Güncel Haberler

Euroleague, NBA’in Fanus Yöntemini Son Seçenek Olarak Görüyor

Turkish Airlines Euroleague‘de 2020-21 sezonunun başlamasına artık yaklaşık 1 ay kaldı.

Yönetimin sezonun planlandığı gibi 1 Ekim’de başlayacağını ümit ederken devam eden pandemi nedeniyle de kötü ihtimallere karşı da senaryolar hazırlıyor. Bu senaryolar 1 Ekim’e kadar gerekirse tekrar masaya yatırılacak.

Elbette takımların seyircisiz oynanacak maçlarda kaybedecekleri gelirlerini kompanse edebilmek için yeni opsiyonlar bulmaları gerekiyor ama sevindirici olan Euroleague’in daha önce imzaladığı sponsorluk ve yayın gelirlerinin pandemi öncesi dönemle aynı kalacak olması.

Her ne kadar aksi söylentiler çıksa da Turkish Airlines isim sponsorluğuna devam etti. Ayrıca lig yönetiminin yaptığı uzun süreli yayın anlaşmaları da aynı şekilde devam etti. Sona eren Balkanlar bölgesindeki yayın anlaşması ise TV3 ile eskisine yakın bir kontratla uzatıldı. Aynı şekilde Litvanya için de yeni bir yayın anlaşması yapıldı.

Bu anlaşmaların da etkisiyle Euroleague’in gelirlerinde bir azalma olması, sıkıntı yaşanması beklenmiyor. Hatta yeni ödüllendirme formatına göre Euroelague’e katılan her takım, uzun vadeli bir lisansa sahipse en az 1,5 milyon avro gelir elde edecek. Geçici lisansa sahip takımlarsa en az 500,000 avro tutarında gelire hak kazanacak.

Ayrıca Euroleague yönetimi maç biletleri satamayacak takımlara alternatif kapılar açabilmek için çalışmalarına devam ediyor.

Yeni Reklam Seçenekleri Gündmede

Euroleague yönetimi bütün takımlara dijital analanda yaptıkları çalışmaları arttırmalarını istedi.

Ayrıca bütün takımların tribünlerdeki boş alanları yeni reklam fırsatları için değerlendirmeleri bekleniyor. Halihazırda saha içinde bulunan reklam panolarının arkasına ikinci bir sıra daha eklemeleri de bekleniyor aynı zamanda.

Elbette bu opsiyonlar takımların bilet gelirlerinin tamamını karşılayamaz ama şuan için tek alternatif gelir kaynağı olarak gündeme gelmiş durumda.

Son Çare, NBA’in Uyguladığı “Fanus Yöntemi”

Euroleague yönetimi şu an için 2020-21 sezonunun planlandığı gibi 1 Ekim’de başlamasını planlıyor ve en azından sezonun başlangıcının ardından kısa bir süre geçmesiyle beraber belirli sayıda taraftaların tribünlere alınmasını umuyor. Ama maalesef son günlerde Avrupa ülkelerinde artış gösteren pandemi bu planlarda değişikliğe gidilmesine neden olabilir.

Euroleague yönetiminin Dünya Sağlık Örgütü uzmanları ile birlikte ortaya çıkardığı sağlık protokolünü Eylül ayında yayınlaması bekleniyor.

Elbette NBA’in Orlando’da uyguladığı fanus yönetimi de seçenekler arasında yer alıyor ancak yönetim bunu son çare olarak görüyor. Bu seçeneği istememelerinin temelinde yatan sebep ise tüm takımları bir araya toplayacak olmalarıyla takvimin de sıkışması yatıyor. Ayrıca bu senaryoda takımların kendi liglerindeki takvimi de büyük sıkıntya girecektir. Takımların bu fanusa katılabilmesi için ya yerel liglerde hiç mücadele etmemeleri ya da federasyonların ciddi takvim değişikliklerine hazır olması gerekecek. Bu seplerden dolayı şuan için fanus senaryosu oldukça uzak bir ihtimal.

Diğer taraftan sezon öncesi hazırlıkları kapsamında Euroleague’in organize edeceği ve Kaunas ile Valencia’nın ev sahipliği yağacağı turnuvaları da yakından takip etmek gerekiyor. Çünkü her ne kadar fanus senaryosu uzak olarak nitelendirilse de aslında yönetim bu iki turnuva denemesi ile olası fanus seçeneğini canlı olarak görmüş, uygulamış olacak.

Kaynak: Eurohoops

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Ataman, Maccabi Zaferi Sonrası Açıklamalarda Bulundu

Turkish Airlines Euroleague play-off serisi 4. maçında Panathinaikos, Belgrad’da konuk olduğu Maccabi Tel Aviv‘i 88-95’lik skorla geçmeyi başardı …