Güncel Haberler

Fenerbahçe’yi Mercek Altına Alalım

ING Basketbol Süper Ligi‘nin başlamasına sayılı günler kala sizler için takımlarımızı analiz etmeye devam ediyorum.

Bu yazımda sizlerle beraber mercek altına alacağımız takım Fenerbahçe Beko olacak. Keyifli okumalar.

Fenerbahçe Beko, sezon öncesi en çok değişikliğe giden ekiplerden biri. Hem koç Obradovic’in görevden ayrılması ve koç Kokoskov’un göreve gelmesi hem de neredeyse her pozisyona ekledikleri yeni isimlerle heyecan verici bir takım oluşturdular.

Resim

Oyun kurucu rotasyonunda takımdan ayrılan Sloukas’ın yerine farklı bir profilde bir isimle doldurdular, artık takımın direksiyonunda Lorenzo Brown olacak. Deliciliği ve liderlik özellikleri ile ön plana çıkan Birleşik Amerikalı guard, geride bıraktığımız sezon Kızıl Yıldız’a liderlik etmişti. Atletik özellikleri, açık alandaki etkinliği ve bencil olmayan oyun tarzı ile yüksek tempoda oynayacak Fenerbahçe’ye uygun bir oyun kurucu. Onunla beraber bir numarada takıma geri dönen Kenan ve emektar Ali Muhammed görev alacaklar. Kenan’ın savunmaya enerji getirmesi, Muhammed’in ise özellikle sıkışan maçlarda kenardan gelerek dış şut katkısı vermesi beklenecek. İki numarada ise bu sezon takımın skor yükünü çekmesi beklenen bir isim Nando De Colo sahnede olacak. Fransız yıldız geride bıraktığımız sezon özellikle Sloukas ile top paylaşımı konusunda sorunlar yaşamış, ayrıca Obradovic’in “aşırı” disipline dayalı sisteminde biraz boğulmuştu. Şimdi Kokoskov ile daha özgür daha yaratıcı bir oyun sergileyeceğini, CSKA’daki performansını tekrar ortaya koyabileceğini düşünüyorum ki Brown ile birbirlerini çok daha iyi tamamlayacaklarını tahmin ediyorum. Geçen sezon olduğu gibi Westermann ve kaptan Melih de onun sürelerini dengeleyecekler. Özellikle hazırlık maçlarında iyi bir görüntü veren Melih’den beklenti daha çok bu sezon öncesi.

3 numarada ise Kalinic ve Datome’nin ardından farklı bir isim öne çıktı hazırlık maçlarında. Keskin şutör Jarell Eddie koç Kokoskov’un en güvendiği skor opsiyonlarından biri olacak yeni sezonda. Soğuk kanlı, kendinden emin ve makine düzeninde gönderdiği üçlüklerle savunmaların çok canını yakacak bir kanat oyuncusu. Elbette savunmada biraz yumuşak kalması ve ribaundlara atletik özellikleri ve fiziğine rağmen yeteri kadar katkı vermemesi gibi eksileri de var ama bu eksilerini savunmada kapatabilecek isimler mevcut kadroda. Yüksek tempoda oynayacak ve bizlere bolca geçiş hücumları artı hızlı hücumlar izletecek sarı lacivertlilerde onun ceza üçlükleri artı dribbling üstü kendine yarattığı şutlar çok değerli olacak. Bu sezon merakla ve keyifle takip edeceğim isimlerden biri olacak. Zalgiris’de geçirdiği başarılı yılların ardından kariyerinde ilk kez ülkesi dışına çıkan Litvanyalı forvet Edgaras Ulanovas da hem savunmada hem de hücumda güçlü fiziği ile sırtı dönük pozisyon yaratma konusunda koç Kokoskov’un elini güçlendirebilecek bir isim. Ayrıca ribaundlar konusunda da takıma ciddi katkı sağlaması beklenen bir forvet. Genç Tarik Biberovic de 3 numarada fırsat kovalayacak isimlerden olacak. 4 numarada ise tarzı ile Melli’yi andıran Alman uzun Danilo Barthel’i izleyeceğiz. Disiplinli ve istikrarlı oyunu, ribaundlardaki mücadelesi ve yüksek basketbol IQ’su ile fark yaratan bir uzun olan Barthel, hücumda topu yere vurabilmesi, 3 sayı tehditinin bulunması ve sırtı dönük de pas dağıtabilmesi ile sahada her şeyi yapabilen ama tabiki kapasitesi sınırlı bir isim. Yeni transferlerden Kanadalı Dyshawn Pierre, işin atletizm ve çabukluk kısmını onun yerine tamamlayacak bir isim. Ayrıca Pierre de alçak postta güçlü fiziği ile etkili olan, ribaundlarda çok iyi katkı veren bir forvet. Hatta zaman zaman onu 3 numarada da göreceğiz. Bu pozisyonda yerli alternatif olarak da Berkay yer alacak. Özellikle BSL maçlarında süre bulabilir.

5 numarada ise geçen sezon sakatlıkların da etkisiyle iyi performans veremeyen Jan Vesely yine takımın en önemli isimlerinden biri olacak. Bu sezon daha yüksek tempoda oynayacak olan ve hücumda yarı saha basketbolu yerine tam saha basketbolunu öne çıkaracak olan Fenerbahçe’de Çek uzunun da etkisinin artacağını düşünüyorum. De Colo ve Brown gibi iki yaratıcı guardla birlikte Sloukas’dan aldığı servisleri pek aramayacağını, Barthel ya da Pierre ile birlikte oynadığında pozisyon yerşleşiminde sorun yaşamayacaklarını düşünüyorum. Zaten mobil bir uzun olan Vesely’nin bizlere yine bol bol hava harekatları izleteceğini, geçiş oyunlarında da hızlı hücumlarda da aranan bitiricilerden biri olacağını öngörüyorum. Ayrıca savunmada da yine çabuk ayakları ve çember koruyuculuğu takımın en önemli silahlarından biri olacak. Zaman zaman onunla birlikte oynayarak ikiz kuleleri oluşturacak olsa da genelde 5 numaranın alternatifi olacak Johnny Hamilton da geçen sezon Thomas ile giderilemeyen atletik ve caydırıcı uzun tanımına uyan nitelikte bir isim. Güçlü fiziği ve blok tehditi ile hem Fenerbahçe pota altında hem de patlayıcılığı ile rakip pota altında etkili bir silah olacak. Bu iki ismi de genelde BSL maçlarında daha çok süre alması beklenen Ahmet yedekleyecek.

Sarı lacivertliler her ne kadar bütçeyi küçültüp Williams, Sloukas, Datome, Kalinic gibi önemli isimleri kaybetmiş olsa da koç Kokoskov liderliğinde iyi bir kadro kurdu. Ancak bu kadronun adaptasyon konusunda zamana ihtiyacı var ki pandemi nedeniyle hazırlık döneminde yeteri kdaar maç yapıp bu süreci kısaltamadılar, sezonun ilk bölümü biraz da bu adaptasyon ile geçecek onlar adına. Değişen, yenilenen kadroyla, özellikle güçlü forvet rotasyonları ve De Colo, Eddie, Vesely üçlüsünün efektif, skorer oyunlarıyla BSL’de yine en güçlü şampiyonluk adaylarından biri olacaklar.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Bursa Derbisinde Kazanan Tofaş Oldu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 25. hafta programında sahne alan Bursa derbisinde Tofaş, konuk olduğu …