Güncel Haberler

Euroleague’de Alphonso Ford Ödülünün 10 Potansiyel Adayı

Euroleague‘in efsane skorerlerinden Alphonso Ford’un anısına verilen sezon en skoreri ödülü için şimdiden öne çıkan 5 aday olduğunu söyleyebiliriz. Gelin birlikte bu adayları biraz daha yakından inceleyelim.

10. Peyton Siva (Alba Berlin)

9. Scottie Wilbekin (Maccabi Tel Aviv)

8. Edwin Jackson (LDLC Asvel Villeurbanne)

7. Kevin Punter (Olympiakos)

6. Nando De Colo (Fenerbahçe Beko)

5. Nikola Mirotic (FC Barcelona)

Mirotic kariyerinin her döneminde önemli bir skor opsiyonu olmuş ve takımları adına bolca skor üretmişti ama şimdiye kadar bir takımın ana skor opsiyonu olmadı hiç. İşte bu durum yeni sezonda değişebilir. Mirotic’i son olarak Avrupa’da izlediğimizde 2011-12 sezonunda Euroleague’de sezonun en iyi beşine seçilmiş ve 50-40-90 ortalamaları ile şut isabeti kaydetmişti. O dönemde takımın 2 yıldızı Rudy ve Llull’un arkasından 3. opsiyon olarak kullanılmıştı genelde. NBA kariyerindeki 5 yılda da pek değişen bir şey olmadı, orada da önemli bir skor opsiyonuydu ama hep süper yıldızların ardında 2 ya da 3. skor opsiyonuydu. Şimdi büyük bir takımda, Avrupa’nın zirvesindeki organizasyonda, takımın ana yıldızı konumunda ve Mirotic geniş hücum yelpazesi ve tecrübesi ile 2010’da Linaz Kleiza’dan bu yana Alphonso Ford ödülünü ilk kazanan forvet olabilir.

4. Jimmer Fredette (Panathinaikos)

Fredette kariyerinin her döneminde elit bir skorerdi ve şimdi bu istikrarı Euroleague sahnesinde sürdürmeye çalışacak. Lise döneminde rekorlar kırmaya başladı, 2010-11 sezonunda NCAA’in en skorer ismi oldu ve son 2 sezonda Çin Ligi’nin en skorer bir iki ismi arasında yer alıyordu. Mart 2011’de Brigham Young Üniversitesi forması ile ürettiği 52 sayıyı Kasım 2018’de Shangai forması ile kırmıştı; 3.çeyrekte ürettiği 40 sayı ile toplamda 75 sayıya ulaşmıştı. Fredette Yunanistan’a gelir gelmez de hazırlık maçında Panathinaikos forması ile 30 sayı bularak nasıl özel bir skorer olduğunu kanıtladı. Elit skorerin yanında Euroleague’in en iyi pasörü olarak kabul edilen Calathes’in oynayacağını düşündüğümüzde rakamlarının ne kadar hayret verici noktalara ulaşabileceğini düşünmek yanlış olmaz.

3. Shane Larkin (Anadolu Efes)

Larkin Anadolu Efes’deki ilk sezonunda sakatlıkların da etkisiyle adaptasyon sürecini biraz uzatmıştı ama takıma ve sisteme ısınıp, ritmini bulduğunda Euroleague tarihinin en etkileyici serilerinden birine imza atmıştı sezonun son bölümünde. Ele avuca sığmayan guard 1 ve 20. maçlar arasında ortalama 7.2 sayı ile mücadele ederken, sonraki 10 maçta ise ortalamalarını ikiye katladı ve 14.3 sayıya çıkardı ki bu dönemde Barcelona karşısında sergilediği 37 sayılık performans vardı, bu aynı zamanda geçtiğimiz sezonun bir maçta ulaşılan en yüksek bireysel skor istatistiğiydi. Larkin daha sonra bu kez play-off’da karşılaştıkları Barcelona’ya seri boyunca hiç acımadı 19.6 sayı ortalamlası ile takımını Final Four’a taşıdı. Zirvedeki 4 takımın karşılaştığı organizasyonda ise yarı finalde ürettiği 30 sayı ile yine rekor kırarken, finalde ise CSKA’ya kaybedilen maçta 29 sayı üretmişti. Şimdi ikinci sezonuna giriyor Anadolu Efes forması ile ve artık çok daha özgüvenli çok daha uyumlu, sezon başından itibaren ritmini yakalamış bir Larkin olursa ödülün en büyük adaylarından olacağı kesin.

2. Mike James (CSKA Moskova)

James Alphonso Ford ödülünün spn sahibi, Milano forması ile 19.8 sayı ortalaması ile mücadele ederken kendisine en yakın olan ismin tam 5.0 sayı ortalaması ile önündeydi. Ayrıca Milano formasıyla son sezonunda kariyerinde ilk kez Euroleague sezonun beşlerine seçilmeyi de başarmıştı. Son şampiyon CSKA’da koç Itoudis yönetiminde oynamak ona elbette ciddi fırsatlar tanıyacaktır skor bulma konusunda, sonuçta De Colo da CSKA forması ile 2016 yılında Alphonso Ford ödülünü kazanmıştı. James geçtiğimiz sezon 70 3 sayı ve 147 serbest atış isabeti ile iki alanda da Euroleague’in lideriydi. Bu sezon da aynı reçete ile, yay gerisinden alev alıp bol bol penetre edip faul çizgisine giderek tekrar zirveye oturabilir, Euroleague tarihinde bu ödülü üst üste 2 sezon kazanabilen ilk oyuncu olma şansını yakalayabilir.

1.Alexey Shved (Khimki)

Bir önceki sezonun Alphonso Ford ödülü sahibi olan Rus skorer Shved, geçtiğimiz sezon aslında ödülü aldığı ortalamaların üstüne çıkmıştı, maç başına daha çok 3 sayı isabeti bulmuş ve daha çok skor üretmişti. Ancak yaşadığı sakatlıklar onun üst üste ikinci kez ödülün sahibi olmasına engel olmuştu. Geçtiğimiz sezon yer aldığı 14 maçta ortalama 23.3 sayı üretmişti ki Euroleague tarihinde bu ortalamayı geçebilen tek isim var, o da ödülün isim sahibi Alphonso Ford, Olympiakos forması ile 2001-02 sezonunda 20 maçta 24.8 sayı ortalama ile oynamıştı. Shved’in ana silahı 3 sayılık atışlar, geçen sezon maç başına ortalama 4.1 isabet bulmuştu yay gerisinden ki bu bir Euroleague rekoruydu ki ödül almadan önceki sezonda toplamda bulduğu 107 3 sayı isabeti ile bu alandaki rekorun da sahibiydi zaten. Eğer sağlıklı kalabilirse bu sezon da ödülün en büyük favorisi Rus skorer.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …