Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Olympiakos – Anadolu Efes

Turkish Airlines Euroleague 6. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes, Barış ve Dostluk Salonu’nda Olympiakos‘un konuğu olacak.

Sezona kötü bir başlangıç yapan temsilcimiz Anadolu Efes adına kritik önem taşıyan bu maçın analizini gelin birlikte yapalım ve takımların galibiyet reçetelerini oluşturalım.

Olympiakos’un Galibiyet Reçetesi

Yunan ekibinin kuşkusuz en güçlüğü pozisyon 1 ve 2 numara. Özellikle oyun kurucu pozisyonunda Kostas Sloukas ve Vassilis Spanoulis koç Bartzokas’ın en güvendiği isimler, saha generalleri konumundalar. Sloukas, rakibi en iyi tanıyan isimlerden biri. 5 yıl boyunca ligde de bir çok kez karşılaştı lacivert beyazlılarla. Özellikle bu maçta tempo kontrolünün ne kadar önemli olduğunu biliyor. Spanoulis ile beraber topun değerini iyi bilmeleri, hücumda sabırlı bir şekilde top çevirerek ekstra pası kovamalamarı ve olabildiğince Anadolu Efes’in savunmasını yormaları gerekiyor. Tabi Harrison ile Jenkins’in de onlara destek olması ve takım arkadaşlarının da hücumda sabrederek en uygun pozisyonu kollamaları gerekiyor. Bu şekilde kendileri hücum ederken de temsilcimizin temposunu düşürebilirler, hücuma hızlı çıkmasını engelleyebilirler.

Bir diğer konu ise her zamanki gibi top yaptıkları baskıyı sürdürmeleri olacak. Jenkins, McKissic, Papanikolaou gibi isimlere burada çok iş düşüyor. Euroleague sahnesinde rakiplere en az asist şansı tanıyan ekiplerden biri Olympiakos ama unutmayalım ki Anadolu Efes de birebirlerden çok sayı üreten bir takım. Özellikle Larkin’in de geri döndüğünü ve Micic’in son maçlarda kendine geldiğini düşünürsek sadece kısaların değil adam değişmelerde Martin ve Ellis gibi uzunların da savunmada ekstra işler yapıp Anadolu Efes’in birebirlerini olabildiğince sınırlamaları, sayıyla sonlanmasını engellemeleri gerekiyor.

Uzunlar demişken özellikle Hassan Martin‘in savaşçı kimliği ve güçlü fiziği ile ribaundlar konusunda ne kadar etkili olduğunu gördük ki Papanikolaou ve McKissic gibi kanat oyuncuları da ribaundlara iyi katkı veriyorlar. İlk haftalarda ribaundlar konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığını gördüğümüz ve bu maçta Sertaç’dan yoksun olacak Anadolu Efes karşısında her iki pota altında da üstünlüğü kurmaları gerekiyor ki bu sayede hem temsilcimizin temposunu düşürebilirler hem de ikinci şans sayıları ile savunma direncini aşağı çekip yarı sahada kolay sayılar bulabilirler.

Anadolu Efes’in Galibiyet Reçetesi

Son haftalarda özellikle skor üretiminde sorun yaşayan ve Micic’in yetersiz kalması, formsuz olmasının ardından hücumda zaman zaman duran temsilcimizin süper yıldızı Shane Larkin sağlıklı bir şekilde dönüyor ve sezonun ilk maçına çıkacak. İlk maçında elbette geçen sezon kaldığı yerden aynı dominant performansı ortaya koyamayacaktır ama onun liderliğinde hücum temposunu yükseltecek olan Anadolu Efes’de Micic’in rahatlamasını, Simon’un artık alternatif skorer anlamında daha az dakikalar alıp daha verimli oynamasını ve Dunston ile Pleiss’ın daha fazla asist ile beslenerek skor katkılarını arttırmalarını, özetle hücumda taşların yerine oturmasını bekliyorum.

Temsilcimiz adına çoğu zaman hücum performansı problem gibi görünse de aslı sorun savunmada ve özellikle kısalarda başlıyor. Rakiplerin en kolay şut kullanabildiği takımlardan olan Anadolu Efes hem ikilik hem de üçlük atışlarda rakiplerine en yüksek yüzdeyi veren takımlar arasında yer alıyor. Bunun dışında çok az faul yapan ve agresif olmayan bir takım görünümündeler. Sert ve fiziksel bir basketbol oynayan Olympiakos karşısında kısaların topa çok iyi baskı yapması ve onları hataya zorlaması gerekecek. Bu nedenle Larkin ile Micic’in hücumdaki katkılarının yanı sıra bu alanda da ön plana çıkmaları şart. Savunmayı ön plana koyup rakibe olabildiğince kolay sayı şansı tanınmaması, hücumların ve temponun savunma ile başlaması gerekecek.

Elbette savunmanın bir diğer önemli ayağı da çemberin iyi korunması. Bu anlamda Singleton, Pleiss ve tabiki Bryant Dunston ön planda olacaklar. Ama savunmanın içerisinde koruma dışında ribaundlar da yer alıyor. Özellikle savunma ribaundlarını sağlam alıp takımın aradığı açık alan hücumlarını bulması için onlara olanak sağlamak gerekiyor. 5 numaralar dışında Anderson, Simon, Moerman gibi forvet oyuncularının da ribaundlara agresif şekilde saldırmaları gerekiyor. İlk haftaların aksine takım olarak ribaundlara konsantre olmazsak Olympiakos’un tempoyu düşürmesine ve oyunu yarı sahada oynamasına izin veririz ki bu hücum verimliliğimiz adına oldukça negatif olacaktır.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …