Güncel Haberler

BSL’de 3.Haftanın Hakem Değerlendirmesi (Suat Yahyabeyoğlu)

Türkiye Basketbol Süper Ligi‘nde 3.haftayı geride bıraktık. Biribirinden çekişmeli maçlara sahne olan haftada, oyuncular ve teknik adamlar kadar hakemlerin de performansları her zamanki gibi mercek altındaydı. İşte o merceği tutan ellerden biri olan eski FIBA hakemi Suat Yahyabeyoğlu bizler için haftayı hakemler açısından değerlendirdi.

  • 3. Haftayı da geride bıraktık, S.Büker, A.Ekti, E.Kartal, C.Mavisu, A.Yazıcıoğlu, S.Vural, Ö.Şentürk, S.Emlek, E.Moğulkoç ve H.Baldemir in TBSL de maçları yok.
  • FİBA hakemimiz Ali Şakacı nın bu hafta da TBSL ve TBGL de maçı yok.
  • Geçen hafta M Y Afyon Belediye-Türk Telekom maçında çok kötü performans gösteren 3 hakemden ikisi bu hafta yine beraber maça atanmış. Diğer hakemin ise maçı yok.
  • Bu hafta da 3 maça 3 FİBA hakemi ULUSAL hakemlere yardımcı olarak atanmışlar.

FRUTTI EXTRA BURSASPOR – PINAR KARŞIYAKA MAÇI HAKEM DEĞERLENDİRMESİ

İSTATİSTİKLER – HAKEMLER Sinan İşgüder Serdar Ünal Kazım Çetin
Fizik ve kondüsyon 90 90 100
Kararlarda standart uygulama 75 70 70
İşaretler ve seremoni 55 60 80
Hakem mekaniği 80 80 85
Arkadaşlarıyla eşgüdüm 80 80 80
İhlal değerendirmeleri 75 80 65
Faul değerlendirmelei 70 65 55
Maçın kontrolu 85 50 40
ORTALAMA 76,30 71,80 71,88

Bahçeşehir Koleji-Meksa Yatırım Afyon Belediye(zor)
Yener Yılmaz(70)Alper Özgök(60)Halit Cihan(40)

Galatasaray Doğa Siğorta-Beşiktaş Sompo Sigorta (zor)
Mehmet Keseratar(75)Kerem Baki(70)Ali Köseoğlu(30)

Gaziantep Basket-TOFAŞ (orta)
Mehmet Karabilecen (60)Ozan Çakar(50)Polat Parlak(60)

Türk Telekom-Fenerbahçe Beko(orta )
Mehmet Şahin(60)Kaan Büyükçil(45)Ahmet Tatlıcı(40)

Teksüt Bandırma-Anadolu Efes(zor)
Zafer Yılmaz(50)Ziya Özorhon(40)Çağrı Hekimoğlu (30)

Arel Ün.B.Çekmece—OGM Orman spor (kolay )
Fatih Aslanoğlu ( 65) Duhan Köyiçi ( 55)Hüseyin Çelik (40 )

Sigortam .net İTÜ—Darüşşafaka Tekfen ( çok kolay)
Özlem Yalman(80 ) Altuğ Köselerli (80 )Sinem Tetik (80)

MERAKLISINA

  • Sarı 22 ve Kırmızı 11 e karşılıklı faul çalınır.Sarı takımın bu çeyrekteki 6. Takım faulüdür.Kırmızı 11 e sportmenlik dışı faul çalınır.Karar ve uygulama,fauller kaydedilir.Hakemler hangi oyuncunun faulünün önce olduğuna karar verir.Önce Sarı 22 in faulünden dolayı Kırmızı 11 iki serbest atış kullanır.Sonra Sarı 22 iki serbest atış kullanır ve Sarı takım ön sahada masa karşısından topu oyuna sokma yerinden oyuna başlar.Şut saati 14 gösterir.
  • 4. Çeyrek oyun saati 1.33 gösterirken Beyaz 44 geri sahasında top sürerken Sarı 22 topu dışarı çeler.Şut saati 20 gösterir.Beyaz takım koçu mola alır.Mola sırasında Sarı 66 ya teknik faul çalınır.B eyaz takım koçu geri sahadan topu oyuna sokacağını hakemlere bildirir.Karar ve uygulama,teknik faul kaydedilir ve Beyaz takımdan isteyen bir oyuncu tek atış kullanır ve oyun Beyaz takımın geri sahasından oyunun kaldığı yere en yakın sınır çizgisi dışından Beyaz takım oyuncusu tarafından oyuna sokulur.Şut saati 20 gösterir.
  • Yukarıdaki durumda Beyaz takım koçu mola sonrası topu ön sahadan oyuna sokmaya karar verirse şut saati 14 gösterir.
  • Hava atışı sırasında bşhakem topu havaya atar, sıçrayan oyuncular Sarı 33 ve Kırmızı 77 tarafından tiplenmeden önce Sarı 11 e faul çalınır.Top oyuna sokulmadan önce Sarı takım koçu oyuncu değişikliği talebinde bulunur.Karar ve uygulama,oyun saati çalışmadan faul çalındığı için oyuncu değişikliği yapılamaz.
  • Yukarıdaki durumda,pozisyon sırası henüz belli olmadığından ok yönü dik durumdadır.
  • Top canlı ,oyun saati çalışır durumda , yeşil takımın ön sahasında ve Yeşil 11 top sürerken, Yeşil 44 rakip kısıtlamalı alanda fazla kaldığını fark eder ve oyun sahası dışına çıkıp tekrar kısıtlamalı alana girer.Karar ve uygulama,Yeşil 44 üç saniye kuralı ihlali yapmıştır.En yakın sınır çizgisi dışından Mavi takım topu oyuna sokar.Şut saati 24 gösterir.
  • A takımı veya evsahibi takım masanın sol tarafında oturur.Takımlar anlaşırsa bu durum değişebilir, anlaşmazlık çıkarsa kesinlikle ev sahibi veya A takımı masanın sol tarafında otutur.Bu durum maç boyunca değişmez.
  • Sayıdan sonra hücum oyuncusu fileden düşen topu tutar ve en yakın hakeme atar.Karar ve uygulama,ilk harekette tüm oyuncular uyarılır,tekrarında hangi oyuncu yaparsa yapsın teknik faulle cezalandırılır.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …