Güncel Haberler

BSL’de 19.Haftanın Hakem Değerlendirmesi (Suat Yahyabeyoğlu)

ING Türkiye Basketbol Süper Ligi‘nde bir haftayı daha geride bıraktık. Favori takımların kazandığı, sürprizin yer olmadığı bir hafta olduğunu söyleyebiliriz. Gelin kalemi her zamanki gibi hakem hocası Suat Yahyabeyoğlu‘na verelim ve bizlere bu hafta hakemlerimizin nasıl performans gösterdiğini kendisi özetlesin. Keyifli okumalar.

  • Ö.Yalman, S.Tetik ,Ç.Hekimoğlu, Ö.Şentürk ve Y.Yılmaz çeşitli nedenlerle görev alamadılar.
  • Fatih Aslanoğlu geçen hafta olduğu gibi bu hafta da ilk yarıda yönettiği maça atandı…..
  • Bir ilimizde hakem kursu açılacak, iki tane A klasmanı profesyonel hakemimiz bu ilde yaşamaktalar. İkisi de maç yoğunluğu nedenyle kurs eğitmenliğini yapamayacaklarını TBF ye bildirmişler. Soru şu,maaş ne karşılığı ödeniyor profesyonel hakemlere?
  • Türk Telekom-Tofaş maçı baş hakemi Erşan Kartal Tofaşlı oyuncuya sportmenlik dışı faul çalar. Çok açık yanlış karar. Oyuncu başını elleri arasına alır, anında teknik faul , bir saniye içerisinde diskalifiye olmuştur. Daha sonra IRS yardımıyla sportmenlik dışı faul kararının yanlışlığını anlar ve vazgeçer ama teknik faul hala geçerlidir. Türk Telekom bir sayı farkla maçı kazandı ya da Tofaş bir sayı farkla kaybetti……
  • A.Ü.B.Çekmece-A.Efes maçının 1.yrd.hakemi Serdar Ünal, kenardaki toplu oyuncu sol tarafına 2 büyük adım—yaklaşık 3 metre—attıktan sonra oyuna soktu. Bir eli arkasında elektronik alette, bir eli de beş saniye sayımı yaptığından dolayı İHLAL çalamadı veya çalmaya gerek duymadı…..

Gaziantep Basket-Darüşşafaka Tekfen(orta)
Mehmet Karabilecen(50)Ziya Özorhon(30)Ali Şakacı(50)

Teksüt-Beşiktaş Sompo Sigorta(çok kolay)
Fatih Aslanoğlu(70)Altuğ Köselerli(70)Ozan Çakar(70)

Türk Telekom-Tofaş(zor )
Erşan Kartal(35) Kaan Büyükçil(30)Semih Vural(45)

Frutti Extra Bursaspor—OGM Ormanspor(zor)
Zafer Yılmaz(45)Sinan İşgüder(45)Serhat Büker(35)

Sigortam Net İtü-Pınar Ksk.(orta)
Mehmet Kseratar(60)Halil Baldemir(70)Ayşenur Yazıcıoğlu(70)

Arel Ün.B.Çekmece-Anadolu Efes(çok kolay)
Emin Moğulkoç(85)Serdar Ünal(60)Hüseyin Çelik(40)

Bahçeşehir Koleji-Fenerbahçe Beko(çok kolay)
Aytuğ Ektil(70)Can Mavisu(80)Polat Parlak(80)

GALATASARAY DOĞA SİGORTA – MEKSA YATIRIM AFYON BELEDİYE MAÇI

İSTATİSTİKLER/HAKEMLER Mehmet Şahin Kerem Baki Duhan Köyiçi
Fizik ve kondüsyon 80 90 90
Kararlarda standart uygulama 70 70 70
İşaretler ve seremoni 80 90 70
Hakem mekaniği 80 80 80
Arkadaşlarıyla eşgüdüm 70 80 60
İhlal değerendirmeleri 60 60 50
Faul değerlendirmelei 50 60 50
Maçın kontrolu 70 70 50
ORTALAMA 70 75 61,25

MERAKLISINA

  • Maçın başlamasına 3 dakika kala hakemlere sözlü hakarette bulunan Kırmızı takım koçuna teknik faul çalınır.Karar ve uygulama,Maç kağıdında Kırmızı koç hanesine C yazılır.Sarı takımdan isteyen oyuncu tek atış kullanır ve oyun orta dairede baş hakemin yapacağı hava atışıyla başlar.
  • Kırmızı 44 topu geri sahasında sürerken Sarı 99 topu sınır çizgisi dışına çeler.Şut saati 20 gösterir.Sarı takım koçu mola ister ve masa görevlisi işaretini sesli olarak verir.Molaya giden Sarı 22 ye teknik faul çalınır.Karar ve uygulama, önce Sarı takım mola kullanır,sonra Kırmızı takımdan isteyen oyuncu tek atış kullanır.Oyun topun çıktığı yere en yakın sınır çizgisi dışından Kırmızı takım tarafından oyuna sokulur, bu takımın ön sahaya geçmesi için 4 saniyesi vardır, şut saati 20 gösterir.
  • 4. Çeyrek oyun saati 1.22 gösterir.Kırmızı takım 2 sayı yer ve oyuncu değişimi ister.Kırmızı yedek 77 oyuna girer ve Sarı koç mola ister.Karar ve uygulama, Sarı takım mola kullanır ve bitiminde Kırmızı takım dip çizgisinden topu oyuna sokar.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …