Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Fenerbahçe Beko – Khimki

Turkish Airlines Euroleague 7. hafta mücadelesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko, Rus ekibi Khimki‘yi konuk edecek.

Geçen hafta kazanarak mağlubiyet serilerine son veren iki takımın mücadelesine sahne olacak bu zorlu karşılaşmayı gelin birlikte mercek altına alalım ve Fenerbahçe Beko‘nun galibiyet reçetesini detaylandıralım.

“Kısa Savunması”

Sarı lacivertlilerin bu sezon da en güvendiği konu kuşkusuz savunma. Tıpkı Obradovic döneminde olduğu gibi bu sezona da savunmada sert ve disiplinli bir anlayışla başlayan temsilcimiz Brown, Ulanovas, Vesely gibi isimlerin liderliğinde takım savunmasını oturtmuş durumda ki maç başına sadece 72.3 sayı görüyorlar potalarında. Savunmanın neden önemli olduğunu şu rakamla da daha iyi anlatabiliriz, sarı lacivertliler bu sezon kazandıkları maçlarda rakiplerin en fazla 71 sayı atmasına izin verirken, 75 ve üzerinde sayı yedikleri 3 maçı da kaybettiler. Ancak karşılarında Khimki gibi çok yüksek skor potansiyeline sahip guardları buluan bir takım var. Dolayısıyla bu maçta Brown, Melih, Muhammed üçlüsüne çok büyük iş düşecek, özellikle Brown’a. Formda skorerler Shved ve McCollum karşısında sürekli diri kalarak, agresif savunma yapıp onları yıpratmaları, özellikle birebir üretimlerini sınırlamaları gerekecek. Tabi sadece kısaların değil diğer oyuncuların da kısa savunmasına yardım etmesi şart, özellikle De Colo’nun sahada olduğu anlrada ona takımca yardım etmeleri şart ki Fransız guard savunmada ekstra yıpranıp hücumda zorlanmasın. Adam değişmelerde Shved ve McCollum’un karşısında uzun kalmaması için ikili oyun savunmasında forvetten yardım getirip uzunlarla rotasyon yapması gerekecek koç Kokoskov’un. Aksi durumda özellikle McCollum’un deliciliği çok can sıkabilir.

Resim
“De Colo x Shved Çarpışması”

Modern Euroleague tarihinin en önemli skorerlerinden ikisinin çarpışmasını izleyeceğiz bu maçta ve pozisyon gereği çokça kez karşı karşıya da geleceklerdir. Elbette iki oyuncu da savunma yönleriyle pek öne çıkmıyorlar ama oyunun bu tarafında fiziksel avantaj ve basketbol IQ’su açısından Nando De Colo‘nun bir adım önde olduğunu söyleyebiliriz. Fransız guarddan bu sezon hem oyun kurmasını hem skor üretmesini hem de savunma yapmasını beklemek pek adil değil, bunun herkes farkında ancak bu maçta Alexey Shved karşısında kaldığı dönemlerde onun üstüne gidip forse etmesi kadar yapacağı savunma da kritik olacak. Eğer tempo yükselirse ve kim daha çok atacak şeklinde bir maç olursa Khimki’nin şansının artacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Dolayısıyla burada De Colo’nun vereceği kararlar oyunun iki alanında da çok kritik olacak. Hücumda top kayıplarına dikkat etmesi, gereksiz zorlamalardan kaçınarak işi Shved’in isteyeceği üzere birebir mücadeleden çıkarıp kollektif bir şekilde hücum etmesi gerekecek. Bu arada Shved’in de sakatlık dönüşü ne kadar verimli oynadığını, artık çok önemli bir asist potansiyeline de sahip olduğunu unutmayalım. Dolayısıyla onu McCollum ile birlikte de sahada göreceğiz birçok kez ve özellikle bu anlarda De Colo iki skorerden birini tutmak zorunda kalacak, tecihinin Shved olmasını umuyorum ki McCollum’un sürati ve deliciliği karşısında daha çok yıpranabilir Fransız yıldız.

Resim
“Derin Uzun Rotasyonu ve Ribaundlar”

Kağıt üstünde belkide en iyi ve derin uzun rotasyonuna sahip takım Khimki. Monroe, Booker, Mickey, Jerebko’dan oluşan rotasyon gerçekten üst seviyede. Bu dörtlünün doğru kullanıldığı takdirde her takımın başına bela olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Dolayısıyla da sarı lacivertlilerin başarısındaki temel faktör olan savunmanın belkemiği olan Jan Vesely‘nin bu maçta ekstra mesai yapması gerekecek. Barthel’in de olmayacağını eklediğimizde sadece Çek yıldızın değil, zaman zaman koç Kokoskov’un benchte unuttuğu Hamilton’ın da ekstra sorumluluk alması gerekecek. Çünkü sarı lacivertlilerin pota altı oyuncularının bu dörtlüyü zorlaybilecek bir hücum gücü yok ama hücum ribaundları ve savunma konusunda onlara üstünlük kurabiliriz. Eğer Khimki uzun rotasyonunu hücumda verimli kullanmaya başlarsa sarı lacivertlilerin galibiyet yolunda işi çok zorlaşacaktır. Bu arada Ahmet ne kadar hücum performansı açısından formda bir görüntü çizse de özellikle Monroe kenardayken onu diğer uzunların karşısında kullanmak canımızı sıkabilir çünkü diğer 3 ismin de yüzü dönük ciddi tehditleri var ve Ahmet, onlara karşı ağır kalacaktır. Bu isimlere karşı özellikle ribaundlar konusunda Pierre ve Ulanovas’ın da katkı vermesi çok kritik olacak. Zaten tempo kontrolü açısından da sarı lacivertlilerin önemli silahlarından biri olan hücum ribaundları bu maçta dahda da önem kazanacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …