Güncel Haberler

Darüşşafaka’yı Mercek Altına Alalım

ING Basketbol Süper Ligi‘nin başlamasına sayılı günler kala takımlarımızı birbir incelemeye devam ediyorum.

Bu yazımda ise sizlerle birlikte Darüşşafaka Tekfen‘i mercek altına alacağım. Keyifli okumalar.

Koç Ernak ile yola devam eden Daçka, yeni sezon öncesi yabancı rotasyonunu tamamen değiştirdi. Hamilton Fenerbahçe’nin yolunu tutarken, bir diğer Euroleague yapması beklenen Colson ise Strasbourg ile anlaştı. Browne EuroCup takımlarından Trento ile anlaşırken Lamb ile Jones ise halen serbestler. Ayrıca yerli rotasyonunda da 2 önemli ismi Kartal’ı Obradoiro’ya ve Mahir’i Karşıyakaya kaptırdılar.

Daçka’nın yeni saha içi lideri John Gillon olacak. Ancak BSL’de bir takımın beyni olabilecek seviyede bir yeteneğe sahip olduğunu düşünmüyorum. Bu sezon Daçka’nın zayıf halkalarından biri olacağını düşünüyorum ki hazırlık maçlarında da hem adaptasyon konusunda hem de hücum performansı konusunda zayıf kaldı. Onun alternatifi olacak Doğuş ise iyi başladığı hazırlık döneminde kaburgası kırıldığı için bir çok maçta süre alamadı, bu da onun yeni yabancılara adaptasyon sürecini sekteye uğratacaktır. Sezon içerisinde tecrübeli guard Sinan’ın 2 numara dışında 1 numaraya da çok katkı vermesi gerekecek tıpkı Galatasaray günlerinde olduğu gibi. Genç Doruk ise kendisine gelecek fırsatları iyi değerlendirirse seviye atlayabilir bu sezon. İki numarada ise geride bıraktığımız sezon hem Büyükçekmece hem de İsrail’de sergilediği skorer performansla güven veren Andrew Andrews olacak. Ligimizi ve ülkemizi yakından tanımasının yanı sıra gelişimini sürdüren bir oyuncu olması da çok önemli. Topu yere vurabilmesi ve kendi skorunu üretebilmesi onu değerli kılan özellikleri ki ondan oyun kurucu pozisyonuna da destek vermesi istenecek, Gillon’un güvenilmez performansını düşündüğümüzde onun skorer özelliklerinin yanı sıra organizasyonel becerisinin de önemi çok büyük olacak. Özetle guard rotasyonunda Sinan ile beraber bu sezon koç Ernak’ın en çok güvendiği isimler olacaklar ve onların performansı Daçka adına belirleyici olacak.

Forvet rotasyonunda ise Clyburn ve Colson’dan sonra bir heyecan verici isim daha getirmişti Daçka, Jarmar Gulley hamlesiyle. Hazırlık maçlarında da atletizmi, güçlü fiziği ve çok yönlü oyunuyla iyi bir görüntü vermiş, yeni sezonda yakından takip edeceğim oyuncular listemdeki yerini de almıştı. Ama TÜBAD Turnuvası maçında Anadolu Efes karşısında maalesef dizinden sakatlandı ve yırtık tespit edildiği için sezonu kapattı. Onun yokluğunu çok ciddi şekilde hissedeceklerini düşünüyorum ki Avrupa’da bir çok takımın da kadrolarını kurduğunu, transferi tamamladığını düşünürsek iyice daralan piyasada yerini doldurmaları da hayli zor olacak. Tecrübeli Erkan ve genç Berk şuan için 3 numarada görev alabilecek isimler olarak öne çıkıyorlar ama takviye yapmadan bu 2 isimle hem BSL hem de Şampiyonlar Ligi kulvarlarında ayakta kalmaları çok zor görünüyor… 4 numarada ise Luther takımın en güvendiği isim olacak. Dış şutlardaki etkinliği, topu yere vurabilmesi ve yüzü dönük silahlara sahip olması artı ribaundlardaki katkısı ile modern basketbolda yüksek tempoda etkili olabilen bir 4 numara. Ama savunmada yumuşak kaldığını, özellikle fizikli ve atlet isimlere karşı boyalı alanda zorlandığını da gördük hazırlık maçlarında. Genç Berk 4 numarada onun da yedeklemeye çalışacan isim olacak ama 3 numara takviye gelmezse bu durum 4 numaranın da düşmesine, zayıflamasına sebep olacak alternatifleri olmadığı için.

5 numarada ise yeni transfer Grant Jerrett takımın liderlerinden biri olacağını hazırlık maçlarında gösterdi. Dış şut tehditi olması ve topu yere vurabilmesi bir pivot adına çok değerli. Ribaundlar konusunda da hiç fena değil. Hücumda takıma güç katacağı ve 5 numarada iç-dış silahları ile savunulması zor bir oyuncu olacağı net. Ancak hücumdaki bu kadar artısına karşın savunmada da yumuşak kaldığı, ikili oyunlarda ağır kalabildiğini de gördük hazırlık maçlarında. Özellikle boyalı alanda fiziksel teması fazla sevmemesi, sırtı dönük silahları olan 5 numaralar karşısında geri adım atmasına neden oluyor, bu da takım savunmasının düşmesine neden oluyor. Kenardan gelerek enerji getirmesi ve çember koruyucu olarak katkı vermesi beklenen Emircan’ın da elinden sakatlık geçirmesi koç Ernak’ın bu pozisyon da elini epey daraltmış durumda. Genç Troy Şav’dan sınırlı sürelerde de olsa faydalanmaya çalışıyorlar. Ama BSL seviyesi için bu uzun rotasyonunun yetersiz kalacağını düşünüyorum.

Özetle Daçka’nın bir çok pozisyonda ciddi eksikleri var. Özellikle 3 numarada Gulley’nin yerine acilen bir isim kadroya dahil etmeleri gerekiyor. Ancak Gulley standartlarında biri isim bulsalar bile adaptasyon sürecinin de sıfırdan başlayacağını düşündüğümüzde bu sezon bir çok takımdan bir adım geride olacaklar. Ayrıca sezonu Luther-Jerrett pota altı ikilisi ile tamamlayabilmelerini pek mümkün görmüyorum. İki isim de savunmada çok yumuşak kalıyorlar ve Daçka’nın bu bölgeye de atletik ve savunma yönü kuvvetli bir yabancı hamlesi daha yapması gerekecek. Bu sezon en güvendikleri konulardan biri yerli rotasyonuydu ama hem Doğuş hem de Emircan’ın sakatlığı koç Ernak’ın rotasyonunu bir süre ciddi şekilde daraltmış olacak. Sezonun başlamasına zaten sınırlı bir süre kaldı, bu nedenle hiç vakit kaybetmeden 3 numara ve pota altı rotasyonu için acilen bir hamle yapmaları gerekiyor. Aksi durumda bu sezon BSL’de play-off potasının dışında kalmaları benim için hiç ama hiç sürpriz olmayacak…

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Bursa Derbisinde Kazanan Tofaş Oldu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 25. hafta programında sahne alan Bursa derbisinde Tofaş, konuk olduğu …