Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Anadolu Efes – Maccabi Tel Aviv

Turkish Airlines Euroleague 7. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes, Sinan Erdem’de Maccabi Tel Aviv‘i konuk edecek.

Geçen hafta Larkin’in dönüşüyle kendisine gelen ve Olympiakos deplasmanında kazanan Anadolu Efes, bu kez önemli eksiklerle çok daha dişli bir rakip karşısına çıkacak.

Gelin birlikte bu zorlu maç öncesi her iki takımın galibiyet reçetelerine bir göz atalım.

Anadolu Efes’in Galibiyet Reçetesi:

Temsilcimizin kadrosunda maalesef önemli eksikler var. Larkin, Dunston ve Sertaç bu maçta forma giyemeyecek ki Pleiss’ın da durumu maç saatinde belli olacak. Dolayısıyla yazacağım galibiyet reçetesi çok farklı olacak ve bu eksiklerle temsilcimizin işinin çok zor olacağını rahatlıkla söyleyebilirim.

Geçen hafta Larkin’in dönmesiyle Micic ve Beaubois’nın da verimliliklerinin nasıl arttığına şahit olmuştuk. Şimdi onun yokluğunda özellikle Vasilije Micic‘in tekrar sazı eline alıp özel bir performans sergilemesi gerekecek. Hücumda minimum hatayla oynaması ve hem takımını iyi organize edip hem de verimli bir şekilde skor üretmesi gerekecek. Diğer taraftan karşısında da Wilbekin gibi son haftaların en formda hücum silahlarından biri olacak, yani savunmada da ciddi bir mesai harcaması gerekecek. Elbette Doğuş bu konuda ona yardımcı olacaktır ama yeterli olabilir mi soru işareti.

Efes maziyi arıyor

Larkin’in yokluğunda bir diğer önemli performans göstermesi gereken isim de kuşkusuz Krunoslav Simon olacak. Karşısında Dorsey ve Bryant gibi hem iyi savunma yabilen hem de skor üretiminde takımın Wilbekin’den sonra opsiyonları arasında yer alan oyuncular olacak. Hırvat kanat oyuncusunun tecrübesini ve çok yönlü oyununu bu maçta da ortaya koyması, özellikle dış şutlar konusunda sorumluluk alarak Larkin’in yokluğunda skor yüküne önemli katkı vermesi gerekecek. İşin savunma tarafında Anderson da ona destek olmaya çalışacak.

Anadolu Efes adına maçın en önemli faktörlerinden biri ise pota altındaki etkinlik olacak. Lacivert beyazlılar hem Dunston hem de Sertaç’dan yoksun olacak ki Pleiss’ın da durumu net değil. O oynasa da oynamasa da burada Chris Singleton‘a çok önemli bir rol düşecek. Özellikle işin savunma konusunda ortaya koyacağı direnç çok önemli olacak ki karşısında Hunter ve Zizic gibi formda, fizikli ve sert uzunların olacağını da belirtmek lazım. Bu isimler karşısında her iki pota altında da neredeyse tek başına mücadele etmek zorunda kalacak. Ribaundlardaki etkinliği, çabuk ayakları ile savunmada adam değişmelerde etkin olması ve hücumda dış şut tehditi ile pek sorun yaşamayacaktır. Ama boyalı alanda işi zor olacak, fiziksel dezavantajlar yaşacayacakır özellikle birebir eşleşmelerde. Diğer taraftan Pleiss oynamazsa zaman zaman Moerman’ın da 5 numarada süre alması gerekecek. Özetle temsilcimizi her iki pota altında da çok zor bir mücadele bekliyor ve bu alanda gösterecekleri performans galibiyet yolunda çok ama çok kritik olacak.

Maccabi Tel Aviv’in Galibiyet Reçetesi:

İsrail ekibi geçen hafta temsilcimiz Fenerbahçe’ye 10 sayı farkla yenilmiş olsa da bazı alanlarda iyi işlere imza atmış, önemli sinyaller vermişti. Bu maçta da diğer temsilcimiz Anadolu Efes karşısında bu performanslarını arttırak sürdürmeleri gerekecek.

Maccabi’nin öncelikli olarak dikkat etmesi gereken konu ribaundlar olacak. Fenerbahçe karşısında tam 21 hücum ribaundu olarak maçın temposunu bu şekilde kontrol altına alabilmişlerdi. Her ne kadar Efes Larkin’den yoksun olacak olsa da tempoyu seven bir takım ve Maccabi’nin rakibin uzun rotasyonundaki eksiklerini de iyi değerlendirip ribaundlar konusunda Hunter ve Zizic liderliğinde dominant bir performans sergilemesi gerekiyor. Böylelikle hem ikinci şans sayıları ile Efes’in savunmasını yıpratabilecekler hem de savunmada agresif oynayarak savunma ribaundlarını alarak da tempo yapmalarına buradan başlayarak engel olabilecekler.

Bir diğer önemli konu ise dış şutlar olacak. Fenerbahçe karşısında 5-26 ile üçlük isabeti bulabilmişlerdi ve bu da onları 65 sayıda kalmalarının temel nedeniydi. Scottie Wilbekin‘in burada sazı eline alarak takımına liderlik etmesi gerekiyor. Onun ritmini bulduğu maçlarda Maccabi’nin işi çok daha kolay oluyor. Özellikle açık alanda koşabilirlerle geçiş hücumlarında Wilbekin’den gelebilecek erken ve isabetli üçlükler Efes’in savunması oturmadan Maccabi’nin bir adım öne fırlamasını sağlayabilir ki pota altında çok eksik bir Efes varken, işin organizasyon kısmında da doğru kararları verip, Zizic – Hunter ikilisinin verimli kullanılmasını sağlaması gerekecek. Onun yanında Dorsey, Bryant ve Caloiaro üçlüsünün de mutlaka dış şutlarda katkı vermeleri gerekiyor. Sezon başından beri 4 numarada takımına önemli katkılar veren Caloiaro’nun en önemli silahı da üçlükler zaten.

RS Round 3: Maccabi Playtika Tel Aviv vs. FC Bayern Munich - 2020-21 SEASON  - Welcome to EUROLEAGUE BASKETBALL

Maccabi adına galibiyet yolundaki kritik faktörlerden biri de guard savunması olacak. Larkin’in yokluğunda hücumda zorlanan bir Efes görmüştük sezonun ilk bölümünde ki Micic halen tam olarak ritmini bulabilmiş değil, istikrarlı bir görüntü vermiyor. İşte bu noktada da Maccabi’nin guardlarının onun karşısında savunmada ne kadar kararlı ve sert duracağı büyük önem taşıyor galibiyet yolunda. İşte bu noktada öne çıkması beklenen isim ise eski Bursasporlu Chris Jones olacak büyük olasılıkla. Topa iyi baskı yapabilen ve güçlü fiziği ile Micic’in karşısında Wilbekin ve Dorsey’e nazaran çok daha iyi durabilecek olan Jones’un savunmada diri ve agresif oynaması, Sırp guardı hataya sürüklemesi ve daha da önemlisi Anadolu Efes’in pas üzerinden değil, birebirler üzerinden oynamaya yönlendirmesi koç Sfairopoulos’un öncelikli isteklerinden biri konumunda. Ayrıca tıpkı Wilbekin gibi onun da takımını akıllıca organize edip, Dunston ve Sertaç’dan yoksun Anadolu Efes karşısında Maccabi uzunlarını boyalı alanda bolca topla buluşturup onları verimli kullanması gerekiyor, galibiyet reçetesindeki kritik noktalardan biri de bu olacak Maccabi adına.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …