli kullandıkları için onu tamamen durdurmak gerçekten zor ama yavaşlatmak mümkün. Bunun temel yolu ise ona karşı fiziksel oynamak ve Barça takım savunmasının onu korumasına olabildiğince engel olmak. İşte bu noktada Efes’in elindeki en önemli silah Chris Singleton olacak. Pleiss’ın olmaması nedeniyle zaman zaman 5 numaraya da kayması gerekecektir ama yine koç Ataman’ın her fırsatta onu Mirotic ile eşleştirmek isteyeceğini düşünüyorum. Çünkü hem atletizmi hem de güçlü fiziği ile Mirotic’i en çok yıpratabilecek isim o. Bu nedenle tecrübeli uzunun sahada kalacağı dakikaların fazla olması ve özellikle alçak postta her yakaladığı fırsatta Mirotic’i zorlaması, ribaundlarda bile sertlikle onu yıpratması çok kritik olacak. Tabi son günlerde ortaya koyduğu hücum performansı ile takımın etkili isimlerinden biri olan Moerman’ın da onun karşısında geri adım atmaması en azından hücumda etkin olarak onu birebir savunmada zorlaması da gerekecek.

Savunmadaki Enerji ve Agresiflik

Barça hem 2 sayılık atışlarda ligin 2. ve 3 sayılık atışlarda ise 3. sırasında yer alan, takım olarak çok verimli hücum eden bir ekip. Calathes ve Hanga liderliğinde pas trafiğini çok iyi kuruyorlar ki saha yerleşimi konusunda Mirotic, Kuric, Abrines, Higgins gibi bitiriciler de işlerini gerçekten iyi biliyorlar. Bu noktada Efes’in maç boyunca takım savunmasından asla ödün vermemesi gerekiyor. Agresif ve sert savunmanın, enerji ve disiplinin her zaman sahada olması gerekiyor. Bunula birlikte tempo kontrolü çok önemli olacak ve artık Larkin ile Beaubois’nın savunmada da kendilerine gelmeleri, takımı yanlız bırakmamaları gerekiyor. Ayrıca unutmayalım ki Barça’da bir çok pasör var, sadece Calathes’in üstündeki baskı yeterli olmuyor. Mirotic dahil doğru paslarla rakip savunmaları çözebiliyorlar. Kuric ve Abrines iki tehlikeli keskin şutörün varlığını unutmadan komple bir takım savunması yapmamız gerekiyor. Hatta o kadar önemli ki zaman zaman hücumdaki enerjimizden ödün verip savunmaya çok daha fazla konsantre olmamız lazım. Bu maçta Barça’yı 80 sayının altında tutmak Efes’in en temel hedefi olmalı.

Bryant Dunston - Anadolu Efes Istanbul - EB20

Dunston ve Ribaundlar

İki takımın da uzun rotasyonunda önemli eksikler var. Bizde Pleiss, onlarda ise Davies forma giyemeyecek olan isimler. Bu nedenle temsilcimizin uzun rotasyonunda bir adım önde olduğunu söyleyebiliriz. Bryant Dunston formuna kavuştu ve çok iyi katkı veriyor artı elimizde Moerman ve Singleton gibi iki çok değerli 4 numara var. Ancak Sertaç çok iyi durumda değil, Pleiss’ın yokluğunda ona çok ihtiyacımız olacak. Efes maalesef ligin en kötü ribaund takımlarından biri. Bu nedenle de Pleiss’ın yokluğunda başta Dunston olmak üzere bu alanda çok iyi çalışmamız gerekiyor. Sadece uzunlar değil Anderson, Simon, Micic gibi isimlerin ribaundlara katkı vermesi de çok kritik olacak. Her ne kadar Davies’den yoksun olsalar da Oriola, Pustovyi, Smits, Mirotic, genç yetenek Martinez ve Hanga gibi önemli ribaund silahlarına sahipler. Özellikle Oriola ve Smits oyundayken onların ribaund sertliğine aynı şekilde karşılık vermemiz gerekecek. Eğer ribaundlar konusunda üstünlüğü net olarak onlara verirsek bu maçtan galibiyetle ayrılmamız oldukça zor görünüyor. Özellikle hücum ribaundlarına dikkat etmemiz şart, Barça gibi zaten disiplinli ve çok verimli hücum eden bir takıma bir de ikinci şans sayıları vermeye başlarsak yine canımız çok sıkılır bu maçta…

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …