Güncel Haberler

Tofaş’ı Mercek Altına Alalım

ING Basketbol Süper Ligi‘nde yeni sezon hazırlıkları tam gaz devam ederken ben de sizler için takımlarımızı bir bir mercek altına almaya devam ediyorum.

Bu yazıdaki konuğumuz ise Tofaş olacak. Gelin birlikte koç Ene yönetimindeki yeni Tofaş‘ı mercek altına alalım. Herkese keyifli okumalar.

Son yıllarda uygun bütçelerle ligin zirvesini zorladığı gibi Avrupa’da da ülkemizi çok iyi şekilde temsil eden Bursa ekibi, 2020-21 sezonu için de yaz döneminde ses getiren 2 transfere imza attı.

Guard rotasyonunu yenileyen Tofaş’da yazın ses getiren iki hamlesi de bu rotasyona yapıldı zaten. Yeni sezonda takımın direksiyonunda NBA patentli tecrübeli oyun kurucu Semaj Christon oldu. Onun alternatifi olacak isim ise geçtiğimiz sezon Barış Ermiş’den de çok şey öğrenen ve artık milli takım seviyesinde görülen Berk Uğurlu olacak. Christon’ın skorer performansı hazırlık maçlarında da hemen görüldü. Akılcı penetreleri, orta mesafe atışları ve açık alandaki etkinliği ile takıma değer katacağı bir gerçek. Ayrıca isterse çok daha iyi bir savunmacı olabiliyor güçlü fiziği ve çabuk elleri ile. Mental olarak sorun yaşamazsa ve koç Ene’nin mentörlüğünü kabul ederse kariyerinin en iyi, en verimli günlerini geçirebilir Tofaş’da. Berk’in de artık ligin tecrübeli oyuncularından biri olduğunu düşünürsek, 1 numarada sorun yaşamayacaklarını söyleyebiliriz. İki numarada ise NBA patentli bir diğer isim Sean Kilpatrick‘i transfer ettiler. Kilpatrick skorer özellikleri tartışılmaz, kumaşı çok kaliteli bir oyuncu. Ancak Panathinaikos ve Buducnost’da beklentileri karşılayamadı. Şimdi kalitesini ortaya koyabileceği bir fırsat daha geçti eline. Christon ile de uyumlu bir performans sergilediler hazırlık maçlarında. Onun da hücumdaki etkinliği çok fazla olacak bu sezon. Hem dış şutları hem de güçlü fiziği ile yaptığı penetreler Tofaş’a değer, güç katacaktır. Ancak onun da savunma tarafında biraz daha konsantre biraz daha yüksek dirençli olması gerekiyor. Hazırlık maçlarında o da çok iyi bir görüntü verdi ve Panathinaikos ile Buducnost’taki düşük performansına rağmen verilen bu şansın öneminin farkında. Genç isimler Mert Konuk ile Batın Tuna onu yedekleyecekler rotasyona göre.

Forvet rotasyonunda ise Tofaş daha sıradan isimlerle yola çıkmaya karar verdi bütçenin de sınırlı olmasıyla beraber. 3 numarada genç ve potansiyelli bir isim Omot olacak. Atletik özellikleri, uzun kolları ve savunmadaki çalışkanlığı ile takıma dinamizm ve enerji katacağı bir gerçek. Ayrıca birden fazla pozisyonda süre alabilmesi ile koç Ene’nin jokeri olabilecek potansiyeli, çok yönlülüğe sahip bir oyuncu. Ancak hazırlık maçlarında henüz takıma adapte olamadığını, beklentilerin altında kaldığını gördük. 4 numarada ise yola tecrübeli uzun White ile devam etmeyi seçtiler. Dış şut tehditi ve yüksek pozisyon bilgisi ile hem ribaundlar hem de hücumdaki saha yerleşimi konusunda takıma değer katacak. Ama o da işin savunma tarafında artık ağır kalıyor. Hem boyalı alanda hem de yüzü dönük pozisyonlarda vasat kalıyor artık. İşte bu eksiklerini giderebilmek adına da kenardan gelen Berkan ve Alihan ona destek olacaklar. Özellikle Berkan’a parantez açmak lazım. O da Berk gibi gelişimini hızlı sürdüren ve koç Ene’nin eğitici özelliğinden en iyi şekilde faydalanan isimlerden biri oldu geçtiğimiz yıllarda. Gelişmeye devam eden dış şut tehditi, ribaundlardaki direnci ve yüksek enerjisi ile her eve lazım bir forvet.

5 numarada ise Williams gibi hücumda etkinliği yüksek bir uzun yerine Simmons’u kadroya katarak daha mütevazi, hücumda daha sınırlı ama savunmada çok daha mücadeleci, boyalı alan savaşından kaçmayan, ribaunlarda da takımına ciddi katkı sağlayabilen bir uzun kazanmış oldular. Berk ve Berkan ile beraber bir diğer önemli yerli isim, milli takıma kadar çıkmayı başarmış olan Muhsin de 5 numarada koç Ene’nin güvendiği ikinci isim olacak. Hem sırtı dönük hem de ikili oyunlarda hareketli aldığı topları yüksek yüzde ile bitiren, savunmada da çalışkan bir isim. Tecrübesi arttıkça pozisyon bilgisi de arttı ve artık kendisini kolay faullerden daha iyi koruyor.

Özetle Tofaş, pandeminin etkisiyle bütçesini küçülten takımlar arasında yer almış olsa da Kilpatrick ve Christon gibi çok önemli iki yıldızı kadrosuna katmayı başardı. Eğer Omot, White, Simmons üçlüsünden hücumda sınırlı ama istikrarlı katkı alıp, Berkan, Berk, Muhsin üçlüsünden de geçen sezonlarda olduğu gibi yüksek verimli faydalanabilirlerse yine hem BSL’de hem de ilk kez mücadele edecekleri Şampiyonlar Ligi’nde zirveyi zorlayabilecek takımlar arasında yer alabilirler. Bu sezon koç Ene ve ekibi için en önemli sınav Christon ve Kilpatrick gibi iki isim aynı anda sahadayken takımın savunma direncini de yukarı çekmenin yollarını aramak olacak. Hazırlık maçlarının ilk döneminde de bu sorunu net olarak görmüştük zaten. Kısa savunması ve hücumda forvetler artı uzunlardan alacakları katkının miktarı sezon boyunca ne kadar yükseğe çıkabileceklerini belirleyecek temel faktörler olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Bursa Derbisinde Kazanan Tofaş Oldu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 25. hafta programında sahne alan Bursa derbisinde Tofaş, konuk olduğu …