Güncel Haberler

Maç Önü Analizi: Fenerbahçe Beko – CSKA Moskova

Turkish Airlines Euroleague‘de 3. haftanın öne çıkan maçında temsilcimiz Fenerbahçe Beko, güçlü Rus ekibi CSKA Moskova‘yı konuk edecek.

Gelin birlikte bu özel karşılaşmanın maç önü analizini birlikte yapalım. Keyifli okumalar.

Fenerbahçe Beko‘nun Galibiyet Reçetesi

Sarı lacivertliler yeni bir takımla ve yeni bir koçla yola çıkmış olmalarına rağmen çok iyi bir giriş yaptılar sezona. Sanki tüm takım sanki uzun süredir birlikte oynuyormuş gibi düzen ve uyuma sahipler. Özgür, tempolu ve keyif veren bir takım var karşımızda.

Temsilcimizin bu maçtaki kuşkusuz en önemli silahlarından biri sezona beklendiği gibi iyi başlayan guard rotasyonu olacak. Onun etrafında kurulan takıma hakettiği gibi liderlik eden Nando De Colo bu zorlu maçta eski takımına karşı takımın skor yükünü çekmesi beklenen ilk isim olacak. Takım arkadaşları da geçtiğimiz sezonun aksine onun liderliğini net olarak kabul etmiş durumdalar ve bu nedenle Brown da rolünü kabul etmiş durumda. Fransız yıldız gerek akıllı birebirleri, potaya giderek istediği zaman faul çizgisine gidebilmesi ve yüksek yüzdeli dış şutları ile CSKA savunmasını en çok zorlayacak isim olacak ki ikili oyunlardaki bitirici paslarıyla takım arkadaşlarını da devreye sokmaya çalışacak. Onun yanında Brown da hem deliciliği hem de savunmadaki enerjisi ile önemli bir role sahip olacak ki özellikle James’in karşısında çoğunlukla onu ve Westermann’ı göreceğiz. Westermann demişken Melih’in yokluğunda onun da mutlaka kenardan gelerek dış şutlara ve takım organizasyonuna iyi katkı vermesi gerekecek ve tabiki belirttiğim gibi savunmada De Colo’nun açıklarını kapatması bekleneceek.

Sarı lacivertlilerin Anadolu Efes karşısında ribaundlar konusunda nasıl bir üstünlük kurduğu görmüştük topladıkları 48 ribaundla. CSKA karşısında da Voigtmann ve Milutinov’un yokluğunda aynı şekilde üstünlük kurmaları gerekecek ki maçın anahtarlarından biri olacak. Ulanovas ve Eddie bu konuda takıma verebilen isimler 3 ve 4 numarada ki Brown da ribaundlar konusunda faydalı bir guard. Ama asıl önemli olan isim kariyerinin en olgun performanslarını sergileyen Jan Vesely tabiki. Çek uzun sezonun ilk 2 maçında sabırlı, akıllı ve çok yönlü oyunuyla göz doldurdu. Gerektiğinde verdiği paslarla gerektiğinde hücum ribaundları ile takımına kazandırdığı ikinci şanslarla, artık bir silaha dönüştürdüğü orta mesafelerle ve tabiki hava harekatları sonrası sergilediği atletik smaçlarla takımın ruhani lideri konumunda. CSKA maçlarını takımda en çok oynayan, en tecrübeli isim aynı zamanda. Bu maça özel konsantre olacağını ve rakibin önemli eksiklerini en iyi değerlendirecek isimlerin başında geleceğini düşünüyorum. Ayrıca Barthel’in sakatlıktan dönmüş olması pota altına derinlik katacaktır ki son maçta kenardan gelen Pierre ile Hamilton’ın da getirdiği enerji, ribaundlardaki katkıları tam anlamıyla x-faktör performansıydı. Bu maçta da onların genelde kenardan getireceği dinamizme pota altında çok ihtiyaçları olacak.

CSKA’nın Galibiyet Reçetesi

Koç Itoduis’i takımın başında tutan, kadrosunu büyük ölçüde koruyan ve Milutinov ile Shengelia gibi iki flaş transfere imza atan CSKA, bu sezon da şampiyonluğun en güçlü adaylarından biri. Ama sezona bunun altını doldurabilecek şekilde başlamadılar ki bunda Covid nedeniyle Milutinov ve Strelnieks’den artı sakatlığı nedeniyle Voigtmann’dan faydalanamamalarının etkisi de büyüktü. Bu maçta da bu 3 önemli isimden yine faydalanmayacaklar.

CSKA adına da maçın en önemli faktörlerinden biri tıpkı temsilcimiz gibi guard rotasyonundan alacakları katkı olacak. Çünkü bu takımın da yıldızı tartışmasız bir guard, Mike James. Birleşik Amerikalı skorer sezona beklentilerin altında bir giriş yapmış olsa da ikinci hafta kendisine gelmiş ve takımını sırtlayıp taşımıştı. Onun ritmini bulması, gerek birebirlerde gerekse açık alanda skorer özelliklerini ortaya çıkarması Rus ekibinin başarısı için kritik faktörlerden biri. Ayrıca her ne kadar daha çok skorer yönü ile ön plana çıksa da savunmaları üstüne çekip verdiği akıllı asistlerle de hem uzunları hem de ceza atıcılarını verimli kullanan bir guard. Brown ve Westermann’ın değişmeli savunması karşısında ne kadar aktif ve verimli olacağı CSKA adına en kritik noktalardan biri olacak. Strelnieks’in yokluğunda onun en büyük yardımcısı ile Hackett olacak. İtalyan guardın en önemli görevlerinden biri De Colo’yu oyuna sokmamak, sert savunması ile onu yıpratmak olacak. Birbirlerini yakından tanıyan iki oyuncunun hangisinin üstünlük sağlayacağı maçın da direkt kaderini belirleyecek diyebiliriz.

Wilbekin Tuğla Attı, Mike James Alev Alev Yandı: CSKA, Maccabi'yi Yıktı! |  Eurohoops

CSKA’nın geçen sezon çok özlediği, aradığı bir isimdi Clyburn. Sakatlıktan döndü ve tekrar takıma katıldı. Elbette henüz tam olarak formuna kavuşabilmiş değil, ciddi bir maç eksiği var. Ama onun 3 ve zaman zaman 4 numaradan getireceği birebir skor üretimi, etkili, delici penetreler ve daha da önemli 1 numaradan 4 numaraya kadar yüm pozisyonları savunabilmesi koç Itoudis’in yine onu joker olarak kullanmasını sağlayacak. Bu maçta da temsilcimizin Ulanovas ve Pierre gibi sert forvetlerine karşı aynı fiziksel oyunla aynı dinamizm ile karşılık vermesi, özellikle ribaund mücadelesinde geri adım atmaması gerekiyor. Ama ribaundlar demişken maçın en önenmli ismi kuşkusuz Tornike Shengelia olacak. Milutinov’un yokluğunda güçlü ve formda Fenerbahçe uzunları karşısında koç Itoudis’in bu alanda en güvendiği isim olacak. Fiziksel oyunu, enerjisi ve tabiki tecrübesi ile boyalı alanda hem hücumda hem de savunmada sarı lacivertliler karşısında önemli silahlardan biri olacak. Ayrıca onun aldığı her savunma ribaundu takımın açık alanı verimli kullanması adına kritik çünkü topu yere vurup kendisi tam sahayı geçebilen bir forvet. Ayrıca set hücumlarında hem yüzü dönük silahları hem de dış şut tehditi ile derinlik katabilecek bir opsiyon. Gününde ve hücumda aktif bir Shengelia’nın karşısında durabilecek çok fazla opsiyonu yok sarı lacivertlilerin. Bu nedenle Gürcü forveti aktif kullanmak CSKA’nın ana hedeflerinden biri olacaktır.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …